Hackers gebruiken je Smartphone en computer om te Minen.

Er is een kans dat Smartphone of computer gebruikt wordt om Crypto munten te minen zonder dat je het merkt.

cryptojacking

Als je Surft op het internet zou het zomaar kunnen zijn dat de site die je bezoekt op de achtergrond een virtuele munt aan het minen is. Zodra je dan op die site terecht komt zal de rekenkracht van je PC gebruikt worden om virtuele munten te genereren zonder dat je merkt. Bezoekers van deze sites zullen het nadeel hebben dat hun computer langzamer worden. Gebruikers van mobiele apparaten zullen hun batterij niveau en data snel zien dalen.

Deze vorm van Minen komt steeds vaker voor!

Beveiligingsbedrijf Fox-IT & Malwarebytes kwamen dit soort websites al dikwijls tegen, er wordt zelfs gezegd dat dit wel tot 8 miljoen keer per dag zou gebeuren, dit is toch wel iets om ons zorgen over te maken. Deze term wordt “Cryptojacking” genoemd en gebeurt in de broncode van de website,
het minen houdt echter op als u de tabblad sluit.

De munt die het meest gemined wordt is de Monero, deze kan relatief snel gemined worden, bij een drukke website kan men gemakkelijk tot 30.000 dollar per dag verdienen.

Het lijkt erop dat men steeds nieuwe trucjes gebruiken om deze munten te minen, eerder hebben we het ook gehad over het tekort aan grafische kaarten door miners, maar ze lijken toch steeds inventiever te worden.

Torrentwebsite The Pirate Bay heeft al toegegeven dat ze “Cryptojacking” test als alternatief voor advertenties, er zullen er ongetwijfeld meer van die Torrent sites zijn die zicht hier schuldig aan maken.

Hoe kan je controleren of getroffen bent?

In Windows 10:

Controleer of je processor geen abnormale hoge processor gebruik heeft, om dit te doen moet je Rechter muistoets  op de taakbalk onderaan doen, kies nu de optie “Taakbeheer” .

Taakbeheer open

Eerst klik je onderaan op meer details, dan klik je bovenaan op de Tab Prestaties.

Details
Prestaties

Hier kan je zien hoeveel percentage van je internet en CPU gebruikt worden, is deze overdreven hoog terwijl je PC eigenlijk niet veel doet, dan klopt er iets niet en bestaat de kans dat je slachtoffer bent. Hieronder een afbeelding van hoe een PC in rust eruit ziet.

PC rust

Als dit bij niet is zal je best niet direct panikeren, de reden hiervoor is niet altijd dat je PC gebruikt wordt door hackers, het kan bijvoorbeeld door de leeftijd van je PC, mischien draait ie op maximum omdat hij de software maar net gedraaid krijgt of moet hij eens opgeschoond worden omdat er teveel achtergrond applicaties draaien etc… .

Op je Android smartphone:

Check je data verbruik

Zulke apps maken vaak verbinding met hun host, dit kost je natuurlijk data.
Om te controleren welke app je dat gebruikt kan je bij Android toestelen naar je instellingen gaan, kies vervolgens “Dataverbruik”. Hier kan je dan zien welke app internetdata verbruikt.

Bij een app die je bijvoorbeeld zelden gebruik en waarvan de inhoud eigenlijk simpel is maar toch bv. 1GB aan data verbruikt kun je beschouwen als ongewoon en Malware.

Vreemde Berichtjes en gedrag van je telefoon

Je kan een raar bericht ontvangen met vreemde code, als je dan vervolgens op de link klikt zal er Malware geïnstalleerd worden op je telefoon.

Ook als je telefoon zich raar gedraagt klopt er waarschijnlijk ook iets niet.
Denk dan aan telefoontjes in de bel-geschiedenis die je nooit gepleegd hebt, of SMSen die je niet verstuurd hebt. Indien je twijfelt, check bij je provider.

Wat kan je doen?

Minen

Je kan op je PC dit relatief makkelijk blokkeren door een programma te installeren die dit verhinderd.

Je kan een van deze programma’s hier downloaden.

Het gebruik van een Antivirus programma is altijd aan te raden, er zijn er genoeg die zelfs gratis aangeboden worden, denk dan aan Avast of AVG. Vermijdt ook malafide websites, deze zijn meestal niet te vertrouwen.

Smartphone

Installeer altijd de laatste versie van je besturingssysteem, deze bevatten dikwijls beveiligings-updates waardoor je telefoon een betere bescherming heeft.

Download niet zomaar alles, denk goed na over hetgeen wat je download.

Beveilig alles met wachtwoorden en maak zo weinig mogelijk gebruik van
openbare Wifi, deze zijn niet beveiligd en toegankelijk voor iedereen.

Ook op je smartphone is het aan te raden om een virusscanner te installeren, deze kan je in je App Store ook meestal gratis vinden.