Uit de oude doos: TRANSPORT TYCOON, 1994

Eens om de zoveel tijd herbekijken we een populaire of baanbrekende game uit het verleden. Vandaag zal dat Transport Tycoon zijn. De in 1994 uitgekomen game van “Chris Sawyer” werd gepubliceerd door de inmiddels stopgezette “Microprose“. Deze game stond in die tijd mijlenver voor op andere games in het simulatie genre. De mensen die deze game intens gespeeld hebben zullen zich de liedjes nog goed herinneren. Deze werden, naarmate je het spel langer speelde, één voor één hits 🙂

Zet je schrap voor een flinke portie nostalgie!

Starten in Transport Tycoon

Veel mensen dromen ervan om een transport magnaat te worden. Plots was het in 1994 mogelijk om dit vanuit je bureaustoel te verwezenlijken.

Nu je aan het begin stond van je eerste transportimperium, en opgezadeld werd met een banklening met een torenhoge intrest, kon het spel beginnen. Nu nog even je maatschappelijke zetel bouwen, je bedrijfsnaam invullen en de foto van je personage selecteren.

transport tycoon

Wanneer je start is het altijd moeilijk om de juiste keuzes te maken, want moest je nu eerst met goederen of personen vervoer beginnen? Als je eerste investering niet aansloeg dan keek je namelijk al gauw tegen een verlies aan. Extra geld lenen was in vele gevallen wel een oplossing, maar het belangrijkste was dat je bedrijf uiteindelijk winst maakt. Met extra leningen kreeg je dan weer ademruimte om te investeren. Wanneer die extra investeringen dan niet genoeg opbrachten, geraakte je nog dieper in de schulden.

Ook zorgde het grote landschap er vaak voor dat de constructie kosten erg hoog opliepen. Door het moeilijk terrein die heuvels, rivieren en meren bevatte, was het vaak moeilijk om je er tussen te manoeuvreren. Ook waren veel industriële voorzieningen en kleine stadjes, moeilijker bereikbaar. Het was dan ook van groot belang hoe je te werk ging om je transport imperium tot een groot succes te maken.

Het vervoeren van Personen

De snelste en makkelijkste manier om je bankrekening aan te spijzen, was het vervoer van passagiers. Met een relatief lage investering, kon je inkomen genereren zodat je verder kon investeren. Dit was dan vooral goed wanneer je die dure spoorlijn ging aanleggen.

Transport via de weg was dan ook aangewezen wanneer je een beperkt budget had. Je had enkel een verbinding nodig tussen twee naburige steden met elk een bushalte, vervolgens koop je een autobus en stel je het rijschema in.

In het begin had je nog niet veel autobus modellen ter beschikking, maar verder in de game zullen er nieuwe voertuigen beschikbaar worden gesteld in transport tycoon.

transport tycoon

Later wanneer je winst begint te maken, kan je er ook voor kiezen om je passagiers te vervoeren per trein, boot of vliegtuig.

Het vervoeren van Cargo

Het vervoeren van cargo vereiste iets meer tactiek in transport tycoon. Als je een station naast een industriële faciliteit (zoals een fabriek, een elektriciteitscentrale of een boerderij) opzet, kon je verschillende vrachten vervoeren, zoals kolen, vee of hout. Hierdoor kon je veel meer geld verdienen dan met het transporteren van passagiers. Natuurlijk moest je speciale vrachtwagens kopen of treinen, wilde je de goederen kunnen vervoeren.

De meeste bedrijven bieden bepaalde soorten vracht aan en zijn bereid te betalen voor andere goederen die je aan hun aflevert. Bijvoorbeeld, een staalfabriek heeft leveringen ijzererts nodig om staal te produceren.

transport tycoon

Wanneer je vervolgens op het bedrijf klikt, opent er zich een venster waar je verschillende gegevens kunt aflezen, zoals wat het bedrijf nodig heeft om bepaalde goederen te produceren en wat is de hoeveelheid dat het bedrijf maandelijks kan produceren. Hoe meer je aanlevert, hoe meer het bedrijf produceert. Een bedrijf waar je veel grondstoffen aan levert en goederen van afneemt, zal later zijn productiecapaciteit verhogen.

Als je op een voertuig klik, verschijnt er eveneens een venster met alle gegevens en status van het voertuig. Hier kreeg je ook een live-feed waar je het voertuig kunt observeren. Als er iets belangrijks gebeurt tijdens het spel (zoals een bepaald station dat zijn eerste voertuig accepteert), wordt dit weergegeven als een krantenkop onderaan het scherm.

