Adata SPECTRIX D80 RGB Vloeistofgekoelde ram geheugen

RGB ram latjes zijn populairder dan ooit, elke goede geheugen fabrikant heeft ze dan ook aan hun gamma toegevoegd. Ook ADATA heeft dit gedaan en deze keer hebben ze zich echt overtroffen. De Adata Spectrix D80 DDR4 RGB-geheugen is het eerste ram geheugen die over een hybride vloeistof-koelsysteem beschikt met volledig programmeerbare RGB-effecten. Of je ram geheugen hier veel profijt uit zal halen kan je over discussiëren, ook al lijken deze functies overbodig. Maar laat dit nu precies het soort innovatie zijn die we graag zien van ADATA en van de computerhardware-industrie in het algemeen.

Design

Op het eerste zicht lijkt de Adata Spectrix D80 zeer eenvoudig. Zijn aluminium frame in rood of zwart, heeft een golvend ontwerp en bedekt beide zijden van de print. Het nieuwe XPG-logo in het midden geeft het geheel een elegante, premium ogende stijl. Wanneer we dan naar de bovenkant van de geheugen latjes kijken wordt het echt interessant. Hier bevindt zich een doorzichtige buisvormige houder met niet-geleidende vloeistof die over de hele lengte van de print loopt. Deze buis is hermetisch afgesloten, wat in feite betekent dat hij luchtdicht is.

Hybride Vloeistof

Samen met thermisch geleidende materialen en vloeistof met een laag kookpunt, voert dit hybride koelsysteem de warmte effectief af en levert het een zeer efficiënte koeling. Bij verhitting verandert de vloeistof in een gas en keert het terug naar vloeistof wanneer deze wordt afkoelt. Wat dit in feite doet, is de absorptie van thermische energie verhogen waardoor warmte wordt weggeleid van de PCB en geheugenchips. We kunnen hierdoor toch wel spreken van een koellichaam van topkwaliteit met nooit geziene functies.

Performance

De Adata Spectrix D80 geheugenmodules zijn beschikbaar in DDR4-2666 tot DDR4-4133 en hebben overklokmogelijkheden tot wel 5531MHz, wat een wereldrecord is. Dit record is tot stand gekomen met behulp van een vloeistof/stikstof gekoelde configuratie die door het XPG-team samen met het OC-team van MSI ontwikkeld werd. De nadruk ligt dus duidelijk op hoge prestaties bij de Adata Spectrix D80.

Het volledige specificatieschema voor de Spectrix D80 is hier te vinden.

RGB Verlichting

De RGB leds van de Adata Spectrix D80 schijnen door de transparante buis die gevuld is met vloeistof, hierdoor onstaat een levendige stroom van kleuren die extra flair toevoegen aan je gaming rig. De verlichting kan worden aangestuurd met de XPG RGB Sync-software en is ook compatibel met RGB-software van ASUS, MSI, Gigabyte en ASRock. Met behulp van de RGB-software kunt u alle lichteffecten regelen en zelfs de LED’s van het RAM afzonderlijk aanpassen. De lichteffecten van de XPG’s RGB-software zijn in feite dezelfde als die van ASUS Aura, de gebruikersinterface van de software lijkt erg op elkaar. In totaal zijn er 12 lichteffecten mogelijk.

Tot Slot

Om te zeggen dat de Adata Spectrix D80 een mooie aanvulling is voor je gaming rig, is een enorm understatement. Zijn koel- en overklok mogelijkheden, esthetisch ontwerp en stijlvolle RGB-verlichting maken hem zonder twijfel één van de meest unieke producten op de markt. Het is gewoon indrukwekkend wat Adata hier neerzet uit technisch oogpunt. Ook de hoge performance van deze RAM, geeft ons geen ander keus dan alleen maar veel lof te hebben voor dit product.

Heb je interesse in dit product en wil je dit in je gaming rig?
Neem contact op via het offerte formulier voor een prijsofferte op maat.