AMD of INTEL, welke Processor is het beste voor Gaming in 2021?

De processor, ook bekend als de CPU, is het hart van je computer. Samen met je ram geheugen en grafische kaart, is het één van de belangrijkste componenten in je pc. Ook speelt de CPU een belangrijke rol, wanneer je het maximale uit een game pc wilt halen. Een sterkere CPU betekent in veel gevallen ook een hoger aantal frames per seconde die je grafische kaart naar het beeldscherm uitstuurt.

De dagen dat Intel de meest logische keuze was, liggen al even achter ons. AMD blijft verbazen, de nieuwe Ryzen 5000 processors verpulveren elk record. De AMD chips worden een op nano-architectuur van 7 nm geproduceerd waardoor er nog meer cores mogelijk zijn in een enkele chip.

Terwijl AMD indruk maakt met hun nieuwe Ryzen 5000 chips, heeft INTEL net zijn 11de generatie processors gelanceerd. Deze verschillen niet zo heel veel van de 10de generatie, wel heeft INTEL ervoor gekozen om het aantal cores te verlagen en de kloksnelheden te verhogen. Of dit een goede zet is, valt nog af te wachten. Net zoals bij AMD, kun je een processor van de 11de generatie, nog steeds op een moederbord van de 10de generatie monteren. Je zal hoogst waarschijnlijk wel een bios update moeten uitvoeren.

Dus je gaat voor een nieuwe gaming pc. Welke processor kies je nu best? Voor we verder gaan zullen we je een beetje voorgeschiedenis geven over AMD en INTEL.

Voorgeschiedenis

INTEL is een bedrijf dat in 1968 door Robert Noyce en Gordon Moore opgericht werd en is verantwoordelijk voor de microprocessoren die in de meeste hedendaagse personal computers zitten. Het bedrijf startte met het maken van geheugen voor computers voordat ze overschakelden op het vervaardigen van microprocessoren.

In de jaren 90 was Intel Architecture Labs (IAL) verantwoordelijk voor de ontwikkeling van hardware zoals de PCI-bus, UDMA, Universal Serial Bus (USB) en de architectuur voor de multi-processor servers. Sinds 1976 had INTEL een volledige samenwerkingsovereenkomst met Advanced Micro Devices (AMD), hedendaags zijn het grote concurrenten.

In 1995 splitsten de wegen van INTEL en AMD, nadat de arbitragecommissie een uitspraak gedaan had die het productierecht van de INTEL processors uit de handen van AMD nam. AMD kreeg wel nog het recht om tot 2009 x86-processoren te produceren, daarna zou Intel niet langer verplicht zijn om toekomstige ontwerpen met AMD te delen. De concurrentiestrijd was nu helemaal losgebarsten, want AMD moest nu eigen processors gaan ontwerpen wilde het overleven.

AMD K-processor

Het antwoord van AMD was de K- processor. Hoewel deze op zich wel goed presteerde, kwam hij door productieproblemen te laat op de markt. Dit was toch wel een gemiste kans voor AMD. In 1999 ondernam AMD nog een poging met de Athlon processor. De Athlon was een vervolmaking van het K6-ontwerp en hij presteerde over de hele lijn beter dan de concurrerende processoren van INTEL. Dit betekende de echte doorbraak voor AMD en heeft de trend gezet om gedurende een lange tijd de betere processors te hebben.

AMD of INTEL processor

Later als INTEL de Core 2 Duo (codenaam ‘Conroe’) introduceerde, die niet alleen beter presteerde maar ook minder stroom verbruikte, was dit een harde klap voor AMD. Ze konden niet meer concurreren met hun Athlon 64 X2-processoren en de verkoop van de nieuwe K10-generatie Phenom– en Opteron-processoren vielen tegen. AMD is zo stillaan van het toneel verdwenen en ze kwamen niet meer in de buurt van INTEL. Ze waren telkens enkele stappen te laat. Maar met de komst van de Ryzen processors, is hier wel verandering in gekomen.

