Welke grafische kaart kopen voor te gamen

De grafische kaart, oftewel videokaart, is toch wel het belangrijkste component waar je rekening mee moet houden wanneer je een game PC gaat aankopen. In combinatie met de processor, bepaalt deze hoe goed je gaming PC zal presteren.

Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe grafische kaart, bestaat er een ruime keuze waar je uit kan kiezen. Het kan dan soms ook behoorlijk verwarrend zijn om de juiste keuze te maken voor je nieuwe systeem, want neem je nu een kaart van Nvidia of AMD? En welke type neem je nu wanneer je bij één van deze fabrikanten gaat kijken?

Welke grafische kaart heb ik minimaal nodig om te gamen?

Tegenwoordig zijn er heel wat grafische kaarten op de markt van zowel Nvidia als AMD. Het kan dan best lastig worden om een keuze te maken welke kaart het beste is voor je nieuwe systeem of upgrade. Maar welke grafische kaart heb je minimaal nodig om te gamen?

Het antwoord is niet zo straight forward als je zou denken. Er zijn namelijk veel factoren waar dit van af hangt. Zo zijn de games die je gaat spelen, de resolutie waarop je wilt spelen en jouw niveau belangrijke factoren die je dient mee te nemen in je keuze. Want, het heeft niet veel nut dat je een High-end RTX 3090ti grafische kaart neemt als je oudere games gaat spelen op een 24″ Full-HD monitor.

Doorgaans kan je al zeer goed je games spelen op een Nvidia GTX 1650 of AMD RX 6400 grafische kaart. Zeker wanneer je minder eisende games speelt zoals Apex Legends of CS:GO. Ook hebben grafische kaarten zoals de Nvidia RTX 3050 of AMD RX 6500xt een interessante prijs en leveren ze je goede gaming prestaties.

We adviseren je om steeds de best presterende kaart te nemen die in het budget van jouw game PC past. Indien je een iets beperktere budget hebt, is het misschien verstandig om een game PC met een goedkopere processor te nemen. Een betere grafische kaart zal je immers meer frames opleveren dan wanneer je voor een hogere CPU zou kiezen. Uiteraard moet je rekening houden dat je processor en grafische kaart in verhouding blijven met elkaar. Want je loopt anders het risico dat de processor een bottleneck kan vormen voor je grafische kaart.

Welke grafische kaart neem ik nu best?

Zoals eerder aangegeven zijn kaarten in het lager segment prima om games mee te spelen. Maar wanneer je al op een hoger niveau wilt spelen, dan zijn kaarten zoals de Nvidia RTX 3060, 3060ti of 3070 en AMD RX 6700xt, 6800 of 6800xt, prima. Wanneer je dit dan combineert met een goede processor en snel geheugen, zal je ten volle kunnen genieten van de gameplay en voordelen die een game PC je kan bieden.

Wil je toch het uiterste uit de kan halen en spelen op ultra instellingen of een 4K resolutie? Dan kan je altijd opteren voor high-end videokaart zoals de Nvidia RTX 3070ti, 3080, 3080ti, 3090 of 3090ti en de AMD Radeon RX6900xt.

TIP: Bespaar zeker niet op een grafische kaart door een goedkopere of één van een onbekend merk te kopen. De iets duurdere kaarten van gekende merken zijn meestal uitgerust met grotere koellichamen, betere fans en elektronica, waardoor ze beter presteren.

Bekijk ook