Welke controller voor PC Gaming is het beste in 2018?

Tegenwoordig is zelfs voor wie op een PC games speelt een controller onmisbaar geworden. De tijden dat je enkel met een muis en keyboard games speelde zijn voorbij. Meer en meer PC Games komen dan ook met een volledige integratie van de controller, er zijn zelfs pc games die je enkel met een controller kunt spelen terwijl er toch nog genoeg zijn waar het nog onvermijdelijk blijft om met Keyboard en muis te spelen.

Zelfs als je “steam” gebruikt kan je in “big screen mode” gewoon alles met de controller bedienen,  ideaal bijvoorbeeld om met je Gaming PC
gewoon op de televisie in de woonkamer te gamen. Dat gezegd hebbende, gaan we in dit artikel de drie belangrijkste controllers voor je op een rijtje zetten en je begeleiden zodat je de juiste keuze kan maken indien je een controller wilt aanschaffen.

Sony Dualshock 4

Controller

De sony dualschock hoeven al jaren geen introductie meer, iedereen die ooit met deze controller gegamed heeft weet dat dit absoluut een van de beste (al dan niet de beste) controller op de markt is.


iedereen die ooit met deze controller gegamed heeft weet dat dit absoluut een van de beste (al dan niet de beste) controller op de markt is.

Deze controller is natuurlijk compatibel met een PS4, maar hoe zit het nu bij een PC?

Met de dualshock 3 was het niet mogelijk, maar de nieuwe dualshock 4 komt met drivers waarmee hij een zeer interessante PC controller wordt.

Kenmerken

Touchpad

Misschien wel het meest opvallende kenmerk van Sony’s nieuwe controller is de touchpad. Het bezet het middelste gedeelte van de controller waar vroeger het Sony-logo was en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast de meest voor de hand liggende toepassing als cursor- of camerabediening, is het touchpad aanklikbaar en kan het als twee afzonderlijke knoppen worden gebruikt. Bovendien herkent het een aantal veegbewegingen die toepassingen kunnen uitvoeren tijdens het gamen.

Gyroscoop

De gyroscoop gebruikt in de dualShock 4 controller zijn van dezelfde soort
als die te vinden zijn in moderne smartphones. Het biedt meer vrijheid en meer accurate invoer: je kunt het gebruiken om je doel te verfijnen in schietspellen of om een auto te besturen in racegames, onder andere.
Bovendien maakt het het gebruik van een cursor op het bureaublad eenvoudiger dan ooit.

Ergonomisch Design

Een veelvoorkomende probleem die mensen hadden met de DualShock 3
en de oudere versies waren dat ze gewoon te klein waren om comfortabel te houden. Dit probleem is opgelost met DualShock 4, omdat het merkbaar groter is en mooi in de handen van de gebruiker ligt. Bovendien was de DualShock 3 ook berucht om zijn triggerknoppen, veel konden zich niet op hun gemak voelen omdat hun vorm ervoor zorgde dat de vinger van de gebruiker gemakkelijk afgleed. Gelukkig voor enthousiastelingen wordt de DualShock 4 opnieuw ontworpen met triggers, die nu met veel groter gemak en comfort kunnen worden gebruikt en vastgehouden.

Hoofdtelefoon aansluiting en ingebouwde luidspreker

De controller wordt geleverd met een standaard 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een ingebouwde monoluidspreker.

Steam ondersteuning

controller

Het populairste pc-gamingplatform heeft onlangs volledige ondersteuning voor DualShock 4 geïntroduceerd. Dit betekent dat u zich niet langer hoeft te bekommeren om stuurprogramma’s van derden, omdat Steam zelf de controller zonder hapering zal integreren.

Nadelen

Geen officiële driver ondersteuning

Terwijl de steam ondersteuning het een stuk makkelijker maakt om de dualshock 4 op een PC te gebruiken zijn er toch nog enkele ongemakken.
Ten eerste zal je een configuratie moeten maken die je handmatig kunt inschakelen als je non-steam games speelt, terwijl dat nog niet genoeg was moet je ervoor zorgen dat steam telkens ook in de achtergrond actief blijft.
Ook is het geweten dat hij meer RAM geheugen dan je zou willen.

Geen Bluetooth-audio zonder officiële Sony-dongle

Terwijl de hoofdtelefoonaansluiting en de ingebouwde luidspreker volledig werken wanneer de controller via USB is aangesloten, kan hetzelfde niet worden gezegd als het is verbonden via Bluetooth. De enige manier om de geluidsuitvoermogelijkheden van de controller op afstand te laten werken, is door de officiële Bluetooth-dongle van Sony te gebruiken.

Microsoft Xbox one controller

controller

Gelijk de dualshock 4 heeft ook deze geen introductie meer nodig, de Xbox one controller is zeer gekend en ook al jaren een van de vaste waardes.

