5 geweldige PC upgrades die schokkend goedkoop zijn

Is het nieuwe ervan af bij je huidige game pc en wil je een nieuwe kopen? Lees dan eerst dit artikel.

Een goede game pc is niet goedkoop en als werkende vader van 2 kinderen begrijp ik dit maar al te goed. Maar wanneer je ergernissen begint te krijgen van je huidige game pc is het misschien wel tijd voor een nieuwe. Wanneer je voor een nieuwe systeem gaat kan je dit artikel lezen, hier leggen we je uit waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuwe game pc.
Je kan ook je pc zelf samenstellen op onze webshop. Heb je er echter geen verstand van en weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Of heb je raad nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren, zo kunnen we samen bekijken wat er voor jouw mogelijk is.

Hoe zit het met PC upgrades dan?

Alvorens je overweegt om een nieuwe pc aan te schaffen zijn er nog enkele mogelijkheden die je eerst kan doen om je pc sneller te maken. Dit geldt natuurlijk niet voor zeer oude pc’s die echt hun beste tijd gehad hebben, maar voor pc’s die pakweg zo een 5 jaar oud zijn of oudere high-end systemen. We gaan je in dit artikel 5 tips geven voor pc upgrades die relatief goedkoop zijn en je pc een serieuze boost geven.

Installeer een SSD

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende. Een van de pc upgrades die je pc een boost zal geven is een SSD. Wanneer je pc nog met een mechanische schijf werkt, zal het vervangen van deze component de snelheid van je pc op zijn minst verdubbelen. De opstarttijden, bestandsoverdrachten en de algehele reactiesnelheid van je systeem wordt drastisch verbeterd. Intussen is een SSD behoorlijk betaalbaar geworden, zo zijn de prijzen afgelopen jaar flink gedaald. Een fantastische SSD is de Samsung 860 EVO, je betaald voor 500GB zo een 89€. Als je een beperkte budget hebt kan je een SSD van 120GB nemen, die vindt je al voor 30€.

Een waarschuwing over SSD’s en alle hardware die in dit artikel worden besproken: je kan deze componenten vaak aan lagere prijzen vinden als je even op het web surft, dit zijn dan meestal naamloze of minder bekende merken. Maar het blijft altijd een gok op betrouwbaarheid en ondersteuning wanneer je pc upgrades koopt die verwijdert zijn van de gevestigde pc-hardwaremakers, tenzij je het je absoluut niet kunt veroorloven.

Massaopslag is spotgoedkoop

Wanneer je beschikbare opslagruimte tot de nok toe gevuld is, hebben we goed nieuws voor je. Traditionele harde schijven zijn spotgoedkoop. Een 1TB Western Digital Blue harde schijf met een rotatiesnelheid van 7200 rpm kost zo een 40€, een 3TB WD Blue schijf rond de 90€, die laatste draait weliswaar op een snelheid van 5400 rpm.

Ook kan je voor een hybride harde schijf kiezen. Deze harde schijf combineert een traditionele harde schijf met een soort SSD. De harde schijf gaat jouw meest gebruikte bestanden opslaan in de cache van de SSD waardoor je pc een stuk sneller zal worden. Deze harde schijven zijn doorgaans duurder, zo betaal je voor een 1TB schijf met 8GB SSD-cache een slordige 65€.

Voeg meer RAM-geheugen toe

Wanneer je game pc moeite heeft om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, is te weinig RAM-geheugen vaak de boosdoener. Momenteel is 8GB RAM-geheugen toch wel het minimum geworden. Wanneer je nog problemen ondervindt bij het draaien van meerdere programma’s, een tiental Chrome tabbladen openhoudt of nog een aantal achtergrondprocessen runt, dan is het aangewezen om te upgraden naar 12GB of 16B RAM. Momenteel zijn de prijzen gunstig en kan je je pc relatief goedkoop voorzien van extra RAM. Het is dan ook de ideale moment om toch ietsje meer RAM te kopen, dit is een van de pc upgrades die je pc vlotter en soepeler zal laten draaien.

Upgrade je CPU

Je processor kan ook aan de basis liggen van een pc die niet meer soepel loopt. Helaas betekent het vervangen je CPU vaak ook dat je je moederbord ook moet vervangen. Hierdoor zal de prijs snel oplopen. Maar er is toch licht aan het einde van de tunnel. Wanneer je een iets oudere INTEL of AMD systeem hebt met een low-end CPU, dan kan je bijvoorbeeld op Ebay voor een prikje een ander CPU kopen. De voorwaarde is wel dat je moederbord deze ondersteunt. Zo zal je naar de socket en chipset van je moederbord moeten kijken of ze compatibel zijn met de CPU die jij wilt kopen.

Bij AMD heb je het meeste kans dat je hier ook in zal slagen. INTEL staat erom bekend om nogal vaak van socket en chipset te wisselen, waardoor het bijna onmogelijk wordt om een geschikte CPU te vinden waar je niet te diep in de buidel voor moet tasten.

Vervang je grafische kaart

Gaming hoeft natuurlijk niet duur te zijn, een betere grafische kaart is natuurlijk altijd leuk maar zal in vele gevallen bij iets oudere game pc’s niet volledig tot zijn recht komen. Daarom raden we je aan om een niet al te dure kaart te kopen zoals de Nvidia GTX 1650. Zo een kaart beschikt over 4GB geheugen en is al beschikbaar vanaf 170€. Je zal zeer goede resultaten halen in games zoals Overwatch, League of Legends en Fortnite. Je zal ook in staat zijn om modernere games te spelen op een framerate van 30 FPS op Ultra settings, of 60 FPS op medium settings. Je zal als het ware dan dezelfde prestaties halen die je bij consoles ziet.

Tot slot

Zoals je ziet kunnen deze pc upgrades ervoor zorgen dat je pc nog enkele jaren mee kan. Het is dus niet meteen nodig om direct een heleboel geld uit te geven aan een nieuwe game pc, tenzij je natuurlijk hoge verwachtingen hebt tijdens het gamen.

Heb je er echter geen verstand van en weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Of heb je raad nodig? Aarzel dan niet om ons te contacteren, zo kunnen we samen bekijken wat er voor jouw mogelijk is.