iiyama G-master G2740QSU-B1 Black Hawk™ Review

Vorig jaar hadden we in onze blog al enkele monitoren van iiyama besproken en beoordeeld. Wat ons toen vooral was bijgebleven was de goede kwaliteit en uitstekende gaming prestaties van iiyama G-Master monitors. Onlangs lanceerde iiyama nieuwe G-Master Black Hawk™ en Red Eagle™ monitors. Onze goede vrienden bij iiyama hebben ons dan ook twee mooie exemplaren van deze G-Master beeldschermen toegestuurd om te testen. Vandaag bekijken en beoordelen we de iiyama G-Master G2740QSU-B1 monitor.

Het Uiterlijk

Wat ons direct opviel tijdens het uitpakken, is zijn vernieuwde en modern ogende voetsteun. De sombere steun van de vorige generatie is vervangen door een stevige v-vormige en modern ogende voetsteun. Deze houdt de grote 27 inch display moeiteloos op zijn plaats.

Bij de vorige generaties Black Hawk™ en Red Eagle™ beeldschermen, werd er nog gebruikt gemaakt van een neutrale en somber ogende voetsteun, die je ook op de zakelijke beeldschermen van iiyama kon terugvinden. Op zich was er niets mis met deze voetsteun, maar hij had gewoon geen gaming uitstraling.  Deze subtiele wijziging in combinatie met de slanker ogende design en de aanwezigheid van een groot G-master logo op de achterzijde geven de iiyama G-master G2740QSU-B1 monitor de verdiende gaming uitstraling.

Een nadeel van het nieuwe ontwerp, is dat de monitor niet in de hoogte kan worden versteld. Hij kan wel nog steeds naar voren (22°) of achteren (4°) worden gekanteld. Uiteraard ontbreekt een VESA-steunplaat van 100x100mm ook niet, dit geeft je de mogelijkheid om de monitor op een ophangbeugel of draagarm te bevestigen.

De monitor is voorzien van een mat IPS LED-paneel dat omgeven is door 6mm dunne randen, wat de indruk geeft dat het scherm groter oogt dan het werkelijk is. De afmetingen (LxHxB) van de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor bedragen 611,5×434 239mm en hij weegt slechts 4,6kg.

De opstelling van de monitor ging merkbaar vlotter door de simpele montage van de nieuwe voetsteun. Je kan ook, met een simpele click, een kabelgeleider op de voetsteun monteren. Een klein nadeel is wel als deze kabelgeleider eenmaal bevestigd is, deze lastig te demonteren is.

De Functies

Tijdens het opstellen van deze game monitor viel er ons nog iets op, namelijk het ontbreken van de traditionele bedieningsknoppen. We kregen direct een geruststellend gevoel, toen we even aan de achterzijde van de monitor keken. iiyama heeft er namelijk voor gekozen om de traditionele (en soms frustrerende) bedieningsknoppen te vervangen door een joystick-achtige bediening. Met deze innovatieve bediening wordt het navigeren door het simpele en duidelijk opgestelde OSD-menu een kinderspel. Eenmaal je het navigeren en bedienen onder de knie hebt, stel je de monitor in no-time in naar jouw voorkeuren.

Het menu is, zoals we ondertussen gewend zijn van iiyama, duidelijk en vrij eenvoudig opgebouwd. Dit zorg ervoor dat de monitorinstellingen makkelijk terug te vinden zijn en eenvoudig zijn in te stellen. Er zijn verschillende vooropgestelde gaming modi waar je uit kan kiezen, maar je kan het scherm ook volledig handmatig naar wens instellen. Net zoals bij de vorige generatie van G-Master Black Hawk™ monitors, is de Blue Light filter optie hier ook aanwezig. Dit is handig voor de gamer die vaak in een donkere of slecht verlichte ruimte gamen.

Verder beschikt de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor ook over een Black Tuner-functie, waardoor de helderheid en de donkere schaduwplekken makkelijk aangepast kunnen worden. Dit zorgt voor een betere in-game weergave, wat op zijn beurt kan zorgen voor betere game prestaties. De scherpte van het beeld wordt ook in de meest dynamische scènes verbeterd met de OverDrive-functie. Deze laatste functie zorgt er ook voor dat er minder ghosting optreedt.

