10 Tips om je 100% harde schijf gebruik in Windows 10 te verhelpen

100% Harde Schijf gebruik in Windows 10

Je computer  is traag, het duurt een eeuwigheid om iets gedaan te krijgen. Een game spelen zit er al helemaal niet in. Waar ligt dit nu aan, is Windows 10 het probleem? Is het een hardware probleem?

Hardware ligt dikwijls aan de basis van het probleem. Hoewel Windows 10, door recentere updates, een probleem veroorzaakt die het gebruik van de harde schijven in je pc kunnen beïnvloeden, zou het ook software matig verholpen kunnen worden.

In dit artikel gaan we je adviseren hoe dit probleem verholpen kan worden zodat je desktop of laptop weer gebruikt kan worden zonder ergernissen. De problemen kunnen zowel bij HDD’s als SSD’s voorkomen.

Onderzoek eerst of je een ‘100% Harde Schijf gebruik’ probleem hebt

Vooraleer je actie onderneemt, moet je er ook zeker van zijn dat je dit probleem hebt. Het eerste dat we gaan controleren is of je nog voldoende schijfruimte vrij hebt. Dit kan ook tot een 100% harde schijf gebruik leiden.

Het makkelijkst kan je dit te controleren in de Windows verkenner. Open je Windows verkenner en klik op “DEZE PC”. Er opent zich dan een venster met een overzicht van al je harde schijven, hier kun je makkelijk aflezen hoeveel beschikbare ruimte elke schijf ter beschikking heeft.

Windows verkenner afbeelding


Wanneer je opslag vol zit, maak je best ruimte vrij door programma’s of bestanden te wissen. Nadat je dit gedaan hebt, controleer je de schijf activiteit opnieuw, dit doe je door je taakbeheer te openen.

De snelste manier om dit te doen, is door met je muis cursor over je taakbalk heen te gaan en op de rechter muistoets te klikken, vervolgens kies je de optie taakbeheer.

Windows taakbalk instellingen afbeelding


Eenmaal in het taakbeheer paneel dien je onderaan op meer details te klikken, wanneer je dit nog niet gedaan had. Nu kun je de prestaties van je primaire Harde Schijf inspecteren. Als je dit probleem hebt, werkt je harde schijf aan 100% van zijn capaciteit.

Task manager afbeelding


In het taakbeheer paneel kan je nu waarnemen of je harde schijf continue in bedrijf is. We kunnen nu aan de slag gaan, volg onze 10 punten om je 100% Harde Schijf gebruik probleem op te lossen.

Windows Update

Allereerst raden we ja aan om de laatste updates van Windows 10 te installeren. Hiermee is vaak het probleem al opgelost.

1. Scan met je Anti-virus software

Dit is het eerste dat je moet controleren. Het kan zijn dat je pc geïnfecteerd is geraakt met malware. Je anti-virussoftware zou dit normaal gezien moeten kunnen detecteren met een grondige scan, of je nu een gratis of betalende virus software gebruikt.

Als er bedreigingen gevonden worden raden we je aan om de stappen te volgen die je software je aanreikt.

2. Schakel windows search uit

Wat je nog kan controleren is de functie windows search. Deze zorgt vooral voor problemen in Windows 8 en 10. Deze fout leidt tot een herhaaldelijke zoekopdracht door Windows die als gevolg je harde schijf continue belast.

Om de functie permanent uit te schakelen gaan we als volgt te werk, druk op je toetsenbord de toetsen windows + R tegelijk in.

Windows uitvoeren afbeelding


Typ vervolgens de tekst “services.msc” in het tekstveld in en druk op enter.

Zoek in de lijst naar “Windows Search” en dubbelklik hierop met je muis.
Kies nu bij opstarttype de optie “uitgeschakeld”.

Windows services afbeelding


Nadat je dit gedaan hebt, zou je meteen resultaat moeten hebben. Als dit niet het geval is, ga dan naar stap 3.

3. Schakel de Superfetch functie uit

Voor de superfetch functie uit te schakelen, moeten we een Command prompt venster openen. Dit doe je door op de keyboard de Windows toets + R tegelijk in te drukken, vervolgens typ je CMD in het tekstveld.

Wanneer de command prompt geopend is, typ je “net.exe stop superfetch” en druk daarna op enter.

Cmd afbeelding


Nu krijg je een melding zoals hoger afgebeeld. Normaliter zou je harde schijf al minder belast moeten zijn.

Je kunt voor de zekerheid ook nog een chdsk uitvoeren, dit doe je door het volgende in te tikken:
“chkdsk.exe /f /r”, je krijgt dan de melding dat het systeem opnieuw gestart moet worden om de opdracht te voltooien.

