Waar je best rekening mee houdt bij het kopen van een Game PC in 2020

Een game pc kopen kan best spannend zijn dankzij het royale aanbod aan game componenten. Ja want nu we richting 2021 gaan, wordt het nog spannender. Maar wanneer je in de markt bent om een game pc aan te schaffen, heb je zoveel keuze dat je niet meer weet wat nou goed is en wat niet.

Je kunt dan ook maar beter voldoende informatie verzamelen en goed voorbereid zijn voordat je een aankoop gaat doen. In dit artikel gaan we je adviseren en gidsen, zodat je het aanschaffen van je game pc tot een goed einde kan brengen.

1. Wat is je Budget?

Hoeveel kun of wil je uitgeven aan je nieuwe pc?

Wanneer je een nieuwe game pc wilt aanschaffen, is budget een belangrijk gegeven. Het is verstandig dat je vooraf goed weet hoeveel je wil of kunt uitgeven. Dit zal uiteindelijk bepalen welke componenten er in je behuizing gaan terechtkomen. Je wil misschien graag een game pc met veel rgb verlichting of een set-up met een high-end grafische kaart. Met een beperkter budget is de kans reëel dat je dit uit je plannen zal moeten schrappen.

Ga je voor budget vriendelijk, voor high-end of bereidt je je systeem voor zodat je makkelijk upgrades kan doen in de toekomst? Dit zijn factoren waar je best goed over nadenkt.

Nieuwe game pc nodig met AMD grafische kaart? Stel hem zelf samen in onze pc samensteller of kies uit een selectie Evolve pre-built pc’s

2. Welke Games ga je spelen?

Wanneer je een bepaalde game wilt spelen, is het verstandig dat je vooraf even de aanbevolen specificaties opzoekt van deze game. Zorg dan dat je minstens even goed of beter doet dan de minimale systeem vereisten. Hou je van FPS zoals Call of Duty, dan wordt het belangrijkste component in je set-up de grafische kaart. Heb je liever “Turn-Based War Games” zoals bijvoorbeeld BattleTech, dan geef je best meer geld uit aan de processor. Bij real-time strategie games, ligt de verhouding tussen processor en grafische kaart meer in balans.

Hedendaags is dat niet altijd evident. Dit komt omdat er veel genres gemixt worden. Zo heb je FPS-games met een hoge strategische tint, waardoor de processor en grafische kaart beide van belang zijn. Hou hier zeker rekening mee als je een game pc gaat aanschaffen

3. CPU & Koeling

Laten we meteen een mythe ontrafelen. Je hebt in principe geen 12 rekenkernen nodig om te gamen, het is leuk om ze te hebben maar het heeft weinig effect op de game ervaring zelf. Wanneer je de bedoeling hebt om je pc ook voor intensieve werktaken te gebruiken, ga je wel meer rekenkernen nodig hebben.

Intel CPU image

Als je alleen gaat gamen en budget is een belangrijke factor, dan is het verstandiger om je processor keuze terug te schroeven en voor een betere grafische kaart of ssd te gaan. Dit zijn componenten die je pc een hogere voordeel geven bij het gamen dan een processor. Een Amd Ryzen 3 of Intel I3 processor zijn aangewezen wanneer je voor een budget vriendelijke pc kiest. De Amd Ryzen 5 of Intel I5 processors liggen op de juiste prijs/prestatie verhouding voor gaming. Zo kun je al een Amd Ryzen 5 processor voor minder dan 200€ kopen. We raden je aan om sowieso voor een Ryzen 5 of Intel I5 te kiezen als je serieus wilt gamen.

Overweeg ook om een after-market koeler te plaatsen, zo hou je de processor lekker koel en stil. Dit is ook nuttig als je van plan bent je CPU te overklokken, zo haal je meer prestaties uit je processor. Indien je graag meer te weten komt welke processor het best bij jouw past, lees dan dit artikel.

4. Grafische kaart

Een belangrijk component in je game pc is de grafische kaart. Je gaming performance zal in combinatie met je CPU en ram geheugen hiervan afhangen. De grafische kaart neemt een serieuze hap uit je budget en is in vele gevallen het duurste component in je game pc.

De regel is, koop de beste kaart die je je kan veroorloven. Wanneer je met een beperkter budget zit, is het misschien wel verstandig om je CPU keuze terug te schroeven en voor een betere grafische kaart te kiezen. De snelheid van de cuda kernen en de hoeveelheid geheugen, zijn hier belangrijke factoren. Wij raden je, wanneer je serieus wilt gamen, om minstens een Nvidia GTX 1660 Super in je rig te plaatsen.

Wanneer je over een hoger budget beschikt, kun je kiezen voor een RTX 3070 of RTX 3080.