Aansluitingen 


Achteraan de monitor kan je een ruime selectie aan aansluitingen terugvinden. Namelijk (van links naar rechts) 1x HDMI, 1x DisplayPort, 1x 3,5mm audio-aansluiting, 2x USB 2.0 hub poorten en 1x USB-UP aansluiting. Naast de 1x 3,5mm hoofdtelefoon-aansluiting beschikt de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor ook over 2x 2W ingebouwde stereoluidsprekers. Deze bevinden zich aan de achterzijde van de monitor en geven, ondanks hun grootte, toch voldoende feedback.

Monitor aansluitingen

Meegeleverde Accessoires

Ook niet onbelangrijk, zijn de meegeleverde accessoires die je in de verpakking van de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor kan terugvinden. In de verpakking worden de volgende accessoires meegeleverd:

  • Netsnoer van 230V
  • USB 2.0 kabel
  • HDMI-kabel
  • DisplayPort-kabel
  • Snelstartgids
  • Veiligheidsgids

De Prestaties

Laten we het nu even over het belangrijkste punt van deze gaming monitor hebben, namelijk de prestaties. Het 27 inch QHD IPS-paneel van de iiyama G-Master G2740QSU-B1 monitor beschikt over een verversingssnelheid van 75Hz die gekoppeld is aan een Reactietijd van 1ms. Zoals de vorige generaties, ondersteund deze game monitor ook FreeSync™ (de FreeSync™ technologie zorgt ervoor dat de monitor altijd perfect gesynchroniseerd wordt met je videokaart, grafische kaarten van Nvidia bieden sinds kort ook ondersteuning voor FreeSync™).

De maximale resolutie van deze monitor is 2560×1440, met een beeldverhouding van 16:9. Het IPS-paneel zorgt op zijn beurt ook voor een hoger kleurbereik, namelijk 100% van het sRGB-kleurbereik. Zo zullen de beelden van je games natuurlijker en levendiger overkomen dan bij een TN-paneel. Ook heeft een IPS-paneel het voordeel dat je inkijkhoek groter wordt (horizontaal/verticaal: 178°/178°, rechts/links: 89°/89°, naar boven/onderen: 89°/89°). Hierdoor blijft je beeld scherp en treedt er geen verkleuring op wanneer je niet recht voor je monitor zit. Het statische contrast van de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor is 1000: 1 en de maximale helderheid bedraagt 250cd/m². De maximale helderheid is misschien net iets te laag, indien de monitor gebruikt wordt in sterk verlichte ruimtes.

Tijdens het draaien van de game GTA V, viel het ons op hoe soepel deze monitor aanvoelt, ondanks zijn verversingssnelheid van 75Hz. Ons doet vermoeden dat dit vooral te maken heeft met het feit dat we een IPS-paneel voor ons hadden staan. Voor sommige veeleisende en competitieve gamers, zal de verversingssnelheid van 75Hz net iets te laag liggen.

Tijdens het uitvoeren van niet-gaming gerelateerde taken, presteerde dit paneel ook zoals het hoort. Ook hier leent de combinatie van een IPS-paneel met QHD-resolutie zich perfect.

Conclusie

De iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk is een gaming monitor bedoeld voor de prijsbewuste gamer die op een hogere resolutie dan Full-HD wil spelen. Met een verversingssnelheid van 75Hz, een reactiesnelheid van 1ms en een levendig 27” IPS-paneel kan je voor de kostprijs van 269€ een mooie gaming monitor in huis halen.

Toegegeven, er zijn enkele minpuntjes. Zoals de maximale helderheid, die misschien iets hoger had mogen zijn of de verversingssnelheid van 75Hz, die voor veeleisende of competitieve gamers misschien iets te laag zal liggen.

Ondanks deze kleine minpuntjes, zijn we toch onder de indruk van de kwaliteit en prestaties van deze iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor. Er zijn natuurlijk veel betere beeldschermen op de markt, maar in deze prijsklasse zal je niet gauw een monitor vinden die het beter doet.

We kijken dan ook uit hoe de nieuwe iiyama G-Master Red Eagle monitor ons zal verrassen.

Met deze laatste woorden sluiten we graag onze review van de iiyama G-Master G2740QSU Black Hawk monitor af: a job well done iiyama!

Heb je nog vragen of opmerkingen die we kunnen toevoegen aan de review? Reageer dan op dit artikel, onderaan de pagina.