Boete voor INTEL

In 2008 vielen ambtenaren van de Europese Commissie de Duitse vestiging van INTEL binnen na een klacht van AMD. Het bedrijf werd ervan verdacht misbruik te maken van hun dominante marktpositie. Het gevolg was een boete van 1,06 miljard euro. INTEL dat op dat moment een marktaandeel van 80% had, schond de Europese regels van fair trade door korting te geven aan diverse computerfabrikanten als deze chips van INTEL zouden gebruiken. Dit was een bewuste aanpak om AMD van de markt te weren.

AMD of INTEL Processor: de Prijs

Wanneer je een nieuwe pc bouwt of een upgrade gaat doen van je huidige pc, heb je altijd een vooropgesteld budget. De processor en grafische kaart zijn componenten die het zwaarst doorwegen op de totale kostprijs van je build. Wat direct opvalt als je gaat shoppen voor een processor, is dat je momenteel bij INTEL het meeste waar krijgt voor je geld.

Er is een tijd geweest dat dit anders was, waar AMD toch steeds als de voordeligste uit kwam. Maar, sinds de komst van de laatste generatie AMD Ryzen 5000 processoren, heeft INTEL de prijzen van hun gehele gamma verlaagd. We vermoeden dat dit een strategie is van INTEL, om zo meer gamers te overtuigen om voor hun processors te kiezen. Ook zal dit te maken hebben met het feit, dat de AMD processors beter presteren over de hele lijn.

INTEL I7 11700K

AMD of INTEL Processor: Perfomance

Met de komst van Ryzen is er een serieuze competitie losgebarsten tussen AMD en INTEL. Wanneer deze in 2017 zijn debuut maakte stond ineens heel de pc wereld op zijn kop. De Ryzen 7 1800x, met zijn 8 cores 4.0GHz turbo Klock, stond plots volledig bovenaan de mainstream consumenten markt. Zijn kostprijs van 350€ maakte van hem de goedkoopste 8 core op de markt. Ook zijn kleinere broer, de 1700x, deed het goed met een prijskaartje van 290€. Wanneer je bij INTEL ging, moest je dieper in de buidel tasten. Je was al gauw 600€ kwijt wilde je een 8 core processor in je systeem.

Met de AMD Threadripper processors, die meer gericht zijn op workstations en gebruikers die nog meer prestaties eisen van hun systeem, heeft AMD nogmaals de processormarkt op zijn kop zet. Voor een 3.5GHz 12 core, 24 threads Amd threadripper cpu betaal je zo een 390€. Een Intel Core i9-7900X CPU biedt je 10 cores, 20 threads, een maximale pieksnelheid van 4,3 GHz voor een prijskaartje dat momenteel is ingesteld op 1090€.

Met een betere prijs/kwaliteit verhouding hebben de AMD Threadripper-processors basissnelheden die veel hoger liggen dan de Intel’s Skylake chips. Wel ligt het stroomverbruik een stuk hoger. De komst van Ryzen is voor de consument een goede zaak gebleken. Deze concurrentie tussen AMD en INTEL, zorgt ervoor dat je meer keuze hebt. Zo kun je je systeem beter afstemmen op je noden.

Hoe zit het bij Laptops?

In het laptop segment is het een ander verhaal. Hier is INTEL heer en meester. Dit ligt aan het feit dat AMD processoren vaker geen grafische processor aan boord hebben. Daardoor moet er een extra GPU in de laptop worden geïnstalleerd met een hogere energieverbruik tot gevolg. De filosofie van AMD is Performance per Watt, een trend die laptop fabrikanten nauwelijks of niet volgen.

amd of intel processor

Hier komt nu ook stilaan wel verandering in, meer en meer fabrikanten gebruiken de Amd hardware. Zo is het niet ongewoon dat je een AMD processor in combinatie met een discrete grafische adapter tegenkomt in nieuwere laptops.

