Momenteel zijn er grote achterstanden bij de pakjesdiensten. Hierdoor kan het zijn dat je bestelling langer onderweg is. Onze excuses voor het ongemak!

Hoe kies ik de juiste game PC?

De juiste game PC kiezen is niet altijd even makkelijk. Er komen altijd veel vragen naar boven als je moet kiezen uit een ruime keuze van gaming PC’s of componenten. Dit zijn vragen zoals: welke componenten moet ik kiezen om een sterke gaming PC samen te stellen, of zijn de gekozen componenten voldoende sterk voor de games die ik wil spelen?

Met deze guide gaan we je zo goed mogelijk wegwijs maken, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kan maken voor een nieuwe gaming PC.

AMD processor afbeelding voor een Game PC

1. Wat voor processor heb ik nodig?

De processor is één van de belangrijkste onderdelen in een game PC en bepaald, samen met de grafische kaart, grotendeels de prestaties van een gaming. Het is dan ook belangrijk om je goed te informeren en op voorhand te bepalen waarvoor je jouw game PC zal gaan gebruiken. Zo zal je makkelijker de geschikte processor kunnen vinden voor jouw gaming PC.

Wat is een goede processor om te gamen?

Wanneer je jouw computer vooral gaat gebruiken om te gamen, zal een dure flag-ship processor niet erg nodig zijn. Dit komt omdat games doorgaans maximaal 4 rekenkernen van je processor gebruiken. Het heeft dan weinig zin om een processor te kiezen die 8 of meer rekenkernen heeft.
Wat wel belangrijk is voor de prestaties in games, is de kloksnelheid van je processor. Hoe hoger de kloksnelheid per kern is, des te beter je game PC de games zal kunnen afspelen. Hier rijken de twee grootste processor fabrikanten, Intel en AMD, voldoende opties aan.

Een i3 / i5 processor van Intel of een Ryzen 3 / Ryzen 5 processor van AMD, zijn dan ook zeer geschikt voor casual gaming. Alhoewel de processor zeer bepalend is voor je game PC, zal de grafische kaart het meeste invloed hebben op je prestaties. Zo zal de combinatie van een high-end grafische kaart, zoals de RTX 3080, 3080ti of 3090, en een processor met meerdere rekenkernen veel beter presteren.

Welke processor heb ik nodig voor streamen of te renderen?

Streamen van games en vooral 3d renderen, vereisen veel rekenkracht van je processor. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende rekenkernen in de processor aanwezig zijn,  waardoor je game PC of workstation beter zal kunnen multitasken.

Bij het 3d renderen zullen meerdere rekenkernen ervoor zorgen dat je taakvlotter uitgevoerd zal worden. Wanneer je gaat streamen, heeft de processor de taak om de berekeningen van de  game uit te voeren, terwijl de streaming software in de achtergrond draait. Wanneerde processor dan over voldoende rekenkernen beschikt, worden deze taken mooi verdeeld over de verschillende kernen. Hierdoor zal je minder kans hebben op haperingen in je stream of verminderde prestaties van je game PC.

TIP: We raden je aan om steeds de aanbevolen specificaties van een game of applicatie te raadplegen, alvorens je een aankoop doet. Twijfel je nog, of zit je nog met vragen? Contacteer ons dan gerust, we kunnen je vast en zeker verder helpen.

Bekijk alle processors >

Game PC RAM geheugen afbeelding

2. Wat voor RAM Geheugen heb ik nodig?

Het RAM geheugen, oftewel “Random Access Memory”, is het korte termijn geheugen van je game PC. Hij slaat de data voor je processor tijdelijk op, die hij in de nabije toekomst nodig zal hebben. Zo kan je systeem anticiperen op de volgende taak die hij moet uitvoeren en zal de nodige informatie snel opgehaald kunnen worden.

Wat voor RAM geheugen heb ik nodig?

De  hoeveelheid en type RAM geheugen die je nodig hebt in je game PC of Workstation, hangt af waarvoor je deze wilt gaan gebruiken. Momenteel heb je minimaal 8GB aan RAM geheugen nodig, om degelijk te kunnen gamen op je gaming PC. Dit is vooral voldoende als je kleinere en minder zware games speelt.

