Dust A Tale of The Wired West (1995) Review

Eens om de zoveel tijd herbekijken we een populaire of baanbrekende game uit het verleden. Vandaag zal dat Dust A Tale of the Wired West zijn.

Dust A Tale of the Wired West werd uitgebracht in 1995 door Cyberflix, uit Knoxville Tennessee, en werd geschreven door Steve Schwartz. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Cyberflix, het bedrijf vroeg in 2006 het faillissement aan. Na enkele mislukte pogingen om een comeback te forceren, was het over en uit voor de mensen in Knoxville.

Cyberflix was vooral bekend door games zoals Titanic: Adventure Out of Time en Dust: A Tale of the Wired West. Ook Skull CrackerRedjack: Revenge of the BrethrenLunicus, en Jump Raven werden door Cyberflix gepubliceerd.

Zet je hoed op en doe je laarzen aan, we reizen even terug naar de Far West!

Introductie

Midden de jaren 90 werden het spannende tijden voor pc-gamers. Met de introductie van Windows 95, werd er een platform ontwikkeld die de pc plots toegankelijker maakte voor de mainstream gebruiker. Je was niet langer afhankelijk van je kennis van die vele codes in MS Dos. Ook het omstreden Windows 3.1 gehoorde tot de geschiedenis.

Vele mensen hebben toen een pc in huis gehaald en de PC Master Race was geboren. Plotseling werden games die oorspronkelijk alleen op de console uitgebracht werden, ook voor de pc beschikbaar gemaakt. Tot op de dag van vandaag is de pc één van de belangrijkste platformen als het op gaming aankomt.

Verhaal

Dust, A Tale of The Wired West verteld het verhaal over een cowboy die moet vluchten, na een uit de hand gelopen ruzie bij een poker game. The kid, één van zijn tegenspelers, had tijdens een spel vals gespeeld. De stranger reageert hierop door hem met een dolk aan de tafel vast te nagelen. The Kid staat bekend als de meest gevreesde gangster van het westen. De stranger kon niet anders dan vluchten. Na dagenlang door de woestijn stappen komt hij uit op een stadje genoemd “Diamondback“. Het enige bezit wat de cowboy had waren zijn kleren, hoed, kapotte laarzen en enkele dollars in zijn broekzakken.

De Cactus Bed hotel op mainstreet

In Diamonback staat men sceptisch tegenover vreemdelingen. De cowboy wordt dan ook niet van harte ontvangen door de inwoners. Hij krijgt dan ook al gauw de bijnaam “stranger”, vreemdeling dus. Hij laat dan ook geen goede indruk op de inwoners door zijn kleren, kapotte laarzen en het feit dat hij geen wapen op zak heeft.

Op de eerste avond krijgt de stranger het dan ook meteen aan de stok met één van de Belcher broers, het grootste crapuul van Diamondback! Later krijgt hij weer een aanvaring met deze gasten wanneer ze een shop in brand wilden steken.

Wanneer de stranger afrekent met de Belchers broers, krijgt hij de job aangeboden om sherrif van Diamondback te worden. Met the Kid nog steeds onderweg op zoek naar de stranger, leert hij over de Yunni, een indiaanse stam die ooit het land bezet heeft waar het bedrijf van rijkeluiskind Mr. Bloostone, een mijn site heeft gevestigd. Hij leert dat de Yunni onrechtmatig van hun land verwijderd zijn en wil hun helpen.

Hiervoor moet hij 5 artefacten verzamelen om toegang te kunnen krijgen tot de mijn. Dit zal echter niet van een leien dakje lopen, de stranger wordt tegengewerkt door mensen waarvan hij dat niet had verwacht. Deze mensen zijn ook op zoek naar de mijn ingang maar niet om dezelfde reden als de stranger. Deze mensen zijn echter uit op de schatten en zijn niet van plan om de Yunni te helpen.

Snel wordt duidelijk dat Diamondback een stad is waar je niemand kunt vertrouwen.

Dust A Tale of the Wired West
De kaart van Diamondback

Conclussie

Dust a tale of the wired west is een avontuur game. De game zit vol puzzels en mysteries.

Hoewel Dust a tale of the wired west een commerciële mislukking was, is Cyberflix erin geslaagd om toch 50.000 exemplaren te verkopen. Dust had alles in huis wat een goede avontuur game nodig had. Hij was non lineair en aan de hand van je acties waren er verschillende eindes mogelijk. Ook kon je in deze game sterven, in tegenstelling tot vele andere games lieten de makers je volledig aan je lot over. Dust was verfrissend en de 3D omgeving was één van de pluspunten van deze game.

De gamer die graag rustiger speelt en nadenkt tijdens het gamen, zal hier veel plezier aan hebben. De game is ondertussen wel zeer oud en ziet er ook oud uit, maar wanneer je daar voorbij kunt kijken is hij spelen zeker waard. Je kunt hem echter wel enkel op een virtuele machine draaien, in windows 7,8 en 10 krijg je hem helaas niet meer opgestart.

Hoe was jouw ervaring met Dust: a tale of the wired west? Laat het ons even weten in de reactie sectie onderaan.

Gameplay video