AMD of INTEL Processor: Gaming

Als je gaat gamen kan het kiezen van een CPU best wel lastig zijn. De meeste processors van INTEL, hebben een on-die geïntegreerde grafische adapter. Echter zijn de prestaties zijn niet meteen vergelijkbaar met discrete, zelfstandige grafische chips of grafische kaarten. De AMD desktopprocessoren daarentegen hebben vaak geen geïntegreerde grafische adapter. In plaats daarvan, combineert AMD de processorkernen met Radeon-graphics in één pakket. Dit wordt ook wel een APU genoemd, zoals de Ryzen 3 3200G en Ryzen 5 3400G. Hoewel deze APU’s beter presteren dan de grafische oplossingen van INTEL, hebben ze nog steeds geen schijn van kans in vergelijking met losse grafische kaarten die maar een fractie duurder zijn, zoals bijvoorbeeld een GT 1030 van Nvidia.

Wanneer je serieus wilt gamen, gebruik je best altijd een grafische kaart in plaats van een APU.

In de praktijk

De nieuwste Ryzen 5000 processoren zijn uitstekend voor toepassingen die meerdere threads en kernen ondersteunen. Dit komt vooral door het aantal cores en threads waarover de Ryzen chips beschikken. Waar INTEL het vroeger veel beter deed in single core prestaties, is het verschil nu bijna helemaal weggewerkt. Intel heeft nog een streepje voor bij single core prestaties met hun 11de generatie chips, maar met de Ryzen 5000 heeft AMD zijn concurrent volledig bijgebeend.

Games maken alsmaar meer gebruik van Multi-threads, maar dit blijft tot op de dag van vandaag beperkt tot het gebruik van twee tot vier threads. Dit geeft INTEL toch nog een licht voordeel als het op gaming aankomt, maar de kloof tussen de twee fabrikanten is kleiner geworden.

De “INTEL Skylake” en “AMD Threadrippers” processors raden we niet aan om te gamen, omdat het aantal cores geen meerwaarde geeft bij het gamen in verhouding tot de kostprijs die je ervoor moet betalen bij deze processors. Ook zijn deze processors niet geoptimaliseerd om te gamen en hebben ze een ander doel. Dit wil echter niet zeggen dat je er niet mee kunt gamen.

amd of intel processor

Amd of Intel Processor: Welke is nu beter?

Het zal erop aankomen wat je belangrijk vindt. Ga je alleen maar gamen of gebruik je je game pc ook voor te streamen of als workstation. Bij dagdagelijkse werktoepassingen zullen top-end AMD of INTEL chips geen radicaal verschillende resultaten opleveren. Bij specifieke toepassingen zijn er wel duidelijke verschillen in de benchmarks. Met een AMD processor krijg je toch wel meer cores voor je geld. De prijs die je betaalt voor het aantal cores is spot-on, zeker als je multi-core toepassingen gaat uitvoeren. De Intel processors aan de andere kant, hebben licht sterkere single-core en gaming prestaties.

We zetten echter ons geld in op Intel, op het gebied van gaming merken we toch dat je net betere frames haalt dan op een AMD equivalent. Niet dat je met de Ryzen 5000 processors niet goed kunt gamen, integendeel. We vermoeden dat de meeste games nog steeds beter geoptimaliseerd zijn voor het INTEL platform. Ook zullen de hogere single-core kloksnelheden van INTEL een grote rol spelen. Het verschil is voor de meeste games te verwaarlozen. Enkel bij veeleisende games, zal het verschil merkbaar zijn.

Tot Slot

AMD is de perfecte allround processor, hun nieuwe Ryzen5000 chips hebben een duidelijk signaal gegeven. Intel heeft naar ons gevoel nog steeds de bovenhand als het op gaming aankomt, maar over de hele lijn zijn de Ryzen 5000 chips veelzijdiger. We kijken met veel interesse naar wat de toekomst zal brengen. Het marktaandeel van AMD blijft stijgen en veel gamers overwegen de overstap te maken naar een AMD processor. Het is dan ook een goede zet van INTEL om dezelfde sokkel te behouden voor de 11de generatie chips. Zo hoef je je huidige moederbord niet om te wisselen, wil je een nieuwer exemplaar. De concurrentie tussen beide fabrikanten zal hopelijk nog even verder gaan en we kijken met spanning uit naar wat beide nog in hun mars hebben.

Ben je op zoek naar meer informatie van de overige componenten in je game pc, lees dan dit artikel.

Neem contact met ons op via dit formulier.