Resident Evil 3 Remake demo review

Als speler en fan van de originele Resident Evil triology, keek ik al een tijdje uit naar de aankondiging van de REmakes. In 2002 werden we al verwend met de remake van Resident Evil 1. Vorig jaar was het de beurt aan de Resident Evil 2 Remake. Door het verwachte succes kon de remake van Resident Evil 3 ook niet uitblijven. Vanaf gisteren is de speelbare demo van de Resident Evil 3 Remake dan ook te downloaden. Je kan hem spelen op PS4, XBOX en PC. Eens zien als de demo van deze klassieker onze verwachtingen kan inlossen.

Resident Evil 3 op de PS1

De originele Resident Evil 3 game verscheen op 11 november 1999 voor het eerst in de winkelrekken. Met zijn lovende en positieve reviews werd deze game een moderne klassieker. Waar de vorige 2 games van de originele triology meer leunden op een survival-horror gameplay, werd de formule in Resident Evil 3 lichtjes aangepast naar een iets meer op actie gebaseerde gameplay. De horror elementen waren nog steeds aanwezig, maar er werden toevoegingen aan de gameplay toegevoegd. Hierdoor bevatte de game meer actie segmenten dan de vorige games. Enkele toevoegingen waren:

  • Er was meer munitie beschikbaar, hierdoor werd de focus op het eindeloos sparen van ammunitie verminderd
  • De beweging van de hoofdpersonage werd uitgebreid, zo kon je aanvallen van je vijanden ontwijken en was het ook mogelijk om een 180° draaibeweging te maken.
  • Er waren meer vijanden die het leven van de hoofdpersonage zuur maakte.
  • Onverwachte ontmoetingen met de Nemesis leidde ertoe dat de speler constant op zijn hoede moest zijn.
  • Tijdens de ontmoetingen met Nemesis kreeg de speler een live keuze scherm te zien. Hiermee kon de speler bepaalde keuzes maken die het verloop van het spel beïnvloede.

Het ziet er naar uit dat Resident Evil 3 remake dezelfde shift naar een actie-horror gameplay heeft gemaakt. Er zijn voldoende actie elementen aan de game toegevoegd die verder in de gameplay sectie besproken zullen worden.

nemesis gameplay image

Surviving horror?

Resident Evil 3 speelt zich ongeveer 2 maanden na Resident Evil 1 af, idem als Resident Evil 2. De hoofdpersonage, een voormalige STARS officier, “Jill Valentine” probeert uit Raccoon City te ontsnappen tijdens een grote zombie invasie. Als dat nog niet erg genoeg is, wordt ze tijdens haar ontsnappingspoging achtervolgd door een niet te stoppen biologisch wapen. Tijdens haar ontsnappingspoging moet Jill Valentine verschillende obstakels en vijanden overwinnen. Gelukkig wordt zij bijgestaan door Carlos Oliveira, een lid van de “Umbrella Biohazard Countermeasure Service”. De UBCS leden werden opgeroepen om de zombie invasie onder controle te krijgen. Jij zal Jill Valentine moeten helpen ontsnappen en uit de klauwen van Nemesis blijven.

De Resident Evil 3 Remake demo begint ergens tussenin het originele verhaal. Jill Valentine krijgt hier de opdracht van Carlos Oliveira om de metro, waarin enkele overlevers en leden van de UBCS schuilen, operationeel te krijgen.

Resident Evil 3 gameplay image

Graphics

De Resident Evil 3 Remake demo komt iets meer dan een jaar na de release van Resident Evil 2 remake en maakt gebruik van dezelfde game engine. Hierdoor werden veel gameplay elementen en modellen, zoals het bij de originele game ook het geval was, overgenomen. De beelden van deze demo versie, zijn oogstrelend en levendig. Alles ziet er, ondanks dat de demo zich voornamelijk ’s nachts afspeelt, kleurrijk en scherp afgewerkt uit. Vijanden zien er schrikwekkend uit en de details van de omgeving en stad zijn zeer realistisch. Ondanks de grafische verbeteringen, is de engine grafisch minder belastend dan de Resident Evil 2 Remake game. Zowel op mijn high-end game pc als mijn 2 jaar oude game laptop speelde de demo vlot en vloeiend af. Enige (persoonlijke) minpunt is dat de herwerkte personages visueel iets te fel afwijken van het origineel.

