Freesync op een Nvidia grafische kaart? Het kan!

Het kwam compleet als een verrassing toen Nvidia op CES dit jaar aankondigde dat Freesync ondersteunt zou worden door Nvidia kaarten.

Wacht even, horen we dat goed?

Inderdaad, het onmogelijke wordt mogelijk en opent heel wat deuren voor gamers. Jarenlang moest je, indien je gebruik wou maken van adaptive sync op een Nvidia grafische kaart, een G-sync monitor kopen. Dit zijn monitoren die zeer duur zijn en daardoor ook minder toegankelijk zijn voor het grote publiek. Hier is nu definitief verandering in gekomen, bijna elke fatsoenlijke gaming monitor heeft namelijk Freesync.

Nvidia activeert de driver automatisch enkel bij monitoren die zij zelf goedgekeurd. Op andere monitoren waar de technologie ook aanwezig is dien je dit manueel te activeren. Hoe je dit doet lees je hieronder.

Hoe activeer je nu Freesync?

De juiste videokaart

Eerst en vooral is het belangrijk dat je de juiste videokaart hebt. Voorlopig biedt nvidia enkel ondersteuning voor de 10- en 20 serie van de geforce kaarten. Dit betekent dat je met een GTX 1050 gebruik kan maken van de technologie. De GT 1030 en oudere kaarten zullen achter het net vissen.

Geforce 417.71 driver

Installeer via de geforce experience de laatste driver (vanaf versie 417.71). Vanaf deze versie wordt de ondersteuning voor VESA Adaptive Sync ingeschakeld.

Activeer Freesync op je monitor

Bij veel Freesync monitoren zal je eerst de functie nog handmatig moeten inschakelen. Dit doe je door in het menu van je monitor te gaan (OSD). Zoek vervolgens de instelling Freesync en activeer deze.

Nog heel belangrijk, de functie werkt alleen via een displayport ingang. Indien je monitor beschikt over deze technologie maar geen displayport ingang heeft, dan zal de Freesync helaas niet werken. Bij AMD grafische kaarten is dit wel mogelijk via HDMI.

De afbeelding hieronder toont een lijst van de door Nvidia goedgekeurde monitoren.

Activeren in het Nvidia instelmenu

Als je het Nvidia configuratiescherm opent vindt je de tab “set up G-sync”. Vervolgens schakel je G-sync in en kies je lager ook voor de optie “schakel in voor geselecteerde beeldscherm”.


De Freesync is nu actief en klaar voor gebruik. Wel kan het zijn dat bij een niet goedgekeurde monitor dit meer slecht dan goed zal doen. Als dit het geval is raden we je aan om hier geen gebruik van te maken.