5. Geheugen

Nog een belangrijk aspect is het intern geheugen. Tegenwoordig is het minimum toch wel 8GB ram, maar hoeveel geheugen heb je nu eigenlijk nodig om te gamen?

Gamepc’s hebben meestal 8, 16 of 32 GB ram ter beschikking.

  • 8 GB is het minimum aantal ram-geheugen die je nodig hebt wil je serieus gamen, met 8GB ram zal je pc de meeste games zonder al te veel moeite draaien.
  • 16 GB is de aanbevolen hoeveel ram voor een game pc hedendaags, zeker wanneer je zwaardere titels wilt spelen of gaat live streamen. Als je zware programma’s of games gaat live streamen zoals Call of Duty: Warzone, adviseren we je om 32GB ram te nemen. Dit is ook zeker aan te raden als je op een 2k of 4k resolutie wilt gamen.
kiezen van een gaming pc

Nieuwe game pc nodig met AMD grafische kaart? Stel hem zelf samen in onze pc samensteller of kies uit een selectie Evolve pre-built pc’s

Hoewel 32GB meer dan genoeg is, leveren veel fabrikanten toch moederborden waar je het ram-geheugen tot 64GB kan uitbreiden. Bij high-end gaming pc’s zelfs tot 128GB ram. Dit is meer interessant voor mensen die ook grafisch werk of aan video editing doen.

Naast de hoeveelheid ram, is ook de snelheid van je geheugen een belangrijk gegeven. Je kunt beter minder ram nemen met een hogere snelheid, dit zal het lagere ram volume compenseren. Waar je dan naar moet kijken is de kloksnelheid uitgedrukt in MHz en vertragingstijd (Cas Latency).

Niet onbelangrijk, controleer steeds of je moederbord en processor compatibel is met je geselecteerde geheugen!

Wil je meer te weten komen over ram geheugen, lees dan dit artikel.

6. Opslag

De opslag van je pc mag je ook niet vergeten. Ga je voor veel opslag, wil je snelheid of ga je voor beide?

De voordelen van een ssd (solid state drive) zal ik je niet meer hoeven uit te leggen. De ssd is een stuk sneller in vergelijking met een een traditionele hdd (hard disk drive). Dit zal de opstarttijden en werking van je game pc flink verbeteren. Ook zal je game pc veel sneller zijn tijdens het laden van games.

Er zijn verschillende types van de ssd, de meest populaire zijn de 2,5″ ssd of de M.2 NVMe ssd. Die laatste wordt rechtstreeks op je moederbord geïnstalleerd en kan afhankelijk van het type wel snelheden halen tot 3000 MB/s. Kijk zeker na of je moederbord een NVMe ssd onderstreunt.

Het grootste nadeel van de ssd is zijn kostprijs. Wanneer je veel opslag nodig hebt, loopt het eindbedrag hoog op. Zo betaal voor een 500GB ssd al snel 90€. Deze tendens houdt ook aan naarmate je opslagcapaciteit stijgt. Ter vergelijking, een traditionele harde schijf van 500GB kost maar 30€. Een combinatie van beide is dus de gulden middenweg, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ssd met een capaciteit van 240GB in combinatie met een harde schijf van 1TB of meer. Wel verwachten we dat de prijzen van ssd’s in de toekomst zullen dalen en dat de traditionele harde schijf volledig van het toneel zal verdwijnen.

7. Voeding

Wanneer je een game pc gaat aanschaffen wordt de voeding vaak onderschat. Hoewel moderne computer componenten energie efficiënter zijn geworden dan 10 jaar geleden, raden we je toch aan om voor een kwaliteitsvolle en stabiele voeding te kiezen. Kijk dan naar voedingen met een 80 plus label (zie afbeelding lager). Deze voedingen zijn gecertificeerd en leveren het exacte vermogen en energie efficiëntie die de fabrikant voorschrijft. De labels gaan van 80 plus Bronze tot Platinum.

Het is ook belangrijk om te weten hoeveel vermogen je grafische kaart minimaal nodig heeft. Wanneer je een high-end grafische kaart in je pc plaatst, zoals een RTX 3090, is een voeding van minimaal 850W aanbevolen. Ook bij het overklokken van je cpu of wanneer je meerdere grafische kaarten in SLI of Crossfire gaat gebruiken is een voeding met meer vermogen aangewezen.

Je hebt ook voedingen die modulair zijn, dit wil zeggen dat je kan kiezen welke bekabeling je insteekt en gaat gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je bij een game pc waar het uiterlijk belangrijk is, de kabels goed kan wegwerken om die perfecte look te krijgen. Modulaire voedingen zijn wel duurder en zullen de kostprijs van je game pc doen stijgen.

