De HP OMEN 32 – Gigantisch en toch betaalbaar

De HP Omen 32″ monitor ziet er niet alleen geweldig uit, zijn prijskaartje is ook nog eens een meevaller. HP is hard bezig als het op hardware aankomt, van verbluffende laptops zoals de Spectre x360 tot de indrukwekkende Envy 34 all-in-one en de krankzinnige Omen X, er is voor elk wat wils.

De Omen X maakt deel uit van HP’s gamer submerk, compleet met opvallend rood logo en agressieve vormgeving. Maar uit de buurt van gekke desktop-platforms is er de HP Omen 32. Deze is ontworpen als aanvulling op je HP gaming PC of een andere gaming-rig. Het is een enorme 1440p scherm dat slechts €399 kost.

De HP Omen 32 is dus best indrukwekkend qua prijs, bij de meeste schermen gaat de prijs omhoog in verhouding met de pixel dichtheid, dat is bij deze scherm niet het geval en dat maakt hem bijna een onvermijdbare keuze.

Hp Omen 32

Bekijk hier de specificaties van de HP Omen 32

Goed uitgerust

Je krijgt ook genoeg goodies voor je € 399. Er zijn een aantal USB-poorten aan de achterkant, een paar HDMI-ingangen en een DisplayPort, waarvan alle compatibele kabels zich ook in die gigantische doos bevinden. De metalen voet is fors, hij kan echter alleen voor hoekafstelling geregeld worden, niet voor de hoogte, er is ook standaard een VESA mount meegeleverd als je hem aan de muur wilt hangen.

Houd wel rekening dat dit niet de allerbeste monitor is die je kunt vinden voor te gamen, de verversingsfrequentie is bijvoorbeeld “slechts” 75Hz. Voor een 1440p scherm is dat nog steeds goed, maar als je op de markt bent voor 144Hz of een razendsnelle 240Hz monitor, zal je elders gaan moeten zoeken, evenals u op zoek bent naar een IPS-paneel.

De inkijkhoeken van de HP Omen 32 zijn uitstekend, nu lijkt het mij wel straf, zou je er ver, of uit een ander hoek naar kijken, maar weet dat dit echter geen probleem is bij deze monitor.

Met zijn VA lcd paneel ziet de Omen 32 er fantastisch uit. De kleurnauwkeurigheid is helemaal niet slecht als je hem als gamemonitor gaat gebruiken, maar voor grafisch werk is het toch niet zoals je het zou willen, echter zal de sRGB dekking voor de meesten onder ons wel voldoende zijn.

Misschien enig minpuntje, de HP Omen 32 heeft geen ingebouwde luidsprekers.

HP Omen 32

Over de pixels

Bij deze grootte lijkt de pixeldichtheid van een 1440p scherm verwant aan die van een 24-inch 1080p-paneel, hij is dus absoluut niet de scherpste, maar je hebt het voordeel van enorme afmetingen. Hij is niet zo breed als een ultrawide monitor, maar hij heeft de juiste hoogte.

Het resultaat is dat je ongelofelijk veel schermruimte hebt om mee te spelen, je kan gemakkelijk met meerdere vensters werken op één scherm wat het gebruik van een tweede monitor overbodig maakt.

Soms is grootte van belang, wat misschien nog belangrijker is dan de grootte, althans voor gamers, is de ondersteuning voor AMD Freesync. Als je pc over een geschikte AMD grafische kaart beschikt, kun je Freesync aanzetten voor boterzachte actie, maar als je een NVIDIA-kaart hebt, dan blijf je echter in de kou staan, de HP Omen 32 ondersteunt geen G-sync.

Natuurlijk zou dat het prijskaartje van de HP Omen 32 aanzienlijk doen stijgen indien de monitor Nvidia G-Sync technologie zou ondersteunen, dit kan dus ook voor sommigen een voordeel zijn.

Hoe zit het dan met de prestaties?

De referesh rate van 75 Hz zal sommige gamers onmiddellijk doen afhaken, maar over het algemeen is het een heel aangename ervaring. Vooral als je aan het gamen bent op een resolutie van 1440p met “lagere” framesnelheden. De meeste Game PC’s zullen een framedrop krijgen die lager dan 75Hz is bij het verhogen van de resolutie, dus zal je er niet veel van merken, alleen High-end systemen die op 1440p nog steeds vlotjes over de 100Hz gaan zullen hier nadeel aan ondervinden.

Conclussie

Dus als je een serieuze gamer bent en je zoekt een monitor, dan zal de HP Omen 32 niet je ding zijn. Begrijp mij niet verkeerd, de 75Hz is niet slecht, zeker niet op 1440p, en ook niet de 5ms, maar als je voor het snelste van snelste wilt gaan zoek je best verder.

Voor diegene die echter een groot scherm willen, die er mooi uitziet, stevig is en geschikt is voor casual gaming, dan is de HP Omen 32 een koopje. Het is bijna ongelooflijk hoeveel monitor je krijgt voor €399, en hij ziet er indrukwekkend uit naast je huidige setup.