 Jill valention and Carlos Olivera image

Gameplay

Je begint de game met de opdracht om een metro werkend te krijgen, hierdoor zul je de straten van Raccoon City moeten verkennen. Tijdens het verkennen kom je verschillende vijanden tegen die je kan bevechten of (proberen te) ontlopen. Waar ik in de Resident Evil 2 remake game niet het gevoel had dat er te veel vijanden mij tegelijk aanvielen, is het in deze demo toch wat anders. Op de straten en gebouwen van Raccoon city krioelt het van de zombies en ze allemaal bevechten is toch een helse klus. Ik weet niet of het aan de demo lag, maar ik had veel moeite en kogels nodig om de zombies neer te krijgen. Aan munitie en wapens is er echter geen gebrek, je krijgt tijdens je verkenningstocht voldoende munitie om je mannetje te staan tegen de horde van vijanden.

Resident Evil 3 Remake zombies gameplay image

Nemesis

Als nieuwe toevoegingen van de game zijn er extra kratten waarin munitie of herbs te vinden zijn en explosieve tonnen waarmee je hordes van zombies ineens kan doden. Hiermee had ik de situatie onder controle…dacht ik. Iets dieper in de demo stuit je op een bepaald moment tegen de Nemesis aan, deze biologisch wapen is een ware nachtmerrie. Hij is snel, supersterk, niet te doden en achtervolgt je constant. Je beste optie is weglopen. Met de nieuwe toegevoegde dodge move, kan je zijn aanvallen makkelijker ontwijken. Ondanks dit, draaide mijn plan om hem te doden in ieder geval op niets uit. Ook al kreeg ik Nemesis voor de zoveelste keer op zijn knieën, hij staat telkens weer op om je te achtervolgen en te vernietigen.

Kort na het ontlopen van de achtervolging eindigde de demo met een cliffhanger moment. Je kan de demo normaal gezien afwerken in een kleine 20-30 minuten. Er is ook een kleine mini-missie die je tijdens de demo kan spelen.

Resident Evil 3 Remake gameplay image

Tijdens het spelen van de demo merk je direct dat de game veel assets leent van zijn voorganger. Vele zombies designs werden direct overgenomen en de Nemesis is eigenlijk een Mr. X. op steroïden. Waar er in Resident Evil 2 remake de mogelijkheid was om Mr. X. te ontlopen, is dit in de Resident Evil 3 demo niet het geval. Via de aangepast A.I. is de Nemesis continue in achtervolging en dit creëert in ieder geval een ander type (stresserende) gameplay.

Er zijn kleine verbeteringen aangebracht aan het voorraad management systeem waardoor de game zijn momentum en actie niet verliest. Het (momenteel?) ontbreken van de verdedigings-items zal echter nog wat gewenning nodig hebben.

Geluid

De minder memorabele soundtrack van de Resident Evil 2 remake was een van de minpunten van de game. Alhoewel de geluidseffecten redelijke goed waren, ontbrak er voor mij toch iets aan de soundtrack. Het ziet er naar uit dat Capcom iets meer zijn best heeft gedaan voor de soundtrack van de Resident evil 3 Remake game. De muziek is griezelig beklemmend en zorgt ervoor dat je constant op je hoede bent. Dan spreek ik nog niet over de soundtrack en de geluidseffecten van de Nemesis. Maak je borst maar nat als je dacht dat het erg was om achtervolgd te worden door Mr. X. De voice-acting en geluidseffecten van de demo zijn spot-on en creëren samen met de soundtrack de juiste sfeer.

Resident Evil 3 Remake gameplay image

Conclussie

Met deze demo vermoed ik dat Resident Evil 3 Remake dezelfde succes zal kennen als zijn voorganger. De demo ziet er grafische oogstrelend uit en de gameplay is op punt. Dit is een game die je zeker niet mag missen als je van deze type games houdt. Resident Evil 3 Remake zal op april 2020 voor PC, Xbox en PlayStation 4 uitkomen.

Wil je een game pc aankopen om Resident Evil 3 te kunnen spelen? Stel dan in onze configurator je eigen game pc zelf samen. Heb je nood aan upgrades? Contacteer ons dan, we kunnen je vast en zeker verder helpen.

Heb je nog vragen of opmerkingen die we kunnen toevoegen aan de review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.

Hier kan je de Resident Evil 3 Remake demo voor jouw game pc downloaden.