iiyama G-Master GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix review

De volgende monitor die we bekijken en beoordelen in onze blogreeks is de iiyama G-Master GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix. Deze 4K gaming monitor van 28 inch ziet er op het eerste zicht indrukwekkend uit door zijn formaat. 4K gamen met een responsetijd van 1ms en Freesync, de perfecte gaming monitor, toch?

4K Gaming?

4K gaming, je zult het ongetwijfeld al gehoord of ervaren hebben. Het is een opkomende trend in de gaming wereld en een streefdoel voor vele gamers die veel belang hechten aan details op een zeer hoge resolutie. Je kan namelijk met de juiste hardware tot 4 keer meer details genereren, een breder blikveld bekomen en je game met een scherper beeld ervaren. Je bent misschien al super enthousiast over de grafische voordelen van deze iiyama Gold Phoenix? Toch is niet iedere game pc in staat om deze, toch wel intensieve, resolutie te verwerken. Een sterke processor en vooral een snelle grafische kaart zijn een must.

Het uiterlijk

Tijdens het uitpakken en opstellen van deze monitor valt het meteen op, dit scherm is groot. De afmetingen (663 x 413.5 (543.5) x 230mm) klinken misschien niet indrukwekkend, maar dit scherm imponeert je. In tegenstelling tot het formaat spreekt het ontwerp van deze 4K gaming monitor weinig tot de verbeelding. Er is gekozen voor een sober en universeel ontwerp waardoor deze monitor, buiten het formaat, redelijk onopvallend is. Wat wel opvalt is dat de vermelding van het G-Master logo bij deze gaming monitor ontbreekt. De afwerking blijft zoals we dat gewend zijn van iiyama: kwalitatief op een hoog niveau.

De monitor beschikt over een mat TN ledpaneel dat omgeven is door schermranden van 2cm. Aan de voorzijde (rechts onderaan) vind je de 6 menu bedieningsknoppen van het scherm terug. Aan de achterzijde ziet het scherm er vrij neutraal en standaard uit.

Het paneel is gemonteerd op een ergonomische voet. Met deze voet kan je de monitor tot maximaal 130mm in de hoogte verstellen en kan je hem 17 graden naar achteren en 45 graden naar links of rechts kantelen. Naar voren kantelen of de monitor in portret-modus gebruiken is niet mogelijk.De voetplaat is met de bijhorende schroeven relatief makkelijk te monteren en voelt compact en stevig aan. Dit is wel nodig, want dit scherm is met zijn 7.7 kg geen lichtgewicht. Ook beschikt hij over een handige ovale doorvoer-ruimte in de voetplaat. Dit geeft je de mogelijkheid om de aansluitkabels erdoor te trekken en je setup netjes af te werken. Met de VESA 100×100 plaat kan je dit scherm ook op andere ophangbeugels bevestigen.

De functies

Aan aansluitpoorten ontbreekt er aan de iiyama G-Master GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix niets. Er zijn maar liefst 3 HDMI-poorten(1xHDMI, 1x MHL HDMI en 1x 4K 60p HDMI 2.0), 1 Display Port, 1 VGA-poort en 1 PC USB poort aanwezig. Ook worden er 2x USB 3.0-poorten voorzien voor een mogelijke uitbreiding van de gegevensverbinding van je computer. Er is ook één 3.5mm audio-uitvoerjack aanwezig waarop je audio-uitvoer apparatuur, zoals boxen of een headset, kan aansluiten. Wanneer je geen van beiden hebt, kan je altijd de ingebouwde 2x3W luidsprekers gebruiken. Ondanks hun formaat, klinken ze toch redelijk helder.

Via de 6 menu bedieningsknoppen onderaan het scherm kun je door het OSD-menu navigeren. Het bedienen van deze knoppen is even een aanpassing. Ze zijn redelijk gevoelig en geven geen feedback zoals je dat bij gewone drukknoppen gewend bent. In het OSD-menu kan je verschillende functies terugvinden: onder andere beeldinstellingen, audio-instellingen, kleurinstellingen en gaming modes. Het menu is, zoals we van iiyama monitors gewend zijn, duidelijk en rechtlijnig opgebouwd. Alles is dan ook overzichtelijk en gemakkelijk terug te vinden.

De prestaties

We waren al onder de indruk van het formaat en de aangeboden functies, maar we werden nogmaals verrast door de prestaties van het beeldscherm. De haarscherpe beelden zijn een streling voor het oog. De kleuren zijn mooi en levendig voor een beeldscherm dat gebruikt maakt van een TN led paneel. Hoewel de kleurweergave al redelijk goed is, raden we je toch aan een kleine investering te doen om je monitor met behulp van een kalibratiesysteem op punt te stellen. We vonden de monitor, ondanks dat deze bedoeld is voor gamen, veelzijdig genoeg om gebruikt te worden voor meer doeleinden.

Het 28 inch TN ledpaneel heeft een maximale resolutie van 3840×2160 pixels (beeldverhouding 16:9) met een responstijd van 1ms. Ideaal om op hoge resolutie zonder ghosting te gamen. Via de “FreeSync” ondersteuning zal je monitor ook altijd gesynchroniseerd zijn met je AMD of Nvidia grafische kaart. De inkijkhoek van dit TN led paneel is horizontaal 170 graden en verticaal 160 graden en de maximale helderheid bedraagt 300cd/m2. Hierdoor kun je in bepaalde inkijkhoeken, wanneer het scherm niet optimaal opgesteld staat, verkleuringen van het beeld krijgen. Door zijn ergonomische voet is hij echter op de perfecte positie te krijgen.

De ververs snelheid van deze monitor is 60Hz. Dit lijkt misschien niet veel, maar voor een monitor met een 4K resolutie is dit over het algemeen wel genoeg. We hebben de monitor bij enkele games getest, zoals Battlefield V en Call of Duty: Modern Warfare en konden toch een mooi gemiddelde van 50-55 fps halen. Hierbij hebben we een game pc gebruikt met een Ryzen 7 3700x processor en een RTX 2080 grafische kaart.

Conclusie

We kunnen stellen dat de iiyama GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix een top allround 4K monitor is met een interessante prijs. Je krijgt bij deze monitor, ondanks zijn TN ledpaneel, mooie verzadigde kleuren en haarscherpe beelden. Gamen op deze 4K monitor was ondanks de lagere framerates een heerlijke ervaring. De hogere resolutie werkt wel verslavend en terug overschakelen naar een lagere resolutie is even terug wennen. Wanneer je de bedoeling hebt om competitief te gamen zal deze monitor misschien minder interessant zijn. De grootste reden hiervoor zijn de lagere framerates.

Er zijn natuurlijk nog enkele details die verbeterd kunnen worden, waaronder het sobere uiterlijk en het ontbreken van de portret-modus, maar deze wegen niet op tegen de vele voordelen die de GB2888UHSU-B1Gold Phoenix je biedt. Daarbovenop is hij met zijn kostprijs van €390,- een koopje.

Ben je op zoek naar een goede allround 4k monitor voor een zacht prijsje? Dan zal de iiyama GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix je niet teleurstellen.

Heb je interesse om dit scherm aan te kopen? Via onze webshop kan je een iiyama GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix bestellen die gratis aan huis geleverd wordt.

Heb je al een iiyama GB2888UHSU-B1 Gold Phoenix monitor in bezit? Deel jouw ervaring met ons.

Heb je nog vragen of opmerkingen die we kunnen toevoegen aan de review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.