iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ Review

Een tijdje geleden, hebben we de iiyama G-master G2740QSU-B1 Black Hawk™ mogen testen en beoordelen. We waren, ondanks enkele minpunten, toch onder de indruk van de kwaliteit en prestaties van deze gaming monitor. Nu zijn onze verwachtingen ook hoog gespannen voor de volgende gaming monitor die we mogen beoordelen, namelijk de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™.

Het Opstellen

Tijdens het uitpakken van de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ gaming monitor, zagen we meteen dat er – net zoals bij de iiyama G-master G2740QSU-B1 Black Hawk™ monitor – ook een Displayport-kabel meegeleverd werd. Dit gaf ons direct een goed gevoel, want we konden meteen gebruik maken van de volle 165Hz verversingssnelheid van deze monitor. Meestal leveren andere merken enkel een HDMI-kabel bij hun monitors. Hierdoor kun je enkel een verversingssnelheid gebruiken die tussen 60Hz en 144Hz beperkt is.

Nadat alles uitgepakt was, ging het opstellen en het gebruiksklaar maken van de GB2770HSU-B1 vlekkeloos. Door de simpele montage van de vernieuwde v-vormige voet, stond de gaming monitor in no-time opgesteld. Je ziet dat de technische teams van iiyama er goed over nagedacht hadden. Deze v-vorming voet konden we trouwens ook al terugvinden op de iiyama G2740QSU-B1 Black Hawk™ monitor. Deze gaf de iiyama G-master G2740QSU-B1 Black Hawk™  dan ook direct een modernere look. Het is een enorme verbetering tegenover de grote loge voet die we op de vorige Red Eagle™ generatie konden terugvinden. Anders dan de G2740QSU-B1 Black Hawk™, beschikt deze gaming monitor ook over een steun die –tot 130mm-  in hoogte verstelbaar is. Hiermee stel je de hoogte van je scherm zonder al te veel moeite in.

Je kan de monitor ook 3° naar voren, 18° naar achteren en 90° naar links of rechts kantelen. Let wel op, je zult de monitor naar achteren moeten kantelen vooraleer je deze naar links of rechts wilt kantelen. Doe je dit niet, zal je door de grootte van het display, de voetsteun raken tijdens het kantelen. Door de aanwezigheid van een VESA-montageplaat van 100×100, kan je deze gaming monitor ook op een ophangbeugel of draagarm monteren.

Het uiterlijk

Hoewel de nieuwe voetsteun een stap in de juiste richting is, oogt de monitor aan de achterzijde nog steeds te braaf en steriel. Toegegeven, het G-Master logo op de steun is knap en krachtig, maar de vlakke hoekige achterzijde gaf ons niet meteen het wauw gevoel. Op dat vlak deed de Black Hawk™, met een groot G-master logo, het veel beter.

Wat ons ook opviel, was dat de monitor minder stabiel op zijn grote v-vormige voet staat, en hinderlijk wiebelt wanneer we hem bedienen of in hoogte aanpassen. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat de nieuwe voetsteun minder zwaar is dan bij zijn voorganger.

Tot slot beschikt het display van de iiyama G-master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ over dunne randen, waardoor deze groter oogt. De totale afmetingen van deze gaming monitor bedragen 612.5x256x416mm (max. 546mm) (LxBxH) en hij weegt 5.2Kg.  

iiyama G-Master GB2770HSU-B1

Gebruiksfuncties

Het herkenbare OSD-menu van de iiyama G-master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ is ons al langer bekend. Hij is duidelijk en vrij eenvoudig opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de monitorinstellingen eenvoudig in te stellen en makkelijk terug te vinden zijn. Er zijn verschillende vooropgestelde gaming modi aanwezig waaruit je kunt kiezen, maar je kunt hem ook volledig handmatig naar wens instellen.

Net zoals bij de vorige generatie van de Red Eagle™ monitors, is de Blue Light Reducer optie hier ook aanwezig. Zoals de naam het al zegt, zal het blauwe licht van de monitor gereduceerd worden. Dit resulteert in minder vermoeide ogen en slaapproblemen, wanneer je een langere tijd achter je monitor spendeert.

Buiten de Blue Light Reducer en FreeSync™ Premium ondersteuning, beschikt de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ monitor ook over een Black Tuner-functie. Hierdoor kunnen de helderheid en donkere schaduwplekken makkelijk aangepast worden, wat resulteert in een betere in-game weergave. De scherpte van het beeld wordt ook in de meest dynamische scènes verbeterd met de OverDrive-functie. Deze laatste functie zorgt er ook voor dat er minder ghosting optreedt.

Bediening

Tijdens het beoordelen van de G2740QSU-B1 Black Hawk™ waren we zeer enthousiast over de vernieuwde bediening. iiyama had er namelijk voor gekozen om de bedieningsknoppen van de monitor te vervangen door een joystickachtige bediening. Hierdoor was het bedienen van deze monitor een kinderspel. Onze verwachting was dan ook dat iiyama hier, op hun nieuwe gamma gaming monitoren, de norm van had gemaakt.

Het bleek dat we er volledig naast zaten. Er was geen joystick te bekennen, enkel vijf bedieningsknoppen aan de achterzijde van het display. Op de vorige generatie Red Eagle™ monitoren, kon je de bedieningsknoppen onderaan het display terugvinden. Aan de voorzijde van het display, kon je dan de tekst van deze bedieningsknoppen terugvinden, waardoor je makkelijk kon aflezen welk hun functies waren. Dit is niet het geval bij deze gaming monitor, wat het bedienen van deze monitor zeer lastig maakt. Het kwam vaak voor dat we de verkeerde knoppen indrukten, tijdens het instellen van de monitor. Je zou al haast achter het scherm moet gluren om te zien op welke knop je moet drukken. Ook tijdens het indrukken van deze bedieningsknoppen, merkten we dat de monitor door de nieuwe voet wat minder stabiel is.