4. Ligt het probleem bij Flash?

Flash lijkt stilaan toch geschiedenis te zijn in de computer wereld, en er zijn ook veel redenen om flash niet meer te gebruiken. Dit hebben meerdere ontwikkelaars dan ook begrepen. Wat de reden hier ook van is, we gaan er niet verder op in. Toch zijn er heel wat systemen die nog flash gebruiken, wanneer je de “Google chrome” browser gebruikt kun je last hebben van de “100% Harde Schijf” bug.

Als je een oudere versie van chrome gebruikt zet dan volgende tekst in de 
URL balk van je browser, “chrome://plugins”. Je krijgt nu een opsomming van alle geïnstalleerde plug-ins.

Zoek nu naar de Adobe Flash Player plug-in en schakel deze uit.

100% schijf gebruik


Ook hier weer zal het resultaat zich vertalen in een verminderd schijfgebruik, wanneer dit niet meteen het geval is, sluit je browser af en start deze dan opnieuw op.

Voor de nieuwe versie van Google Chrome zul je het menu moeten openen in de rechterbovenhoek, navigeer vervolgens naar instellingen->Geavanceerd.

Google chrome settings


Zoek in de sectie privacy en beveiliging naar “Instellingen voor Content”.
Vervolgens zoek je naar flash in de lijst en open je deze. Schakel flash toestaan uit.

5. Ligt het aan Skype?

Een ander oorzaak van een 100% Harde Schijf gebruik is Skype. Om dit te achterhalen en uit te schakelen beginnen we eerst met het controleren of het programma actief is, dit kunnen we zien in het taakbeheer paneel. Je kunt ook controleren in het systeem blad naast de klok of daar het icoon van skype actief is.

Wanneer dit het geval is, schakel skype dan meteen uit en druk vervolgens de Windows + R toets in. Kopieer dan volgende tekst in de zoekbalk en druk op enter:

C:\Program Files (x86)\Skype\Phone\

Nu komt de installatie map van skype tevoorschijn. Zoek vervolgens de “skype.exe” bestand en klik deze aan met de rechter muistoets. Kies dan eigenschappen en navigeer naar de tab beveiliging, klik dan op bewerken.

Selecteer nu ” ALL APLICATION PACKAGES”  en vink bij de “write” toelaten aan.

Skype eigenschappen


Klik dan op OK om de wijzigingen op te slaan en controleer als u al verbetering heeft in het taakbeheer paneel.

6. PCI Firmware BUG oplossen.

Bepaalde drivers werken niet goed in Windows 10. De driver StorAHCI.sys is er hier één van.

Als je tot  hier bent geraakt zonder succes kan dit ook een probleem zijn, we gaan als volgt te werk. Rechtermuisklik op het Windows start menu logo, kies dan apparaatbeheer. Ga nu naar “IDE ATA/ATAPI controllers“. Wanneer hier drivers in de lijst staan open je deze door met je muis hierop te dubbelklikken. Vervolgens ga je naar de tab “stuurprogramma” en selecteer je “Details van stuurprogramma“.

Controleer of deze stuurprogramma omschreven staat als “C:\Windows\system32\DRIVERS\storahci.sys?”. Als dit het geval is, kun je last hebben van deze bug. Sluit nu de “Details van stuurprogramma”  venster en navigeer naar de tab “details“, kies nu in het drop down menu “Pad naar apparaatinstantie“. Kopieer dan de waarde die lager afgebeeld staat, dit doe je door op de tekst te klikken met je rechter muistoets en vervolgens de optie kopiëren te kiezen.

Start nu je tekstverwerker (gelijk word of notepad) op en plak deze tekst hierin.

Windows regedit


Nu drukken we de Windows + R toetsen in en typen we “regedit” in het tekstvak gevolgd door OK. Navigeer vervolgens naar deze adres door deze in het tekstvak bovenaan in te geven:

KEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Enum\PCI\

Plak nu de waarde vanuit je tekstverwerker achter “PCI\”  in de Regedit en druk op enter.

Windows regedit


In de rechterkolom zie je nu “MSISupported” staan, dubbelklik hierop en verander de Value Data naar “0”. Druk op OK om te bevestigen en herstart Windows.

7. Schakel “diagnostic Tracking” uit

Nog een oorzaak die op vele pc’s zorgt voor een 100% Harde Schijf gebruik  is de functie “Diagnostic Tracking” van Windows 10, een functie die we je sowieso aanraden uit te schakelen om privacy redenen.

Als je een clean install doet van windows 10 raden we je aan om deze functie tijdens de installatie meteen af te vinken. Wanneer je Windows al geïnstalleerd is, kun je deze ook uitschakelen via de command prompt.

We drukken de “Windows + R” toets tegelijk in en typen in het tekstvak “CMD“. Typ nu volgende parameters in de command prompt:

sc config “DiagTrack” start= disabled

Vervolgens dit:

sc stop “DiagTrack”

Diagonostic tracking


Schakel voor alle zekerheid de functie “Tips en suggesties over Windows weergeven” uit. Dit doe je door naar Instellingen > Systeem > Meldingen en acties te navigeren.

