Waar moet je op letten bij het kopen van een game PC in 2022?

Een game PC kopen kan best opwindend zijn, tegelijkertijd kan het ook behoorlijk frustrerend zijn. Door het overvloedig aanbod van componenten en de mogelijke combinaties ervan, kan het kiezen van de juiste componenten of pre-built game PC een ware klus zijn. Het zal dan ook niet makkelijker worden nu we richting de zomer van 2021 gaan, dan zullen er nog meer nieuwe gaming componenten worden gelanceerd.

Je kunt dan ook beter voldoende geïnformeerd en voorbereid zijn voordat je een aankoop gaat doen. In dit artikel gaan we je adviseren en gidsen, zodat je de aanschaf van je game PC tot een goed eind kunt brengen.

1. Het budget

Hoeveel kun of wil je daadwerkelijk uitgeven aan je nieuwe game PC?

Wanneer je een nieuwe game PC wilt kopen, is je budget een belangrijk gegeven. Het is verstandig dat je vooraf goed weet hoeveel je kunt of wilt gaan uitgeven aan je nieuw systeem. Misschien wil je graag een strakke game PC met veel RGB verlichting? Of heb je liever een, visueel minder ogende, game PC gevuld met high-end componenten. Je budget zal grotendeels bepalen in welke richting je uit zal kunnen gaan.

Je kunt je nieuwe game PC ook voorbereiden zodat je hem later kunt uitbreiden, zo kun je wanneer je een beperkt budget hebt, de componenten die je graag gehad had toch achteraf installeren. Bij de componenten zoals je processor en moederbord, adviseren we je toch om deze meteen goed te kopen. Wanneer je deze achteraf wilt vervangen, zal je heel het systeem moeten demonteren.

2. Type games

Wanneer je een bepaalde game wil spelen, is het verstandig dat je vooraf even de aanbevolen specificaties van deze game opzoekt. Zorg dan zeker dat je gekozen componenten evenwaardig of krachtiger zijn dan de minimale systeem vereisten. Hou je van First Person Shooters, zoals Call of Duty of Doom: eternal™, dan zal de grafische kaart een belangrijke component in je systeem zijn (alhoewel de prestatie van sommige First Person Shooters games, zoals Counter-Strike: GO, ook afhangen van de processor). Heb je liever Turn-Based War Games, zoals BattleTech™, Total War™ of XCOM® 2, dan geef je best meer geld uit aan de processor. Bij real-time strategie games, ligt de verhouding – tussen processor en grafische kaart – meer in balans

No Man's Sky Beyond

Tegenwoordig zijn er games met combinaties van bepaalde genres, waardoor bovenstaande stelling niet altijd opgaat. Zo heb je First Person Shooters games met een hoge strategische tint, waardoor zowel de processor en grafische kaart van belang zijn. Hou hier zeker rekening mee als je componenten of een pre-built game PC zal gaan aanschaffen.

3. De processor en de koeling

Laten we meteen een mythe ontrafelen. Je hebt (momenteel) geen 8 of 12 cores processor nodig om goed te kunnen gamen. Het is leuk om ze te hebben, maar het heeft weinig effect op de prestaties van de game. Wanneer je de bedoeling hebt om je game PC ook voor intensieve werktaken te gebruiken, gaan deze cores wel hun nut hebben.

Intel-12th-gen-I9-with-igpu

Als je alleen een game PC koopt om te gamen en je budget een belangrijke factor is, dan is het verstandiger om voor een minder krachtigere processor en een betere grafische kaart of SSD te kiezen. Dit zijn namelijk de componenten die veel meer impact zullen hebben op de prestaties tijdens het gamen. Een AMD Ryzen 3 of Intel i3 processor zijn goede opties, wanneer je voor een budget vriendelijke game PC kiest. De AMD Ryzen 5 of Intel i5 processors hebben een iets betere prijs/prestatie verhouding. Sowieso raden wij je aan om minimaal voor een AMD Ryzen 5 of Intel i5 te gaan, als je degelijk wilt gaan gamen. Indien je graag meer wil weten over processors, kan je volgende artikel bekijken.

