5 manieren om “Rage Quitting” af te leren

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Woede tijdens het spelen van een game of het brutaal stukslaan van je game controller. Deze fenomeen wordt ” Rage Quitting” genoemd.

Misschien op een dag dat niets juist loopt of dat je vingers gewoon niet willen meewerken. Er zijn ook van die dagen dat je frustratie sneller groeit. Je stoppen slaan dan als het ware door.

Dit wordt meestal geuit in het opzettelijk afsluiten van een online wedstrijdje met een speler. Erger nog kun je zo gefrustreerd raken dat je begint te gooien met wat er op dat moment voor het grijpen ligt. Je muis, je toetsenbord, scherm…. . Vanaf dat moment is het gamen in vele gevallen over.

Waarom gebeurt Rage Quitting? Waarom doen we het?

Een team van wetenschappers heeft een onderzoek gedaan naar wat deze emoties veroorzaken en wat uiteindelijk mensen aanzet tot Rage Quitting. In Deze onderzoek werden verschillende mensen uitgenodigd om spelletjes te komen spelen. Deze spelletjes werden opzettelijk moeilijker gemaakt en de besturing werd beïnvloed. Zo hadden de onderzoekers de controllers aangepast zodat deze niet direct zouden reageren op de invoer van de spelers. Ook kregen de knoppen van de controllers die werden gebruikt een onlogische indeling.

Snel ontdekten ze dat gamers gefrustreerd werden. Ook werden veel spelers redelijk agressief. Het duurde dan ook niet lang voordat er enkele spelers volledig door het lint gingen. Dit had desastreuze gevolgen voor de hardware. De wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat het niet kunnen beïnvloeden van de uitkomst en het continue falen in een game spelers woedend kan maken. Dikwijls schelden mensen hierdoor elkaar ook de huid vol in de chatruimtes van een game. Logisch want niemand verliest graag een spelletje van zijn vrienden. Vooral bij jongeren zou dit vaker voorkomen.

Hoe kunnen we dan nu kalm blijven als deze gevoelens de kop opsteken? We geven je onderaan enkele tips mee:

1. Neem op tijd rust

Het is heel herkenbaar, je bent volledig op dreef en alles lukt in je game. Maar na een tijdje wanneer de vermoeidheid onbewust opsteekt vlot het plots minder. Vanaf dat moment moet je jezelf afvragen hoeveel langer je eigenlijk nog moet spelen. In de meeste gevallen zul je alleen maar slechter spelen en raak je gefrustreerd. Op zo momenten kun je beste even een pauze inlassen of stop je best. Je kunt dan al je frustraties rustig laten bezinken en andere leuke dingen gaan doen. Je hardware zal je hiervoor dankbaar zijn.

2. Oefening baart kunst

Dus zoals eerder aangegeven is Rage Quitting een gevolg van frustraties. Misschien is het dan verstandig om veel te oefenen voordat je online gaat spelen tegen andere spelers. Er is niets frustrerender dan telkens weer te verliezen van een tegenstanders die beter is dan jouw. Want de meeste games zijn zo ontworpen dat diegene die hem het beste kent (meeste speelt) ook de bovenhand heeft. Natuurlijk zijn er altijd mensen die vals spelen, maar daar laat je jezelf maar beter niet door opjagen.

3. Zorg dat je enkele keren wint

Games zijn ontworpen om plezierig en uitdagend te zijn. Zorg ook dan dat dit zo blijft. Zoals eerder gezegd probeer je best genoeg te oefenen. Ook enkele overwinningen kunnen je gemotiveerd houden. Zo blijft de pret erin. Want daar draait het toch uiteindelijk om, niet?

4. Koop betere hardware

Soms is het zo dat je op het limiet van je hardware zit. Heb je misschien een goedkope toetsenbord en/of muis? Een duurdere mechanische toetsenbord registreert je aanslagen veel sneller en een gaming muis met een hogere DPI waarde is veel preciezer en sneller. Ook je beeldscherm en pc kunnen een bepalende factor zijn. Hoeveel Frames per seconde haal je en op welke resolutie? Misschien is jouw tegenstander wel in het bezit van zulke hardware.

5. Ken je limiet

Je kan een game al uren gepeeld hebben en goed kennen. Soms wordt je er gewoon niet beter in en zit je tegen je limiet. Dat is met vele dingen in het leven zo. Sommigen spelers zijn nu eenmaal beter. Goed dan om te weten waar je limiet zit en dit te aanvaarden. Hierdoor bespaar je jezelf veel frustratie en zul je minder rap aan Rage Quitting gaan doen.

Hier nog een filmpje van spelers die volledig door het lint gaan

Zelf ooit een rage quitting momentje gehad? 😉 Laat het ons weten in de comments.