8. 100% Harde schijf gebruik door Windows Update

Je hebt alle voorgaande opties geprobeerd en de 100% Harde Schijf gebruik bug blijft problemen veroorzaken. In vele gevallen is Windows Update het probleem.

Het probleem komt vaak voor wanneer Windows Update een probleem ondervindt dat te wijten is aan een bepaald bestand die weigert te downloaden.

Je hebt hier dan twee opties:

  1. Je laat je computer zijn gang gaan – Sluit alle applicaties en heb geduld, windows zal het bestand meerdere malen proberen te downloaden. Afhankelijk van het bestand en de instellingen van je pc zal windows enkele keren herstarten.
  2. Start je computer handmatig opnieuw op – In vele gevallen helpt het opnieuw starten van windows het probleem oplossen. controlleer of windows update terug actief is.

Als de updates gedownload zijn, laat deze dan meteen installeren door windows. Na installatie kan het zijn dat de 100% harde schijf gebruik opgelost is. Je harde schijf keert terug in ruststand. 

9. Reset je virtueel geheugen

Virtueel geheugen is een combinatie van RAM en harde schijf opslagplaats en kan ook een oorzaak zijn. Als je pc over onvoldoende RAM beschikt om een taak uit te voeren, dan zal er een deel van je harde schijf gebruikt worden om de RAM bij te staan. De data die naar de harde schijf geschreven wordt, gaat terug naar de RAM als die erom vraagt.

Wanneer je tot deze stap geraakt bent kun je nog proberen om het virtueel geheugen te resetten.

We gaan als volgt te werk. Open het systeem paneel met de “Windows + PAUSE/BREAK” toets, navigeer dan naar “geavanceerde systeeminstellingen”.

Onder de tab “geavanceerd”  zie je prestaties staan. 

klik op “instellingen” en vervolgens op de tab “geavanceerd”. Onder de label “Virtueel Geheugen” ziet u de knop “wijzigen”, klik hier op.

Virtueel geheugen instellingen


Vink nu “Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren” uit.
Selecteer nu je station “C:“, selecteer nu “Aangepaste grootte“.

Merk op dat de waardes in MB zijn en niet in GB, dit kan verwarrend zijn.

Bij de eerste waarde vul je de waarde in die je onderaan zijn staan achter “Aanbevolen”. Voor de maximale grootte, kun je best 1.5x je RAM-geheugen invullen, als je bijvoorbeeld 4GB RAM-geheugen hebt, zou dit dan 6.5GB (6144MB) moeten zijn.

Virtueel geheugen instellingen


Wanneer je de waarden ingevuld hebt, klik dan op “instellen” gevolgd door “OK“. Vervolgens zul je de tijdelijke bestanden moeten verwijderen die gebruikt werden door de vorige toewijzing van het virtueel geheugen.

Druk de “Windows + R” toets in, typ nu “temp” in het tekstvak. Wanneer je de map geopend hebt, verwijder je de volledige inhoud van deze map. 

10. Activeer Hoge Prestaties Mode

Wat je nog kunt proberen is je Windows energiebeheer aan te passen.
De standaard modes zijn gevoeliger voor bugs en veroorzaken dikwijls de 100% Harde Schijf gebruik probleem. Overschakelen naar “Hoge Prestaties” lost veel op. Het nadeel is natuurlijk dat je pc of laptop  meer zal verbruiken. Dankzij een moderne processor ontwerp zal dit al bij al binnen de perken blijven. De batterij van je laptop zal daarentegen wel sneller opgeladen moeten worden.

Hoge prestaties laptop instelling


Om in het energiebeheer venster te geraken klikken je op de Windows start menu logo met de rechter muistoets, vervolgens kies je energiebeheer. Aan de rechterzijde zie je de optie “Extra energie-instellingen” staan.

Energiebeheer instellingen


Selecteer na het openen nu “Hoge Prestaties”, binnen enkele momenten zou je 100% harde schijf gebruik moeten dalen.

Tot Slot

Bij nieuwere systemen zal het 100% Harde Schijf gebruik nauwelijks voorkomen, zeker niet wanneer de pc normaal gebruikt wordt. Meestal hebben oudere systemen hier last van. Wanneer je onze 10 stappen doorlopen hebt zonder resultaat, is de kans groot dat je een hardware probleem hebt.

Is je harde schijf defect of te langzaam?  Is je hardware te oud geworden? Heb je een virus? Hoe dan ook, er is niets meer frustrerend dan een trage computer!

Is je probleem opgelost met onze tips, laat het ons dan zeker weten in een reactie hier onderaan.

Geraak je er zelf niet uit en heb je hulp nodig?

Neem dan contact met ons op.