Cooler Master MasterLiquid ML240L Illusion

Tijdens het gamen kunnen de processor en grafische kaart redelijk warm worden, daarom is het belangrijk om deze goed te koelen. Wanneer je processor of grafische kaart niet te warm wordt, zal hij beter presteren. Ook zullen deze componenten een langere levensduur hebben. Standaard worden bij de meeste boxed processors een koeler meegeleverd. Alhoewel je er niet veel van mag verwachten, doen ze wel hun ding. Een goede overweging zou zijn om een after-market koeler te plaatsen. Deze zullen door hun betere specifieke bouw en gebruikte materialen, stiller zijn en je processor beter koelen. Dit is zeker aangeraden als je van plan bent je om je processor, voor betere prestaties te krijgen, te overklokken. Er is de dag van vandaag een ruim aanbod aan processor koelers met elk hun voor en nadelen.

4. Het moederbord

Het moederbord is de basis van je systeem. Hier worden alle losse componenten op gemonteerd waardoor deze componenten dan met elkaar kunnen communiceren. Voordat je een moederbord gaat kopen, moet je even controleren of deze past in je behuizing. Zo zijn moederborden beschikbaar in verschillende formaten, namelijk ATX, micro-ATX, mini-ITX en E-ATX. Er bestaan ook nog andere types, maar deze gaan we niet behandelen in dit artikel.

Moederbord formaten

Elke fabrikant biedt ook verschillende chipsets aan, voor op INTEL of AMD gebaseerde moederborden. In een computersysteem is de chipset een set elektronische componenten in een geïntegreerd circuit, beter bekend als een “Data Flow Management System”. Deze heeft als taak de gegevensstroom tussen de processor, het geheugen en de randapparatuur te beheren. Chipsets zijn ontworpen om te werken met een specifieke familie van microprocessors.

Verschillende chipsets ondersteunen verschillende CPU’s. Dus wanneer je een CPU koopt, moet je er rekening mee houden dat je processor alleen werkt met moederborden die deze specifieke chipset (en CPU-socket) gebruiken.

Vele fabrikanten bieden ook mooie RGB-verlichting op hun moederborden aan. Ook worden er componenten van aluminium gebruikt, om de warmteafvoer te verbeteren. Door deze toevoegingen kan de optiek van je systeem ook verbeteren.

5. De grafische kaart

Een zeer belangrijke, als niet de belangrijkste, component voor een game PC is de grafische kaart. Deze zal, in combinatie met je processor, de prestaties van je game PC bepalen. De grafische kaart is in vele gevallen de duurste component in je game PC en zal een serieuze hap uit je budget nemen.

ASUS ROG STRIX gpu

Een goede raad is, koop de best presterend grafische kaart die je je kan veroorloven. Wanneer je met een beperkte budget zit, is het zelfs verstandig om je budget voor de processor terug te schroeven en meer budget voor de grafische kaart te reserveren. De snelheid van de rekenkernen, de hoeveelheid en type geheugen zijn belangrijke factoren die de prestaties van de grafische kaart bepalen. Wanneer je degelijk wilt gamen, raden wij aan om een game PC met minimaal een AMD RX 6700 xt of een Nvidia RTX 3060ti te kiezen.

Mocht je over een hoger budget beschikken, kan je altijd kiezen voor een high-end grafische kaart zoals een AMD RX 6800 xt, AMD RX 6900 xt, Nvidia RTX 3080 of Nvidia RTX 3090.

6. Het RAM-geheugen

Nog een belangrijk onderdeel die je zeker niet mag vergeten, is het werkgeheugen ofwel RAM-geheugen. Tegenwoordig raden we aan om minimaal 8GB aan RAM-geheugen te kiezen voor je game pc. De huidige pre-built game PC’s hebben meestal 8, 16 of 32 GB ram ter beschikking.

  • 8 GB is het minimum aan RAM-geheugen die je nodig hebt als je degelijk wil gamen. Met 8GB aan RAM-geheugen zal je de meeste games vlot kunnen spelen.
  • 16 GB is de geschikte hoeveelheid aan RAM-geheugen die we tegenwoordig zouden aanraden, zeker als je veeleisende games wil spelen of gaat live streamen. Als je veeleisende programma’s of games live zal streamen, zoals Call of Duty: Warzone, adviseren we je om 32GB aan RAM-geheugen te nemen. Dit is ook zeker aan te raden als je op een hogere resolutie(QHD, WQHD of 4K) wil gamen.
RAM Geheugen

Zoek je een nieuwe game pc? Stel deze zelf samen in onze game pc samensteller of kies uit een selectie van pre-built game PC’s

Hoewel 32GB aan RAM-geheugen meer dan genoeg is, leveren veel fabrikanten toch moederborden waar je het RAM-geheugen tot 64GB kan uitbreiden. Bij high-end game PC’s kan dit zelfs uitgebreid worden tot 128GB aan RAM-geheugen. Je ziet deze configuraties ook vaker bij opstelling waarmee grafisch werk of video editing gedaan wordt.

