Radeon RX 6900XT: is dit de RTX 3090 Killer?

Vandaag heeft AMD zijn nieuwe krachtige grafische kaarten, de RX 6800, 6800XT en 6900XT voorgesteld. Een voor een indrukwekkende kaarten die tjokvol nieuwe technologie steken en die klaar staan om de strijd met de Nvidia tegenhangers aan te gaan. Maar er was 1 kaart waar wij (en waarschijnlijk vele anderen) op waren aan het wachten, een mogelijke RTX 3090 killer oftewel de RX 6900XT. En jongens, deze grafische kaart heeft indruk op ons gemaakt!

Hoewel AMD, door besparingen en reorganisaties, zich de afgelopen jaren vooral heeft bezig gehouden met budget- en middenklasse GPU’s, richt de nieuwe AMD Radeon RX 6900XT zich vooral op enthousiastelingen en hardcore gamers die de allerbeste game-ervaringen willen.

Concurreren met een klepper zoals de NVIDIA RTX 3090 is een hele opgave op zich, maar het ziet er naar uit dat de aankomende AMD Radeon RX 6900XT voldoende technologie en power bezit om de concurrentie met het vlaggenschip van Nvidia aan te gaan. Voeg daar nog eens een interessante prijs van 999$ (waarschijnlijk rond de 1000€) aan toe, en we zien de frons al verschijnen op het gezicht Jensen Huang. Om het wat in perspectief te brengen, een Nvidia RTX 3090 grafische kaart haal je op voor een slordige 1499$ (1550€).

Radeon RX 6000
(Image credit: AMD)

Nieuwe game pc nodig met AMD grafische kaart? Stel hem zelf samen in onze pc samensteller of kies uit een selectie Evolve pre-built pc’s

Terwijl Nvidia’s GPU’s in verschillende varianten verkrijgbaar zijn, heb je bij AMD momenteel slechts één model van de RX 6900XT. Namelijk, de referentiekaart van AMD zelf. Er zijn al gelekte specificaties verschenen van een ASUS Radeon RX 6800XT, dus vermoeden we dat alle fabrikanten druk bezig zijn om hun variant zo spoedig mogelijk op de markt te brengen.

Je moet geen expert zijn om te beseffen dat Nvidia het vuur aan de schenen zal krijgen. Door de zwakke lancering en de aanhoudende tekort (zie eerdere blogpost ), zal AMD meer opportuniteiten krijgen. Een deel van de gamers, die ongeduldig wachten om een nieuwe grafische kaart aan te kopen, zullen wellicht de overstap maken naar AMD.

Big specs en big performance

De AMD Radeon RX 6900XT is, net zoals de andere Big Navi GPU’s, gebaseerd op AMD’s nieuwe RDNA 2-architectuur. Hierdoor zal hij tot 65% betere prestaties per watt aanbieden. Dit wil zeggen dat je toch een aardige vooruitgang maakt wanneer je een upgrade uitvoert van een oudere AMD gpu.

AMD’s eigen testcijfers tonen aan dat de RX 6900XT in de meeste games Nvidia’s RTX 3090 evenaart of zelfs overtreft. We konden zo aflezen dat de AMD’s flagship in een 4K resolutie betere framerates haalt voor de games Battlefield V, Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare, Forza Horizon 4 en Gears of War 5. Daarbovenop blijft hij nek aan nek met de RTX 3090 in Doom Eternal, Wolfenstein: Young Blood en Shadow of the Tomb Raider. Behoorlijk indrukwekkend!

AMD performance RX 6000
(Image credit: AMD)

Wees maar zeker, zodra we de nieuwe AMD Radeon RX 6900XT in handen krijgen zullen we deze prestaties goed controleren.

Wat ons wel opviel, is dat het cachegeheugen en het geheugen dezelfde zijn als die van de Radeon RX 6800. Ook deze grafische kaart is uitgerust met snelle 16 GB GDDR6-geheugen, in plaats van het GDDR6X-geheugen die we in de RTX 3080 en RTX 3090 kunnen terugvinden. AMD lijkt zijn geld ingezet te hebben op zijn nieuwe Infinity Cache-technologie in plaats van snellere VRAM. Ze hopen zo de geheugenlatentie radicaal te verminderen. Er is momenteel nog weinig bekend over deze nieuwe Infinity Cache-technologie. We vermoeden dan ook dat er in de komende weken hierover meer informatie zal verschijnen.

Beschikbaarheid

RX 6800xt price
(Image credit: AMD)

Toen AMD de Radeon RX 6900XT aankondigde, kregen we meteen te horen wat de officiële releasedatum is: 8 december 2020. Dit is slechts enkele weken na de lancering van de AMD Radeon RX 6800XT en RX 6800 GPU’s. Deze zouden beiden op 18 november in de winkels verschijnen.

Dus als je AMD’s krachtigste gaming-GPU wilt, zal je wat langer moeten wachten. Wij hopen dan ook dat er voldoende voorraad is op 8 december. Wat we niet willen zien, is een herhaling van Nvidia’s magere RTX 3080- en RTX 3090-lanceringen. Hierbij werd de volledige voorraad voor beide kaarten opgekocht door bots en scalpers.

Voorlopige conclusie

Dat AMD ons aardig verast heeft, zou je ondertussen al moeten weten. De prestaties en de prijs van de RX 6900XT zijn indrukwekkend te noemen. Als de goedkopere en energiezuinigere AMD Radeon RX 6900XT echt head to head kan gaan met de Nvidia RTX 3090, dan zal het toch een wake-up call zijn voor kamp groen. Uit recente berichten lijkt het erop dat Nvidia zich klaar is aan het stomen om AMD te counteren.

Welke van de twee zal domineren, is de vraag die ons de komende maanden zal bezighouden…

Wat vindt jij van AMD zijn nieuwe RX 6000 grafische kaarten? Overweeg jij om een nieuwe AMD grafische kaart te kopen, of blijf je liever wachten op de RTX 3000 serie van Nvidia? Laat het ons weten in een korte reactie.

Hou onze blog en webshop goed in de gaten voor meer nieuwigheden en informatie. Je kan je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief en zo al het nieuws makkelijk via e-mail te ontvangen.