Indien je gaat gamen op een hogere resolutie (QHD – 4K) of wanneer je veeleisendere games zal spelen op je game PC, adviseren we je minimaal 16GB ram geheugen te nemen. Je zal dan als het ware nooit ram geheugen te kort hebben. Je gaming PC zal soepeler en sneller werken, en je zal minder kans hebben op haperingen tijdens het gamen.

De kloksnelheid en CAS latency van het RAM geheugen

Een ander belangrijk aspect bij ram geheugen, is de kloksnelheid. We hebben het al over de hoeveelheid ram geheugen gehad, maar de snelheid is even belangrijk. RAM geheugen met een hogere kloksnelheid, voert zijn taken sneller uit. Dit zal de prestaties van je games natuurlijk ook ten goede komen. We adviseren je daarom om RAM geheugen te nemen met een minimale kloksnelheid van 2666 MHz. Als je zeker wilt spelen, kies je best voor RAM geheugen met een kloksnelheid van 3200 MHz.

De CAS latency zegt iets over hoe lang het duurt voor de gegevens bij de RAM module aankomen. Hoe lager de CAS latency van je RAM geheugen, hoe sneller dit gaat. Dit wordt ook bepaald door de standaard van je RAM geheugen, bv DDR4, DDR5, …

Ik wil streamen op mijn game PC

Wanneer je jouw game PC gaat gebruiken om te streamen, kan je best voor wat extra ram geheugen kiezen. Het tegelijk draaien van je besturingssysteem, game en streaming software, kan je ram geheugen snel tot de nok vullen. We adviseren je in dit geval om minimaal 32GB ram te nemen, zo zal je zorgeloos kunnen streamen.

Ik wil mijn PC als workstation gebruiken

Een game PC is een multifunctioneel toestel, je kan hem dus ook als workstation gebruiken. Dankzij de snelle hardware, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je op veel mainstream moederborden wel tot 128GB ram geheugen monteren. Ons advies is om minimaal 64GB ram te voorzien in je workstation.

TIP: We raden je aan om steeds de handleiding van je moederbord te raadplegen om na te gaan of je ram compatibel is. Bij twijfel of wanneer je nog met vragen zit, mag je ons steeds contacteren.

Grafische kaarten MSI game PC afbeelding

3. Welke grafische kaart kopen?

De grafische kaart, oftewel de videokaart, is toch wel het belangrijkste component waar je rekening mee moet houden, wanneer je een game PC wil gaan aankopen. In combinatie met de processor, bepaalt deze namelijk hoe goed je gaming PC zal presteren. Er zijn 2 grote fabrikanten op de markt, namelijk Nvidia en AMD, die verschillende grafische processoren (GPU) leveren voor de grafische kaarten. Het type GPU bepaald de rekenkracht, snelheid en kostprijs van de grafische kaart.

Welke grafische kaart neem ik best?

We adviseren je om steeds de best presterende kaart te nemen die in het budget van jouw game PC past. Indien je een beperkte budget hebt, is het misschien verstandig om een game PC met een goedkopere processor te nemen, die nog over voldoende rekenkernen beschikt en een hogere kloksnelheid heeft. De impact hiervan zal minder doorwegen op de prestaties van je game PC, dan wanneer je voor een goedkopere type GPU zou kiezen.  Natuurlijk moeten de processor en grafische kaart wel in verhouding blijven. Anders loop je het risico dat de processor een bottleneck zal vormen voor je grafische kaart.

De grafische kaarten die op dit moment de juist prijs/prestatie verhouding bieden, zijn de Nvidia RTX 3060ti en de AMD Radeon RX6700xt. Met deze grafische kaarten kan je al een brede selectie aan games vlot op medium of high settings spelen.

Wil je toch het uiterste uit de kan halen en spelen op max instellingen of hogere resoluties? Dan kan je altijd opteren voor high-end videokaarten zoals de Nvidia RTX 3080, 3080ti of 3090 en de AMD Radeon RX6900xt.

TIP: Bespaar zeker niet op een grafische kaart door een goedkopere of één van een onbekend merk te kopen. De iets duurdere kaarten van gekende merken zijn meestal uitgerust met grotere koellichamen, betere koelers en elektronica, waardoor ze beter presteren.