8. Behuizing

De behuizing is toch minder belangrijk hoor ik je al denken. Niets is minder waar.

kiezen van een gaming pc

Nieuwe game pc nodig met AMD grafische kaart? Stel hem zelf samen in onze pc samensteller of kies uit een selectie Evolve pre-built pc’s

Veel behuizing voldoen niet aan de minimale kwaliteitseisen of hebben te weinig air-flow. Dit is een fenomeen die vooral bij goedkopere behuizingen voorkomt en spijtig genoeg ook bij de duurdere. Een behuizing met een slechte air-flow zal de luchttoevoer naar je componenten beperken en een systeem die te warm wordt zal daardoor minder presteren. Wanneer je voor waterkoeling gaat is dit even belangrijk, de meeste moderne behuizingen bieden voldoende waterkoeling mogelijkheden. Een goede behuizing is ook nooit weggegooid geld, je kan hem later nog hergebruiken als je een nieuwe game pc koopt.

9. Welke beeldscherm heb ik nodig?

Om te gamen op een game pc heb je natuurlijk ook een beeldscherm nodig. Maar hoeveel moet je nu uitgeven aan een scherm, is dat 100€ of is dat 1000€?

Dit hangt af van de sterkte van je game pc. Hoe krachtiger, hoe beter je monitor moet zijn. Tegenwoordig zijn er beeldschermen in alle maten en vormen met verschillende beeld technologieën. Heb je een low-end grafische kaart, dan zijn de meest gangbare schermen met een verversingssnelheid van 75Hz of 144Hz voldoende. Heb je een gaming pc met een high-end grafische kaart zoals de RTX 3090 of Radeon RX 6800XT, dan kun je best een monitor aanschaffen waarvan de verversingssnelheid hoger ligt dan 165Hz.

De meeste game monitoren beschikken over de “AMD Freesync” technologie. Sinds kort werkt deze synchronisatie ook als je over een Nvidia grafische kaart beschikt. Hoe je dit kan activeren leggen we in dit artikel uit. Echter, raden we je aan om een monitor met G-sync technologie te gebruiken wanneer je over een high-end Nvidia grafische kaart beschikt, zo haal je het maximale uit je game pc. G-sync monitoren zijn wel erg duur, zo betaal je al snel 400€ en meer voor een scherm met G-Sync. Beide technologieën zorgen ervoor dat scherm en grafische kaart tegelijk data verwerken en weergeven voor een soepele game ervaring. Een monitor die deze technologie heeft, is bijvoorbeeld de “ASUS ROG PG248Q” 24 inch monitor.

Gaming monitor

10. Muis en Toetsenbord

Accessoires zoals een muis en toetsenbord, zijn niet weg te denken bij een game pc. Bij high-end mechanische toetsenborden en game muizen heb je maximale controle over je spel zodat je elke tegenstander aankunt.

Corsair K70 Lux

Maar, tenzij je een elite competitieve online gamer bent, zal je hier niet veel voordeel uit halen. Veel mid-range toetsenborden beschikken eveneens over mechanische toetsen en mid-range muizen hebben beschikken hedendaags eveneens over hogere dpi waarden.

Controller

Wanneer je liever met een controller je games speelt, is er ook voldoende keuze. Er zijn voldoende controllers op de markt voor de pc, zowel bekabeld als draadloos. Die laatste zijn alleen interessant indien je op je televisie toestel wilt gamen met je pc.

Een tijdje geleden hebben wij verschillende controllers besproken, je kan het artikel hier lezen.

11. Geluid

Moderne games maken gretig gebruik van surround geluid. Gelukkig heeft bijna elke goede game moederbord, on-board multi-kanalen audio codecs die dit ondersteunen. Door het gebruik van “3D virtualization” software is het ook mogelijk om multi-kanaal audio te simuleren door stereo luidsprekers of headsets. De headset is het populairste geluidsmedium van gamers. Een goede headset is meestal uitgerust met ruisonderdrukking die ervoor zorgt dat achtergrond geluiden zo goed mogelijk weg gefilterd worden. Hier raden we je ook aan om een goede te kopen, wanneer je de headset voor een langere tijd op je hoofd moet dragen is het belangrijk dat ze ook comfortabel is.

kiezen van een gaming pc

Losse geluidskaarten zijn ook nog verkrijgbaar maar worden alsmaar minder gebruikt, ze zijn in principe overbodig bij moderne game pc’s doordat elke moederbord beschikt over on-board geluid.

Tot Slot

Wanneer je een game pc gaat aanschaffen is dit niet altijd zo eenvoudig als je zou denken. Er spelen veel factoren mee en budget is toch wel de grootste spelbederver. Laat je hier echter niet door afschrikken en vraag bij twijfel raadt aan een professional, ze zullen je graag verder helpen bij je zoektocht naar de juiste game pc.

Ook wij, bij Evolve-Gaming adviseren je graag en hebben de nodige expertise in huis om voor jouw de geschikte game pc te bouwen.

Neem contact met ons op via dit formulier.