Als we hem vergelijk ten opzichte van zijn voorganger merken we direct dat hij cleaner en minimalistisch is, tegelijkertijd is hij ook lichter en ergonomischer. Hij bestaat in verschillende varianten en er bestaat ook een mogelijk waar hem volledig custom kunt bestellen, dat maakt van hem de meest configureerbare op de markt.

Kenmerken

Ondersteuning door windows

Aangezien deze controller van Microsoft zelf komt is dit niet helemaal een verrassing. Het enige dat je moet doen is hem inpluggen en windows doet de rest, snel en makkelijk toch.

Koptelefoon aansluiting

Gelijk de dualshock 4 heeft de Xbox one controller ook een standaard 3.5mm koptelefoon aansluiting. Zo kan je heel gemakkelijk je bedraade  headset wireless maken.

Textured grip

Een van de beste kenmerken van de Xbox one controller is de ergonomische, nieuw geïntroduceerde Texture grip. Het maakt het gemakkelijk om de controller is je hand te houden en is ook stabieler.

Knoppen toewijzen

Indien men de Microsoft’s officiële utility gebruikt, is men in staat om alle knoppen op de controller te wijzigen naar wens.

Uitwisselbare batterijen

De meeste controllers hebben een ingebouwde batterij, de Xbox one controller kan daarentegen gebruikt worden met gewone AA batterijen of met een optionele batterij van Microsoft zelf. Deze batterij is eveneens uitwisselbaar.

Nadelen

D-pad

Hoewel de nieuwe Xbox one controller een nieuwe en verbeterde D-pad heeft ten opzichte van de 360, is hij verre van perfect.

Oplaadbaar is duurder

Zoals boven vermeld kan je hem gebruiken met gewone AA batterijen of een herlaadbare. Die laatste zal je echter apart moeten kopen en zal de prijs snel oplopen.

Valve Steam controller

controller

Deze controller mocht niet ontbreken in het lijstje, aangezien steam één van de meest populaire platformen is. In 2015 lanceerde ze hun eigen controller, en het is niet echt het succes geworden waar ze op gehoopt hadden.

Hij werd specifiek ontworpen voor op een PC te gebruikt worden en kan zelfs gebruikt worden in games die geen ondersteuning bieden aan een controller. Zijn revolutionaire design valt meteen op: een thumbstick, vier knoppen en dual trackpads. Hij ziet er best wel futuristisch uit.

Kenmerken

Kan volledig aangepast worden

Aangezien hij voor de PC ontworpen is en compatibel is met games die geen controller ondersteuning hebben, is het vanzelfsprekend dat je elke knop aanwezig op de Steam controller kunt toewijzen.

Dual Trackpads

Hij beschikt dus over twee trackpads, deze vervangt de tweede analoog stick die je kan vinden op de dualshock 4 en Xbox one. Deze trackpad kan voor eender wat je wil gebruikt worden, bv. als muis.

Vibratie naar een nieuw niveau getild

De Steam controller heeft het vibreren naar een nieuw niveau getild. Hij is zeer precies een geeft een enorme feedback tijdens het gamen.

Gyroscoop en Versnellingsmeter

De Steam controller is de beste PC controller als het op besturing door beweging neerkomt, dit is omdat het beide detecteert, namelijk de gyroscoop en versnellingsmeter.

Batterij gaat lang mee

Deze controller gebruikt eveneens uitwisselbare AA batterijen, ook al neem je geen herlaadbare heeft de controller toch een respectievelijk laag verbruik waardoor de batterij lang meegaat. Hier laat hij zijn concurrentie ver achter.

Nadelen

Toch niet zo precies als keyboard en muis

Je zal snel merken dat bij het gebruik bij games die geen controller support hebben, dit al snel zeer moeilijk blijkt te zijn. Dikwijls zal je snel moeten reageren in een game en dat is bij een muis en keyboard toch vele malen gemakkelijker.

Vreemde layout

De steam controller is revolutionair ten opzicht van de andere controllers, dat gezegd zijnde is het ook voor veel gebruikers een lange wenningsproces aan de dual trackpads.

Tot slot

Zo, we hebben de drie belangrijkste controllers doorgelicht en je zal nu de voor- en nadelen moeten afwegen.

Ga je voor een dualshock 4, een Xbox one of een Steam controller?
De steam controller is de meest revolutionaire maar je zal eraan moeten wennen. De dualshock 4 is een schitterende controller en is bijna perfect, het enige waarom je misschien zou twijfelen is toch het gebrek aan ondersteuning door windows, hoewel dit nu met steam toch al een hele verbetering is kan dit toch vervelend zijn.

Mijn keuze gaat toch vooral naar de Xbox One controller, hij is de meest compatibele is windows en heeft veel gelijkenissen met de dualshock 4, hij is wel niet zo verfijnd maar krijgt van mij toch de voorkeur omdat hij zo makkelijk te gebruiken is, Plug n Play.