Nvidia DLSS 2.0: de grote doorbraak?

Nvidia is lekker bezig. Vorig jaar lanceerde ze de op RTX gebaseerde grafische kaarten, die tot op de dag van vandaag nog steeds de maatstaf zijn. Echter wist deze technologie de experts niet te overtuigen. Het theoretisch voordeel van Ray Tracing was wel indrukwekkend, maar in de praktijk leek het niet altijd te doen wat men beloofde.

Nvidia introduceert nu DLSS 2.0. Dit zal ervoor zorgen, dat er nog meer beeldkwaliteit en performance zal zijn in games.

NVIDIA DLSS 2.0

Wat is DLSS en hoe werkt het?

Deep learning super sampling (DLSS) maakt gebruik van de AI (Artificial Intelligence) en Machine Learning om het beeld te verbeteren. Nvidia’s DLSS-techniek rendert games in een lagere resolutie om vervolgens de ontbrekende details toe te voegen. Deze techniek wordt toegepast door middel van de Tensor-cores die je kan terugvinden in de Nvidia’s RTX grafische kaarten. Tot op heden moest Nvidia het algoritme per game trainen, het moest gebruik maken van afbeeldingen van de game die op een resolutie van 16K werden gerenderd.

Hier komt nu met DLSS 2.0 verandering in. Het is het niet langer nodig om voor iedere game een nieuw algoritme te trainen. Nvidia claimt dat de games er grafisch op voorruit zullen gaan, ook zal je een vloeiendere en hogere frame-rate mogen verwachten. Dit zal dan vooral komen door het feit dat er niet meer op een hoge resolutie moet gerenderd worden. Het is met DLSS 2.0 mogelijk om te kiezen voor een 1080p resolutie, die vervolgens wordt geüpscaled naar 4K.

Echter, ondersteunt niet elke game dit. Gameontwikkelaars moeten dit implementeren. We verwachten dat ze dit ook gaan doen via updates of patches. We zijn alvast enthousiast, wie wil er nou niet meer beeld performance hebben zonder dat je een upgrade moet doen!

Zal dit nu de echte doorbraak voor de Nvidia RTX kaarten zijn? Wij denken van wel. Je kan nu al gebruik maken van de nieuwe DLSS 2.0 techniek door simpelweg je Nvidia drivers en Windows updates bij te werken naar de laatste versie.

Als leuke extra hebben we een video toegevoegd waarin je het effect van de DLSS 2.0 kan zien.

Nog geen game pc met RTX videokaart? Stel dan in onze configurator je eigen game pc zelf samen. Heb je nood aan upgrades? Contacteer ons dan, we kunnen je vast en zeker verder helpen.

Heb je nog vragen of opmerkingen die we kunnen toevoegen aan de review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.