Bekijk alle grafische kaarten

Gigabyte moederbord afbeelding

4. Welk moederbord heb ik nodig?

Het moederbord staat centraal in een PC. Het verbindt alle componenten, waardoor deze met elkaar kunnen communiceren. Zonder het moederbord, zal je computer niet kunnen functioneren. Dit maakt het moederbord wel één van de meest essentiële componenten. Het is dan ook belangrijk om te weten welke componenten je in je systeem gaat gebruiken of welke upgrades je in de toekomst gaat uitvoeren. Je kan je componenten dan best op je eisen afstellen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Denk dan zeker aan de uitbreidingsmogelijkheden van je processor of de hoeveelheid ram geheugen die je achteraf nog kan bij plaatsen.

Op beide platformen, Intel of AMD, kan je verschillende chipsets terugvinden. Zo heb je moederborden met een H310 tot Z690 chipset voor Intel en A320 tot X570 voor AMD.

Wat is een chipset en waarom is dit belangrijk?

Simpel uitgelegd, het is de verkeersregelaar tussen de verschillende componenten op je moederbord, die samenwerkt met je processor. Het is dan ook belangrijk dat je componenten compatibel zijn met je chipset, zodat deze elkaar kunnen begrijpen. Met de komst van de PCI-bus, is er ook een nieuw ontwerp ontstaan. Waar je chipset voorheen bestond uit een hoop chips op je moederbord, werd er nu een ontwerp geïntroduceerd met twee chips, de nothbridge en southbridge. Dit maakt dat de communicatie optimaal verloopt en je game PC zonder problemen zijn taken kan uitvoeren.

Indien je specifieke toepassingen wilt uitvoeren op je computer, controleer je ook best of dit ondersteunt wordt door je chipset. Denk dan aan overklokken of het gebruik van meerdere grafische kaarten.

Ook de communicatie met je randapparatuur, zoals het toetsenbord en muis, verloopt via de chipset.

Wat is de form factor van een moederbord?

De vorm factor duidt het formaat van je moederbord aan. Zo heb je moederborden met een mini-ITX, micro-ATX, ATX en zelfs E-ATX formaat. De ATX moederbord is het populairste formaat en oudste formaat(sinds 1995), hier zal je dan ook het meeste aanbod in kunnen vinden. Ze beschikken over voldoende uitbreidingsmogelijkheden en zijn geschikt voor de meeste behuizingen.

Wanneer je liever een compacte computer wenst, dan zijn de micro-ATX en vooral de mini-ITX aangewezen. Hierdoor kun je een small-form factor game PC bouwen die je console in de woonkamer kan vervangen.

Als laatste heb je de E-ATX, oftewel de Extended ATX, moederborden dat meer toevoegt aan het ATX-bord(zoals meer PCI-E x16-slots) en daardoor iets groter zijn.

Wat is een socket op het moederbord?

Het RAM geheugen hebben we al eerder besproken, maar ook bij de keuze van het moederbord zal je rekening moeten houden met je RAM geheugen. In wezen bepaalt het moederbord de hoeveelheid en type RAM geheugen dat je kan gebruiken. Het is daarom aangeraden om hier rekening te houden, voordat je een moederbord gaat aankopen.

Hedendaags ondersteunen de meeste moederborden maximaal 64GB aan RAM geheugen met een snelheid tot 3000 MHz. Zoek altijd de specificaties van je moederbord op, zodat je niet voor verassingen komt te staan wanneer je meer geheugen nodig hebt of een hogere kloksnelheid wenst.

Welke RAM Geheugen voor je moederbord?

Het RAM geheugen hebben we al eerder besproken, maar ook bij de keuze van het moederbord zal je rekening moeten houden met je RAM. In wezen bepaalt het moederbord de hoeveelheid en het type RAM dat je kan gebruiken. Het is daarom aangewezen om hier rekening te houden voordat je een moederbord gaat aankopen.

Hedendaags ondersteunen de meeste moederborden maximaal 64GB aan RAM geheugen met een snelheid tot 3000 MHz. Wanneer je meer geheugen nodig hebt of een hogere kloksnelheid wenst, hou hier dan zeker rekening mee wanneer je een moederbord selecteert.

Wat is PCI-slot?