Eerlijk gezegd, het instellen van de monitor doe je niet vaak. Maar wanneer het weer eventjes geleden is en je toch een instelling wilt wijzigen, ben je alweer even aan het zoeken naar de juiste knop(pen).

Aansluitingen

Deze gaming monitor komt ook met een ruime selectie aan aansluitingen die beschikbaar zijn. Namelijk (van links naar rechts) 1x 3,5mm audio-aansluiting, 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x USB-UP aansluiting en 2x USB 2.0 hub poorten.

Naast de 1x 3,5mm hoofdtelefoon-aansluiting beschikt deze iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ monitor ook over 2x 2W ingebouwde stereoluidsprekers. Deze bevinden zich aan de achterzijde bovenaan de monitor. We hadden het gevoel dat deze iets meer echo creëerden en blikkerig klonken, dan de luidsprekers op de iiyama G-master G2740QSU-B1 Black Hawk™.

Meegeleverde Accessoires

De gaming monitor was (gelukkig) niet het enige wat aanwezig was in de degelijke verpakking. Ook de volgende accessoires werden samen met de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ monitor meegeleverd:

  • Netsnoer van 230V
  • USB 2.0 kabel
  • HDMI-kabel
  • Displayport-kabel
  • Snelstartgids
  • Veiligheidsgids

Prestaties

Hoewel de look en feel belangrijk zijn, draait het bij een gaming monitor toch om de weergave prestaties. En dit is waar de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ echt uitblinkt. Het 27 inch Full-HD Fast-IPS-display, beschikt over een maximale verversingssnelheid van 165Hz met een reactietijd van 0.8ms. Toch wel zeer indrukwekkend cijfers die we tijdens het gamen ook ervaarden. Zo zagen we, dankzij de hoge verversingssnelheid en lage reactietijd, vloeiende en zeer scherpe beelden tijdens het spelen van Call of Duty: Black Ops Cold War. Vijanden werden meteen gespot en het richten ging nauwkeurig en snel. Je zal het toch niet op deze monitor kunnen steken, wanneer je je spel niet tot een goed eind kunt brengen.

Daarnaast zorgt zijn IPS-paneel voor een hoger kleurbereik, namelijk 100% van het sRGB-kleurbereik. Zo voelde we dat alle geteste games natuurlijker en levendiger overkwamen, dan op een TN-paneel. Bijkomende voordeel van een IPS-paneel, is het voordeel dat je inkijkhoek groter wordt (horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°). Hierdoor blijft je beeld scherp en treedt er geen verkleuring op wanneer je niet recht voor je monitor zit. Het statische contrast van de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ monitor is 1100: 1 en de maximale helderheid bedraagt 250cd/m². De maximale helderheid is zoals bij zijn voorganger, net iets te laag om deze monitor te gebruiken in sterk verlichte ruimtes.

Hoewel we toch onder de indruk waren van de prestaties, hebben we toch een klein puntje van kritiek. De Full-HD (1920×1080) is op een 27 inch monitor prima om te gamen, maar hij kan tijdens het gebruik van dagelijkse taken onscherp overkomen. Dit is vooral merkbaar wanneer je te maken hebt met tekst of als je op het web surft. Het stoorde wel minder dan bij zijn voorganger en we vermoeden dat dit te danken is aan het IPS-paneel. Als alternatief kan je misschien de iiyama G-Master GB2770QSU-B1 Red Eagle™ overwegen, die een display heeft met een 27 inch Fast-IPS-paneel en QHD-resolutie (2560×1440).

Ondanks dit minpunt, durven we de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ toch wel te categoriseren als een echte high-end gaming monitor.

Conclusie

De iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ is een gaming monitor van topkwaliteit en met indrukwekkende prestaties. Het is bijna niet te geloven, dat je voor een zacht prijsje van 259€, een echte topper in huis kan halen!

Liep deze gaming monitor dan een vlekkeloos traject? Neen, er zijn zeker nog wat minpuntjes en opmerkingen over deze monitor, die iiyama zou kunnen verbeteren. Zo zouden ze de bedieningsknoppen van het OSD-menu, de onstabiele monitorsteun, de matige geluidskwaliteit van de ingebouwde speakers en de algemene look en feel van deze gaming monitor kunnen optimaliseren.

Maar uiteindelijk wegen deze minpunten niet op tegen de vele voordelen die deze gaming monitor te bieden heeft. Je zou misschien de GB2770QSU-B1 Red Eagle™ met zijn QHD-resolutie (2560×1440) als alternatief kunnen overwegen, als je toch op een iets hogere en scherpe resolutie zou willen gamen. Houd dan ook rekening dat de aanschafprijs iets hoger zal liggen.

De iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™ heeft onze hoge verwachtingen ingelost, en het bevestigt de goede koers die iiyama momenteel met hun gaming monitoren vaart. We zijn dan ook heel benieuwd welke nieuwigheden zij in de toekomst zullen gaan uitbrengen, en wanneer wij deze zullen kunnen testen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™? Wil je nog iets toevoegen aan deze review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.

Ben je eerder op zoek naar een nieuwe en degelijke gaming monitor? Overweeg dan zeker de iiyama G-Master GB2770HSU-B1 Red Eagle™. Bestel hem via onze webshop kan bestellen met gratis verzending.