Dust A Tale of The Wired West (1995) Review

Eens om de zoveel tijd kijken we terug naar een populaire of baanbrekende game uit het verleden. Vandaag zal dat Dust A Tale of the Wired West” zijn.

Dust A Tale of the Wired West, werd uitgebracht in 1995 door Cyberflix, uit Knoxville Tennessee, en werd geschreven door Steve Schwartz. Intussen hebben we helaas afscheid moeten nemen van Cyberflix, het bedrijf vroeg in 2006 het faillissement aan. Na enkele mislukte pogingen om een comeback te forceren, was het over en uit voor de mensen uit Knoxville.

Cyberflix was vooral bekend door games zoals Titanic: Adventure Out of Time en Dust: A Tale of the Wired West. Ook Skull CrackerRedjack: Revenge of the BrethrenLunicus, en Jump Raven werden door Cyberflix gepubliceerd.

Zet je hoed op en doe je laarzen aan, we reizen even terug naar de Far West!

Introductie

Midden jaren 90 werden het spannende tijden voor pc-gamers. Met de introductie van Windows 95, werd er een platform ontwikkeld die de pc plots toegankelijker maakte voor de mainstream gebruiker. Je was niet langer afhankelijk van je kennis van die vele codes in MS DOS. Ook het omstreden Windows 3.1 gehoorde tot de geschiedenis.

Velen hebben toen hun eerste personal computer in huis gehaald, de PC Master Race was geboren. Plotseling werden games die oorspronkelijk enkel op de console uitgebracht werden, ook voor de pc beschikbaar gemaakt. Vandaag de dag, is de pc het belangrijkste platform als het op gaming aankomt.

Het Verhaal

In Dust A Tale of The Wired West, kruip je in de huid van een cowboy met indiaanse afkomst. Wanneer hij in een western saloon in een poker game verzeild geraakt met enkele outlaws, loopt het uit de hand. The Kid, één van zijn tegenspelers, had tijdens een spel vals gespeeld. De cowboy reageert hierop door hem met een dolk aan de tafel vast te nagelen. The Kid, die bekend staat als de meest gevreesde gangster van het westen, trekt zijn wapen en opent het vuur op de cowboy.

De cowboy had geen andere keuze dan te vluchten. Nadat hij dagenlang door de woestijn gestapt heeft, komt hij terecht in het stadje “Diamondback“. Het enige wat de cowboy bezit, zijn zijn kleren, hoed, kapotte laarzen en enkele dollars in zijn broekzakken.

De Cactus Bed hotel op mainstreet

In Diamonback staat men sceptisch tegenover vreemdelingen. De cowboy wordt dan ook niet van harte ontvangen door de inwoners. Hij krijgt dan ook al gauw de bijnaam “stranger“, vreemdeling dus. Hij laat dan ook geen goede indruk op de inwoners door zijn kleren, kapotte laarzen en het feit dat hij geen wapen op zak heeft.

Op de eerste avond krijgt de stranger het dan ook meteen aan de stok met één van de Belcher broers, het grootste crapuul van Diamondback! Dit mondt uit tot een gevecht die bepalend is voor het verdere verloop van de game. Later krijgt hij weer een aanvaring met deze gasten wanneer ze een Indiaanse shop in brand willen steken.

Wanneer de stranger afrekent met de Belchers broers, krijgt hij de job aangeboden om sherrif van Diamondback te worden. Met The Kid nog steeds onderweg op zoek naar de stranger, leert hij over de Yunni, een indiaanse stam die ooit het land bezet heeft waar het bedrijf van rijkeluiskind Mr. Bloostone, een mijn site heeft gevestigd. Hij leert dat de Yunni onrechtmatig van hun land verwijderd zijn en wil hun helpen.

Hiervoor moet hij 5 artefacten verzamelen om toegang te kunnen krijgen tot de mijn. Dit zal echter niet van een leien dakje lopen, de stranger wordt tegengewerkt door mensen waarvan hij dat niet had verwacht. Deze mensen zijn ook op zoek naar de mijn ingang maar niet om dezelfde reden als de stranger. Deze mensen zijn echter uit op de schatten en zijn niet van plan om de Yunni te helpen.

Snel wordt duidelijk dat Diamondback een stad is waar je niemand kunt vertrouwen.

Dust A Tale of the Wired West
De kaart van Diamondback

Tot Slot

Dust a tale of the wired west, is een avontuur game. De game zit vol puzzels en mysteries.

Hoewel Dust a tale of the wired west een commerciële mislukking was, is Cyberflix erin geslaagd om toch 50.000 exemplaren te verkopen. Dust had alles in huis wat een goede avontuur game nodig had. Hij was non lineair en er waren verschillende eindes mogelijk. Ook kon je in deze game sterven, in tegenstelling tot vele andere games lieten de makers je volledig aan je lot over. Dust was verfrissend en de 3D omgeving was één van de pluspunten van deze game.

De gamer die graag rustiger speelt en nadenkt tijdens het gamen, heeft hier veel plezier aan beleefd. De game is ondertussen wel zeer oud en ziet er ook oud uit, maar wanneer je daar voorbij kunt kijken is hij het spelen zeker waard. Je kunt hem echter wel enkel op een virtuele machine draaien, in windows 7, 8 en 10 krijg je hem helaas niet meer opgestart.

Hoe was jouw ervaring met Dust: a tale of the wired west? Laat het ons even weten in de reactie sectie onderaan.