RTX 3080 en 3090 onbeschikbaar tot eind 2020?

Ben je wanhopig op zoek naar een RTX 3080 of 3090 grafische kaart? Dan hebben we misschien minder goed nieuws. Nvidia verwacht dat de kaarten tot eind 2020 schaars zullen blijven, ook al blijft de productie op volle toeren draaien. Althans dat zei Nvidia CEO Jensen Huang.

“I believe that demand will outstrip all of our supplies through all of the year”

— Jensen Huang

De nieuwe RTX 3080 en RTX 3090 grafische kaarten, werden bij lancering meteen opgekocht door bots en enkele consumenten. Vervolgens werden de kaarten aan woekerprijzen door scalpers aangeboden op eBay en andere verkoopsites. De wachtende retailers en consumenten hadden dan ook geen schijn van kans.

Jensen Huang

Helaas verwacht de CEO van Nvidia niet dat de situatie snel zal verbeteren. Tijdens het gesprek gaf Huang aan dat zijn bedrijf de productiecapaciteit voor de kaarten uit de RTX-3000-serie al heeft bereikt. Huang vergeleek de RTX 3000-release vervolgens met andere belangrijke lanceringen in de computergeschiedenis. Hij greep terug naar de periode van de Windows 95- en Pentium-processors. Toen waren de mensen ook gehypet en wou iedereen het product bemachtigen.

Nu de kerstdagen naderen, zal de vraag naar de 3000-serie kaarten nog meer toenemen. Dat beseft Huang ook, “Dit is een fenomeen dat we in lange tijd niet hebben gezien, en we waren er gewoon niet op voorbereid” voegde hij eraan toe. Huang is zich er ook van bewust dat de consument boos is.

Toch gaf Huang aan dat het bedrijf verder weinig kan doen. “Ik denk niet dat er een echt probleem is dat moet worden opgelost. Het is een fenomeen om waar te nemen”, zei hij, wijzend op de enorme vraag.

Nvidia RTX3000 cards

Het is dus niet duidelijk hoe lang deze soap nog gaat duren. De consument blijft in de kou staan. Ook de lancering van de RTX 3070 werd verschoven naar een latere datum. Dit heeft Nvidia gedaan in de hoop dat er meer voorraad beschikbaar zal zijn op dag van de lancering.

AMD to the rescue?

Maar misschien hoef je niet zolang te wachten om een nieuwe en sterke grafische kaart te kopen. Enkele dagen geleden heeft Lisa Sue, CEO van AMD, in een presentatie menigte versteld doen staan met de nieuwe Zen 3 CPU’s. Tijdens deze presentatie had zij ook een kleine blik gegeven op de prestaties van de nieuwe Radeon RX 6000 grafische kaart. Als we de cijfers en geruchten mogen geloven, zal AMD een waardige tegenhanger van de RTX 3080 kaart op de markt brengen. Er gaan zelfs geruchten rond dat AMD een sterker model, als antwoord op de RTX 3090, achterhoud. Maar zoals de beloofde prestaties van de nieuwe Nvidia RTX 3000 kaarten, moeten we deze cijfers en geruchten ook met een korrel zout nemen.

We zullen in ieder geval nog even geduld moeten uitoefenen en niet overhaast kopen. We hebben al verschillende bedrijven en verkopers gezien die een beperkt RTX 3080 aanbod verkopen voor woekerprijzen.

Ben jij het wachten ook beu? Of heb je al een RTX 3000 kaart kunnen bemachtigen? Eerder geneigd om Nvidia te verruilen voor AMD?

Laat het ons weten in een korte reactie.

Hou onze blog en webshop ook goed in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij verwachten binnenkort een nieuwe batch van MSI en ASUS kaarten.