Transport Tycoon 1994 Review

Eens om de zoveel tijd herbekijken we een populaire of baanbrekende game uit het verleden. Vandaag zal dat Transport Tycoon zijn. De in 1994 uitgekomen game van “Chris Sawyer” werd gepubliceerd door de inmiddels stopgezette “Microprose“. Deze game stond in die tijd mijlenver voor op andere games in het simulatie genre. De gamers die deze game intens gespeeld hebben zullen zich de liedjes nog goed herinneren, ze spookten na verloop van tijd de ganse dag door je hoofd šŸ™‚

Zet je schrap voor een flinke portie nostalgie!

Starten in Transport Tycoon

Veel mensen dromen ervan om een transport magnaat te worden. Plots was het in 1994 mogelijk om dit vanuit je bureaustoel te verwezenlijken.

Nu je aan het begin stond van je eerste transportimperium, en opgezadeld werd met een banklening met een torenhoge intrest, kon het spel beginnen. Nog even je maatschappelijke zetel bouwen, je bedrijfsnaam invullen, de foto van je personage selecteren en VoilĆ , het spel kan beginnen.

transport tycoon

In het begin is het niet makkelijk om de juiste keuzes te maken, want moest je nu eerst met goederen of personen vervoer beginnen? Je liep namelijk het risico dat, wanneer je eerste investering niet aansloeg, je er meteen een financiƫle kater aan overhield. Extra geld lenen was in vele gevallen wel een oplossing, maar het verhoogde ook de jaarlijkse lasten. Met deze extra lening kreeg je weer ademruimte om een nieuwe investering te doen. Wanneer die extra investeringen dan ook niet genoeg in het laatje brachten, geraakte je nog dieper in de schulden.

Vaak had je ook te maken met grote en heuvelachtige landschappen, waardoor de constructie kosten erg hoog opliepen. Dit kwam je opstartend imperium niet ten goede. Door het moeilijk terrein die heuvels, rivieren en meren bevatte, moest je vaak gebruik maken van dure tunnels of bruggen. Ook waren veel industriƫle voorzieningen en kleine dorpen, moeilijker bereikbaar. Het was dan ook van groot belang dat je goed van tevoren plant hoe die spoorlijnen plaatst wou je je transport imperium succesvol maken.

Het vervoeren van Personen

De snelste en makkelijkste manier om je bankrekening aan te vullen, was het vervoeren van passagiers. Met een relatief lage investering, kon je inkomen genereren zodat je steeds verder kon blijven investeren. Dit was dan vooral goed wanneer je al even van plan bent om die dure spoorlijn aan te leggen.

Transport over de weg was dan ook aangewezen wanneer je een beperkt budget had. Je had enkel een verbinding nodig tussen twee naburige steden met elk een bushalte, vervolgens koop je een autobus en stel je het rijschema in. In het begin had je nog niet veel autobus modellen ter beschikking, maar naar mate de tijd loopt, worden er nieuwe voertuigen uitgevonden.

transport tycoon

Wanneer je winst begint te stijgen en er meer budget vrij komt, kan je er ook voor kiezen om je passagiers te vervoeren per trein, boot of vliegtuig.

Het vervoeren van Cargo

Het vervoeren van cargo vereiste iets meer tactiek in transport tycoon. Als jeĀ een station naast een industriĆ«le faciliteit (zoals een fabriek, een elektriciteitscentrale of een boerderij) opzet, kon je verschillende vrachten vervoeren, zoals kolen, vee of hout. De opbrengst van deze type vracht bracht veel meer op dan met het transporteren van passagiers.

transport tycoon

Wanneer je vervolgens op het bedrijf klikt, opent er zich een venster waar je verschillende gegevens kunt aflezen, zoals wat het bedrijf nodig heeft om bepaalde goederen te produceren en wat is de hoeveelheid dat het bedrijf maandelijks kan produceren. Hoe meer je aanlevert, hoe meer het bedrijf produceert. Een bedrijf waar je veel grondstoffen aan levert en goederen van afneemt, zal later zijn productiecapaciteit verhogen. Elke industrie had zijn eigen type goederen dat het aanvaard op produceert. Je moest dan de juiste vracht aanleveren, zo moest je bijvoorbeeld ijzererts aan een staalfabriek leveren zodat deze op zijn beurt staal kan produceren.

