Uit de oude doos: DOOM, 1993

Eens om de zoveel tijd zullen we een populaire game uit het verleden bespreken, vandaag zal dat DOOM zijn. DOOM is uitgekomen in 1993, en was in zijn tijd een revolutionaire game. Velen onder ons zullen deze game nog lang niet vergeten zijn en hebben hier vele uren aan gesleten 🙂 .

Doom is een science-fiction horror first-person shooter (FPS) videogame uit 1993 van id Software. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke titels in de videogamesector, omdat deze het first-person shooter-genre op de kaart heeft gezet. Doom werd naar schatting gespeeld door 10 miljoen mensen binnen de twee jaar na de release, waardoor de FPS gamemodus razend populair werd. Een nieuwe gaming-subcultuur werd geboren. Naast het populair maken van het FPS-genre, ontwikkelde het baanbrekende 3D-graphics en netwerk multiplayer-gaming.

The Ultimate Doom, een bijgewerkte versie van de originele game met een vierde episode, werd in 1995 uitgebracht.

doom

Doom: het verhaal

In Doom nemen spelers de rol aan van een ruimtemarinier, die in de volksmond bekend werd als ‘Doomguy’. Die baant zich een weg door hordes binnenvallende demonen uit de hel. Hij werd op Mars neergezet nadat hij zijn commandant, die zijn eenheid opdracht gaf om op burgers te schieten, had aangevallen.

De Mars-marinebasis vormt de veiligheid voor de Union Aerospace Corporation, dat geheime experimenten met teleportatie uitvoert
door het creëren van gateways tussen de twee manen van Mars, Phobos en Deimos. Mars wordt door de ruimtemariniers beschouwd als de saaiste opdracht die je je kunt voorstellen. Dit verandert allemaal wanneer de UAC-experimenten vreselijk mis gaan. De maan Deimos verdwijnt ineens, en het kwade begint uit de poort komen. Al het UAC-personeel wordt gedood of bezeten door deze demonen.

Als de marine eenheid een “distress call” ontvangen van de basis op Phobos, wordt er een schip gestuurd naar de maan. Doomguy moet als enige achterblijven om de perimeter te bewaken, terwijl de marine eenheid naar binnen gaat. Plotseling komt er geschreeuw en geweerschoten uit het gebouw gevolgd door een kille stilte. Hij beseft dat hij alleen is en kan de maan niet verlaten met het schip. Er rest voor “Doomguy” nog maar één mogelijkheid: zich door het Pobos-complex vechten en zo voorkomen dat de demonen Aarde binnenvallen.

Episode 1: Knee-Deep in the Dead

De eerste episode speelt zich af in de hightech militaire basis, energiecentrale en computercentra op Phobos. Wanneer doomguy zich een weg vecht door al deze gebouwen, eindigt hij in een teleport machine die naar Deimos leidt. Daar wordt hij opnieuw overweldigd door wezens die recht uit de hel komen.

Doom Episodes

Episode 2: The Shores of Hell

In de tweede episode heeft de marinier zich met succes geteleporteerd naar Deimos. Hij vecht zich een weg door de installaties op Deimos, vergelijkbaar met die op Phobos, maar volledig van slag door de demoneninvasie. Na het verslaan van de titaan “Cyberdemon” ontdekt de marinier de waarheid over de verdwenen maan: de maan zweeft nu boven hel.

Doom Episode 2

Episode 3: Inferno

De marinier vecht zich een weg door de hel en verslaat het “Spider Mastermind” die de invasie heeft gepland. Dan opent een verborgen doorgang terug naar de aarde voor de held. Echter, een brandende stad waar een konijnen kop gespietst staat op een brandstapel (in The Ultimate Doom bekend als “marine’s pet rabbit, Daisy”) laat zien dat de demonen Aarde zijn binnengevallen en het toneel vormen voor de hel op aarde.

Doom Episode 3

Episode 4: The Ultimate Doom

In de vierde en laatste episode hebben de demonen de overhand op Aarde, ook hier weer zal Doomguy moeten vechten tegen demonen zoals hij dat al eerder deed. Deze keer is dit op een aarde die eigenlijk meer weg heeft van dezelfde inferno die op Phobos en Deimos te vinden was.

doom episode 4

De game kan vandaag de dag nog gespeeld worden via een Dos Emulator.

Hier nog een video van de gameplay

Tot slot

De game is zeer controversieel geweest omdat het ongebruikelijk was in een videogame om zoveel bloed en goor te tonen. Dit heeft echter geen impact gehad op de populariteit van de game en wij zijn “id software” dankbaar dat ze dit ooit gemaakt hebben.

Of de nieuwe Doom ook zo een succes zal zijn valt nog af te wachten.