Naast de hoeveelheid RAM-geheugen, is ook de kloksnelheid – uitgedrukt in MHz – van je RAM-geheugen een belangrijk gegeven. Je kunt beter minder RAM-geheugen nemen met een hogere kloksnelheid, dit zal het lagere RAM-geheugen volume compenseren. Waar je dan op moet letten is de kloksnelheid en de vertragingstijd (Cas Latency).

Niet onbelangrijk, controleer steeds of de gewenste geheugen compatibel is met je moederbord en processor!

Wil je meer te weten komen over RAM-geheugen, lees dan dit artikel.

7. De opslag

De opslag van je game PC zal bepalen wat je allemaal zal kunnen opslaan. Hier komt dan de volgende vraag in gedachten: ga je voor veel opslag, wil je snelheid of ga je voor beide?

De voordelen van een SSD (solid state drive) zijn overtuigend en duidelijk. Ze zijn een stuk sneller in vergelijking met een traditionele HDD(hard disk drive). Dit zal de opstarttijden van je game PC verkorten en je game PC een pak sneller maken. Ook zal het laden van games minder tijd in beslag nemen.

Samsung SSD opslag

Er zijn verschillende types van SSD’s, de meest populaire zijn de 2,5″ SSD of de M.2 NVMe SSD. Die laatste wordt rechtstreeks op je moederbord gemonteerd en kan afhankelijk van het type snelheden halen tot 3000 MB/s. Kijk zeker na of je moederbord een NVMe SSD ondersteund.

Het grootste nadeel van de SSD is zijn kostprijs. Voor grotere SSD-opslag zal je al rap meer betalen dan een HDD-opslag. Een combinatie van beide kan de gulden middenweg zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een SSD met een capaciteit van 240GB in combinatie met een HDD van 1TB of meer. Wel verwachten we dat de prijzen van SSD in de toekomst zullen dalen en dat de traditionele harde schijf volledig van het toneel zal verdwijnen.

Nood aan extra opslag? Bekijk het aanbod in onze webshop.

8. De voeding

Een vaak overkeken component van een game PC, is de voeding. Hoewel huidige PC-componenten energie-efficiënter zijn geworden, raden we je toch aan om een kwaliteitsvolle en stabiele voeding te kiezen. Kijk dan zeker naar voedingen met een 80 plus label. Deze voedingen zijn gecertificeerd en leveren het exacte vermogen en energie-efficiënte die de fabrikant voorschrijft. De labels variëren van 80 plus Bronze tot 80 plus Platinum.

Corsair RM 750x voeding

Het is ook belangrijk om te weten wat het minimale vermogen is dat je grafische kaart nodig heeft. Wanneer je een high-end grafische kaart -zoals een Nvidia RTX 3090– in je game PC plaatst, is een voeding van minimaal 850W aanbevolen. Ook bij het overklokken van je processor of bij gebruik van meerdere grafische kaarten is een voeding met meer vermogen aangeraden.

Er bestaan ook voedingen die modulair zijn. Dit wil zeggen dat je kan kiezen welke bekabeling je insteekt en gaat gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je bij een game PC, waar het uiterlijk toch belangrijk is, de kabels goed kan wegwerken. Modulaire voedingen zijn wel duurder en zullen de kostprijs van je game PC doen stijgen.

9. De behuizing

Nu we bij de behuizing zijn aangekomen, hoor ik je al denken. De behuizing is enkel voor het oog en minder belangrijk. Niets is minder waar.

Game pc behuizing

Zoek je een nieuwe game pc? Stel deze zelf samen in onze game PC samensteller of kies uit een selectie van pre-built game PC’s

Veel behuizingen voldoen niet aan de minimale kwaliteitseisen en hebben te weinig air-flow. Dit is een fenomeen die vooral bij de goedkopere behuizingen voorkomt, en spijtig genoeg soms ook bij de duurdere. Een behuizing met een slechte air-flow zal de luchttoevoer naar je componenten beperken. Hierdoor kunnen deze te warm worden, waardoor ze minder zullen presteren. Wanneer je voor een watergekoelde game PC gaat is dit even belangrijk. De meeste moderne behuizingen bieden voldoende mogelijkheden voor een waterkoelingssysteem in te bouwen.
Een goede behuizing kan ook hergebruikt worden als je een nieuwe componenten koopt.

Ben je op zoek naar een nieuwe behuizing? Bekijk het aanbod in onze webshop.