Als je op een voertuig klik, verschijnt er eveneens een venster met alle gegevens en status van het voertuig. Hier kreeg je ook een live-feed waar je het voertuig kunt observeren. Als er iets belangrijks gebeurt tijdens het spel (zoals een bepaald station dat zijn eerste voertuig accepteert), wordt dit weergegeven als een krantenkop onderaan het scherm.

Maar soms sloeg het noodlot toe. Je had dan een grote investering gedaan in die kilometerslange spoorlijn en dure locomotief, wanneer je plots in een economische recessie terecht komt. Verschillende bedrijven sloten hun deuren en je investering was verloren. Dit kon desastreuze gevolgen hebben voor je bedrijf.

transport tycoon

De game speelt zich af tussen de jaartallen 1950 en 2050, hoewel er een einddatum was en het spel aangaf dat je hem had uitgespeeld, kon je rustig verder spelen na 2050. Na de einddatum werden er wel geen nieuwe voertuigen meer uitgevonden. Ook de economie bleef na die jaartal stil en de subsidies bleven uit.

Transport Tycoon trein netwerk

Als er Ć©Ć©n ding is waar transport tycoon zeer sterk in was, dan was dit het trein netwerk. Je kon een heel netwerk opzetten met stops, aftakkingen, stoplichten en zoveel meer. De mogelijkheden waren oneindig. Tot op de dag van vandaag, vindt je niet beter. Later werd dit nogmaals verbeterd in Transport Tycoon 2.

transport tycoon

Transport Tycoon concurrenten

In Transport Tycoon kon je in je eentje spelen of je kon het opnemen tegen maar liefst acht concurrenten. Het was dan de bedoeling dat je tegen 2050 de beste imperium had opgebouwd om het spel te winnen. Dit klinkt allemaal leuk maar er was toch een probleem met deze spelmodus. De AI van deze game was niet zo gesofisticeerd als dat we het nu kennen. Zo bouwde je concurrent onder de vreemdste hoeken een spoorlijn waardoor het landschap tegen 1990 een warboel werd. Dit doet ons vermoeden dat de meeste onder ons de game in single player mode hebben gespeeld.

Transport Tycoon 2

Officieel is er nooit een tweede transport tycoon geweest. Er is wel een opvolger geweest die de naam “Transport Tycoon Deluxe” mee gekregen heeft. Hij werd uitgebracht in 1995 en was eigenlijk identiek aan de eerste game maar had enkele scenario’s meer en ook de bouwfuncties werden verbeterd.

Zo kon je bijvoorbeeld nu Ć©Ć©nrichtingsverkeer spoorwegen maken en je treinen via waypoints laten rijden. Dit was Ć©Ć©n van de grootste verbeteringen in de deluxe game en ervoor zorgde dat je treinen niet verdwaalden in complexere treinnetwerken, zoals dikwijls het geval was in de eerste game. Later kwam Transport Tycoon 2 er dan toch, maar ook hier kreeg hij een andere naam, namelijk “Locomotion” (2004).

transport tycoon

Chris Sawyer

Chris Sawyer, de bedenker van deze game, is bij de meeste beter bekend door de Rollercoaster Tycoon series. Deze had hij ontwikkeld nadat hij een bezoekje gebracht had in een pretpark. Hij was volledig in de greep van al de attracties. Hierdoor heeft zijn interesse voor treinen plaats moeten maken voor achtbanen. Je kon in Rollercoaster Tycoon dan ook duidelijk de gelijkenissen met transport tycoon zien. In 2004 heeft hij dan toch nog een poging gedaan met Locomotion, maar deze game heeft nooit de status gehaald van de originele game.

Gameplay van Transport Tycoon

Tot slot

Transport Tycoon is een groot succes geweest. Oorspronkelijk was hij enkel beschikbaar op het PC-platform, later is hij ook op Android verschenen. In Windows 10 zal de game helaas niet meer werken. De slimmeriken onder ons zullen hier wel nog in slagen door verschillende trucjes toe te passen šŸ™‚ .

Gelukkig is dit niet per se nodig. De ontwikkelaars van OpenTTD.org hebben ervoor gezorgd dat je de game op je hedendaagse pc kunt spelen. Transport Tycoon is een open source game geworden waar verschillende mensen in die community aan werken om hem te verbeteren. Het mooiste is ook dat je de game gewoon gratis kunt downloaden op website.

Aangezien je hier terecht gekomen bent, vermoeden we dat je deze game ook gespeeld hebt en niet kunt loslaten šŸ˜‰ . Hoe was jouw ervaring met Transport Tycoon? Laat het ons even weten in de reactie sectie onderaan.