WiFi of ethernetkabel: wat is het beste voor online gaming?

Er is een tijd geweest dat er geen WiFi of ethernetkabel te bespeuren was en je enkel je spelletjes lokaal kon spelen. Dit betekende dat je bij je vrienden op bezoek moest gaan, om je games in multiplayer mode te spelen. Je moest dan heel je setup meesleuren en dit was inclusief die grote en loge crt monitor. Gelukkig hoeft dit vandaag niet meer dankzij het internet. Je kan nu je games online tegen iedereen in de wereld spelen, games zoals competitieve first person shooters of massive multiplayer games.

Je hebt hier uiteraard een abonnement bij een internetprovider voor nodig, om zo je pc met het internet te verbinden. Maar welke verbinding is nu het beste voor te gamen, is dit via WiFi of is het beter om via een ethernetkabel te verbinden? Om dit beter te begrijpen, leggen we eerst de verschillen tussen een verbinding met WiFi en ethernetkabel uit.

Wat is WiFi

WiFi staat voor de afkorting van Wireless Fidelity en is de verzamelnaam voor draadloze netwerken (oftwel WLAN). Een WiFi netwerk werkt eigenlijk hetzelfde als een bekabelde computernetwerk, maar dan draadloos. In plaats van de gegevens te verzenden en te ontvangen via ethernetkabels, gebeurt dit door middel van radiogolven.

Om een WiFi verbinding tot stand te brengen, heb je steeds een zender en ontvanger nodig. De meeste gaming laptops beschikken standaard over een ingebouwde WiFi adapter, wat ook logisch is gezien hij draagbaar moet zijn. Veel fabrikanten hebben ook een ethernet poort voorzien, zodat gebruikers nog altijd de mogelijkheid hebben om een ethernetkabel te gebruiken.

Bij desktop game PC’s ga je zelden een WiFi adapter terugvinden. Dit zal wellicht te maken hebben met het feit dat een desktop game PC steeds op dezelfde plaats blijft staan. Maar er zijn soms situaties waar je geen toegang hebt tot een ethernetkabel en hierdoor geen verbinding kan maken met het internet. Gelukkig zijn er wel verschillende opties mogelijk om je desktop draadloos met het internet te verbinden. Zo kun je een moederbord nemen die over een ingebouwde WiFi adapter beschikt. Ook kan je gebruik maken van een WiFi USB dongle of een WiFi PCI kaart. Hierdoor kan je ook met je game PC een draadloze verbinding maken met de WiFi modem van je internet provider of met een Wireless router.

Eenmaal verbonden, zal er gelijktijdig informatie worden uitgewisseld in twee richtingen: van zender naar ontvanger en omgekeerd.

De voor- en nadelen van WiFi

Een groot voordeel van WiFi, is dus dat je zonder bedrading een verbinding kan maken met het internet. Dit is zeker handig wanneer je met je laptop op verschillende plaatsen in je woning of op kantoor zit. Ook bij een desktop kan een WiFi verbinding een goede oplossing bieden, zeker wanneer er geen ethernetaansluiting aanwezig is in de ruimte waar je game PC opgesteld staat. Zo hoef je geen verbouwingswerken uit te voeren om de nodige kabels op de locatie van je desktop te voorzien.

Helaas heeft het gebruik van WiFi ook enkele nadelen. Zo is een WiFi verbinding altijd trager dan een bekabelde verbinding. Ook heb je vaak te maken met een overbelasting van het netwerk door andere verbonden apparaten. De mate waarin je netwerk vertraging heeft, wordt meestal bepaald door de stabiliteit van je draadloze netwerk en de afstand tot je WiFi modem/Wireless router. Dit kan in online games zorgen voor de nodige lag en hoge pingwaardes (pingwaarde = vertraging tussen jouw apparaat en de game server) wat uiteraard leidt tot frustraties.

Je kan tegenwoordig deze vertraging wel beperken met sterke gaming routers en WiFi repeaters. Maar het gebruik van een ethernetkabel zal je altijd een snellere verbinding opleveren. Ook is een verbinding via WiFi iets minder veilig, maar gelukkig kan je jezelf beschermen door gebruik te maken van een VPN of sterke firewall.

Verbinding via Ethernetkabel

Bij een verbinding via ethernetkabel, ligt jouw computer rechtstreeks in verbinding met de modem of router via een ethernetkabel. Het voordeel van deze type verbinding is, dat er altijd een directe verbinding met je modem/router is. Hierdoor is je connectie met het internet veel stabieler, sneller en veiliger. Ook is de aankoop van enkele meters ethernetkabel goedkoper, dan die van een sterke gaming WiFi router of WiFi repeater.

Via WiFi of ethernetkabel gamen?

Nu komt de grote hamvraag: welk medium gebruik je dan het best voor te gamen?

Dit hangt grotendeels af van welk type games je speelt. Maar ook van je voorkeuren, zoals bewegingsvrijheid, gebruiksgemak en veiligheid. Misschien heb je niet de mogelijkheid om een bekabelde verbinding tot stand te brengen, door het ontbreken van de bekabeling in de muren? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden.

Wanneer snelheid en stabiliteit belangrijk zijn, is een verbinding via ethernetkabel altijd de primaire keuze. Maar met het gebruik van een sterke en stabiele gaming router, kan je zeker ook goede prestaties behalen.

Bekijk ook