10. De monitor

Voor te kunnen gamen op een game PC heb je natuurlijk ook een gaming monitor nodig. Het aanbod van gaming monitors is tegenwoordig enorm uitgebreid. Je zal je dan al rap gaan afvragen hoeveel je zal moeten uitgeven voor een fatsoenlijke gaming monitor.

Wel, dit hangt eigenlijk af van de sterkte van je game PC. Hoe krachtiger je game PC, hoe beter je gaming monitor moet zijn. Tegenwoordig zijn er gaming monitors in alle formaten en met verschillende beeld technologieën beschikbaar. Heb je een game PC met een low-end grafische kaart, dan zijn de meest gangbare gaming monitors met een verversingssnelheid van 75Hz of 144Hz voldoende. Heb je een game PC met een high-end grafische kaart, zoals de Nvidia RTX 3090 of AMD RX 6900 xt, dan kan je best een gaming monitor kiezen waarvan de verversingssnelheid hoger ligt dan 165Hz.

De meeste game monitoren beschikken over de “AMD Freesync” technologie. Sinds kort werkt deze synchronisatie ook als je over een Nvidia grafische kaart beschikt. Hoe je dit kan activeren, kan je in dit artikel terugvinden. Wanneer je over een high-end Nvidia grafische kaart beschikt, raden we je aan om een gaming monitor met G-sync technologie te gebruiken. Zo haal je het maximale uit je game PC. G-sync monitoren zijn echter wel duurder dan zijn AMD Freesync tegenhanger. Beide technologieën zorgen ervoor dat de gaming monitor en de grafische kaart tegelijk data verwerken en weergeven. Dit zorgt voor een soepelere game ervaring.

Op zoek naar een nieuwe gaming monitor? Bekijk het aanbod in onze webshop.

ASUS gaming monitor

11. De muis en het toetsenbord

Accessoires zoals een muis en toetsenbord, zijn niet weg te denken bij een game PC. Bij high-end mechanische toetsenborden en gaming muizen heb je maximale controle over je spel zodat je geen nadelen ondervindt tijdens het gamen.

Corsair K70 lux low-profile

Tenzij je een elite competitieve online gamer bent, zal je hier niet veel voordeel uit halen. Veel mid-range gaming toetsenborden beschikken eveneens over mechanische toetsen. Zelfs mid-range gaming muizen hebben tegenwoordig een hogere sensitiviteit sensor(dpi).

Xbox one controller

Wanneer je liever met een controller speelt, heb je een ruim aanbod aan bekabelde of draadloze gaming controllers. Een tijdje geleden hebben wij verschillende game controllers besproken, je kan het artikel hier lezen.

12. Het geluid

Moderne games maken gretig gebruik van surround geluid. Gelukkig hebben de meeste gaming moederborden, on-board multi-kanalen audio codecs die dit ondersteunen. Door het gebruik van de “3D virtualization” software, is het ook mogelijk om multi-kanaal audio door stereo luidsprekers of headsets te simuleren. De headset is een populair geluidsmedium van gamers. Een goede headset is meestal uitgerust met ruisonderdrukking, die ervoor zorgt dat achtergrond geluiden zo goed mogelijk weggefilterd worden. Hier raden we je ook aan om een beter model te kopen. Wanneer je de headset voor een langere tijd op je hoofd moet dragen is het belangrijk dat ze ook comfortabel is.

Asus ROG Delta S headset

Losse geluidskaarten zijn ook nog verkrijgbaar, maar worden tegenwoordig minder gebruikt. Ze zijn in principe bij moderne game PC’s overbodig, doordat elke moederbord over on-board geluid beschikt.

Tot Slot

Wat je waarschijnlijk al hebt ondervinden, is dat een degelijke game PC aanschaffen niet eenvoudig is. Er spelen veel factoren mee en het budget is meestal toch wel de grootste spelbederver. Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Mocht je twijfelen, is het verstandig om raad te vragen aan een professional. Ze zullen je, met hun expertise en kennis, graag verder helpen bij je zoektocht naar de juiste game PC.

Ook wij, bij Evolve Gaming adviseren je graag. We hebben de nodige expertise en kennis in huis om voor jouw de geschikte game PC te bouwen. Via deze pagina, kan je gratis en vrijblijvend een offerte voor je game PC aanvragen. Heb je een vraag voor ons of wil je extra informatie? Via dit contactformulier kan je ons contacteren.

Heb je nog vragen of opmerkingen die we kunnen toevoegen aan de review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.