Waarom jij je zorgen moet maken voor het lek in Intel Processoren

Intel komt opnieuw negatief in het nieuws, zoals het de laatste keren al meerdere malen gedaan heeft. Deze keer is er een lek in Intel processors ontdekt. Dit heeft als gevolg dat gevoelige gebruikersdata gestolen kan worden door hackers. Gebruikers met een recentere computer, die uitgerust zijn met een Intel chip, zijn hier het slachtoffer van. Denk dan aan elke pc, laptop, server en Macintosh waar zo een chip in steekt.

Waar ligt de fout?

De Intel “Microarchitectural Data Sampling ” of MDS ligt aan de basis van de oorzaak. Het gaat om een hele reeks aan lekken die door deze functie veroorzaakt wordt. Nadat in 2018 aan het licht kwam dat er een probleem was met Intel processoren, de Spectre en Meltdown beveiligingsfout, zijn meer onderzoekers hun eigen research gestart. Hierdoor zijn er tal van andere fouten aan het licht gekomen. Intel komt hierdoor toch wel in nauwe schoentjes te staan.

lek in intel processoren


Onderzoekers die het over de RIDL (Rogue In-Flight Data Load), Zombieload en Fallout kwetsbaarheden hebben, vinden dat de defensieve maatregelen tegen de “speculative execution” aanvallen inefficiënt zijn. In sommige gevallen maken ze de zaak zelfs erger. Speculative execution is een belangrijke functie die ervoor zorgt dat je processor gaat proberen om te anticiperen wat zijn volgende taak is. Dit zal je processor veel sneller laten werken. Maar door het proces te manipuleren kan er informatie gestolen worden, zo slaagde men er bijvoorbeeld in een wachtwoord te stelen.

Meer informatie over deze topic vindt je op de website van de onderzoekers.

Loop ik gevaar?

Wanneer je gebruikt maakt van een computer met Intel processor, bestaat die kans. Vandaag werken de meeste MacBooks, PC’s en Chromebooks met een chip van Intel. Het gaat dan vooral om chips die recent uitgebracht zijn. Althans volgens de lijst die Intel zelf online heeft geplaatst. Processors van concurrent AMD zijn niet getroffen en hier loop je dan ook geen risico.


Je kunt ook onmogelijk controleren of je het slachtoffer bent geworden van zo een aanval. Deze aanvallen laten geen sporen achter. Antivirusprogramma’s kunnen deze dan ook niet blokkeren of detecteren. Tot nu toe is het niet geweten of er daadwerkelijk slachtoffers zijn of dat cybercriminelen zulke aanvallen hebben uitgevoerd. Er is dan ook geen enkel reden tot paniek. Het is namelijk niet de eerste keer dat we te maken hebben met en lek in Intel processoren, zoals de Spectre en Meltdown beveiligingsfout die we eerder al genoemd hebben. We kunnen dus concluderen dat de complexiteit van de processors ervoor zorgen dat het zeer moeilijk wordt om beveiligingsfouten in de toekomst volledig uit te sluiten. Hier mogen we toch wel ongerust over zijn. Echter, is de informatie die gestolen kan worden toch beperkt. Zo zouden eventuele hackers van je computer alleen toegang krijgen tot informatie die jouw processor op dat moment verwerkt. Er is dus voorlopig geen reden tot paniek en je kunt gerust je computer blijven gebruiken.

Kan ik maatregelen nemen?

Zoveel mogelijk updates uitvoeren wanneer die zich aanreiken. In vele gevallen worden de updates automatisch geïnstalleerd op je computer. op voorwaarde dat je legitieme of een geactiveerd exemplaar hebt van je besturingssysteem. Wel dien je rekening te houden dat de updates ervoor kunnen zorgen dat de prestaties van je computer naar beneden kunnen gaan, dit is echter geen zekerheid. Dit werd ook aangekondigd bij de Spectre en Meltdown beveiligingsfout, hier hebben we echter tot op vandaag vrij weinig van gemerkt.

We hopen dan ook dat dit in de toekomst minder zal voorkomen. Tegenwoordig staat er veel persoonlijke en privé data online, en het is maar de vraag is of onze gegevens veilig zullen blijven.