Maar soms sloeg het noodlot toe. Je had dan een grote investering gedaan in die kilometerslange spoorlijn en dure locomotief, wanneer je plots in een economische recessie terecht komt. Verschillende bedrijven sloten hun deuren en je investering kwam in het gedrang, dit kon serieuze financiële gevolgen hebben voor je bedrijf.

transport tycoon

De game speelt zich af tussen de jaartallen 1950 en 2050, hoewel er een einddatum was en het spel aangaf dat je hem had uitgespeeld, kon je rustig verder spelen na 2050 met als enige verschil dat er geen nieuwe voertuigen uitgevonden werden. Ook de economie bleef na die jaartal stil en de subsidies bleven uit.

Transport Tycoon trein netwerk

Als er één ding is waar transport tycoon zeer sterk in was, dan was dit het trein netwerk. Je kon een heel netwerk opzetten met stops, aftakkingen, stoplichten en zoveel meer. De mogelijkheden waren oneindig. Tot op de dag van vandaag, vindt je niet beter. Later werd dit nogmaals verbeterd in Transport Tycoon 2.

transport tycoon

Transport Tycoon concurrenten

In Transport Tycoon kon je in je eentje spelen of je kon het opnemen tegen maar liefst acht concurrenten. Het was dan de bedoeling dat je tegen 2050 de beste imperium had opgebouwd om het spel te winnen. Dit klinkt allemaal leuk maar er was toch een probleem met deze spelmodus. De AI van deze game was niet zo gesofisticeerd als dat we het nu kennen, zo bouwde je concurrent onder de vreemdste hoeken een spoorlijn waardoor het landschap tegen 1990 een warboel werd. Dit doet ons vermoeden dat de meeste onder ons de game in single player mode hebben gespeeld.

Transport Tycoon 2

Officieel is er nooit een tweede transport tycoon geweest, er is wel een opvolger geweest die de naam “Transport Tycoon Deluxe” mee gekregen heeft. Hij werd uitgebracht in 1995 en was eigenlijk identiek aan de eerste game maar had enkele scenario’s meer en ook de bouwfuncties werden verbeterd.

Zo kon je bijvoorbeeld nu éénrichtingsverkeer spoorwegen maken en je treinen via waypoints laten rijden. Dit was één van de grootste verbeteringen in de deluxe game en ervoor zorgde dat je treinen niet verdwaalden in complexere treinnetwerken, zoals dikwijls het geval was in de eerste game. Later kwam Transport Tycoon 2 er dan toch, maar ook hier kreeg hij een andere naam, namelijk “Locomotion” (2004).

transport tycoon

Chris Sawyer

Chris Sawyer, de bedenker van deze game, is bij de meeste beter bekend door de Rollercoaster Tycoon series. Deze had hij ontwikkeld nadat hij een bezoekje gebracht had in een pretpark. Hij was volledig in de greep van al de attracties. Hierdoor heeft zijn interesse voor treinen plaats moeten maken voor achtbanen. Je kon in Rollercoaster Tycoon dan ook duidelijk de gelijkenissen met transport tycoon zien. In 2004 heeft hij dan toch nog een poging gedaan met Locomotion, maar deze game heeft nooit de status gehaald van de originele game.

Gameplay van Transport Tycoon

Tot slot

Transport Tycoon is een groot succes geweest. Oorspronkelijk was hij enkel beschikbaar op het PC-platform, later is hij ook op Android verschenen. In Windows 10 zal de game helaas niet meer werken. De slimmeriken onder ons zullen hier wel nog in slagen door verschillende trucjes toe te passen 🙂 . Gelukkig is dit niet per se nodig. De ontwikkelaars van OpenTTD.org hebben ervoor gezorgd dat je de game op je hedendaagse pc kunt spelen. Transport Tycoon is een open source game geworden waar verschillende mensen in die community aan werken om hem te verbeteren. Het mooiste is ook dat je de game gewoon gratis kunt downloaden op website.

Aangezien je hier terecht gekomen bent, vermoeden we dat je deze game ook gespeeld hebt en niet kunt loslaten 😉 . Hoe was jouw ervaring met Transport Tycoon? Laat het ons even weten in de reactie sectie onderaan.