Een PCI-slot is een aansluiting of poort die zich op het moederbord bevindt. Het is al jaren het standaard type uitbreidingsslot en maakt het mogelijk om uitbreidingskaarten, zoals een grafische kaart, aan te sluiten. Het is dan ook belangrijk dat je van te voren weet hoe je jouw PC gaat gebruiken. Indien nodig, kies je best een moederbord die over voldoende  aansluitingen beschikt en die aan je vereisten voldoet.

Wanneer je een game PC koopt,  kies je best een moederbord die minstens één full-speed PCI express x16-slot ter beschikking heeft. Moederborden bieden ook standaard PCI-slots en kleinere PCI Express-slots voor andere kaarten, zoals geluidskaarten, Wi-Fi-adapters en andere connectiviteitsuitbreidingen.

De functies van een moederbord

Veel moederborden beschikken reeds over ingebouwde functies. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van extra uitbreidingskaarten. Denk dan aan de HD-audio functie die je tegenwoordig wel op elk degelijke moederbord kan vinden. De betere moederborden hebben vaak ook handige functies zoals wifi en bluetooth, deze zijn doorgaans wel duurder dan moederborden zonder deze functies. Indien je deze functies nodig hebt, zal je op het einde van de rit minder geld uitgeven dan wanneer je elke functie als uitbreidingskaart moet aankopen.

Bekijk alle moederborden

Bequitte ventilator afbeelding

5. Welke koeling voor mijn game PC?

Tijdens het gamen of werken op je PC, kunnen je interne componenten redelijk warm worden. Een goede koeling in je systeem is dan ook redelijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat de componenten een langere levensduur hebben en beter zullen presteren.

Er zijn verschillende type koeling beschikbaar, van processor lucht- en waterkoelers, tot RGB-ventilators. Zo blijft je PC lekker koel, zonder de nodige looks op te offeren.

Welke processor koeler heb ik nodig?

Je processor koelen kan op twee manieren, namelijk met luchtkoeling of waterkoeling. Maar welke is nu beter?

Dit hangt af van de gekozen componenten  en waarvoor je jouw game PC gaat gebruiken. Zo worden zwaardere processors met meerdere rekenkernen warmer dan goedkopere processors die over minder beschikken. Het is dan ook aangewezen om altijd voor een goede koeling te kiezen, zodat je processor ten alle tijden op zijn volle kracht kan blijven werken zonder afgeknepen te worden(throttling).

Koelen met luchtkoeling

Luchtkoelers kun je vinden van verschillende merken en formaten, met of zonder RGB. Ze bieden een efficiënte koeling met een stille werking. Dit is zeker waar bij koelblokken die een groot koellichaam hebben met meerdere ventilators.

Waar je wel even rekening moet houden bij luchtkoelers, is dat ze vaak te groot zijn en niet in je behuizing passen. Ook hebben grote koelers het probleem dat ze tegen je ram geheugen aankomen. Je moet dus vooraf goed rekening houden of je gekozen koeler in je systeem past.

Je hoeft je geen zorgen te maken, wanneer je een Pre-built game PC of zelf samengestelde game PC bij Evolve Gaming koopt. Onze samensteller houdt rekening met de gekozen componenten waardoor je selectie zeker compatibel is.

Is waterkoeling beter dan luchtkoeling?

Waterkoeling is de best mogelijke koeling die je voor je processor kan bieden. Zo heb je waterkoeling sets (AIO waterkoelers) en Custom waterkoeling. We gaan het hier vooral over de AIO waterkoeling sets hebben.

Waterkoelers bieden betere koelmogelijkheden dan luchtkoelers, maar zijn doorgaans duurder. Doordat de processor meer gekoeld wordt, is er de mogelijkheid om de prestaties van je computer te verbeteren, door je processor te overklokken.

Je hebt AIO waterkoelers met een radiator formaat van 120mm, 240mm, 280mm en 360mm. Hoe groter je radiator, hoe meer warmte deze kan afvoeren. De radiator wordt meestal vooraan of bovenaan de PC behuizing geplaatst. Door de aanwezigheid van een pomp en ventilators op de radiator, hebben waterkoelers doorgaans een iets luidere werking dan luchtkoelers. Maar dit weegt niet op tegen de vele voordelen die ze bieden.

Bekijk alle koelingsonderdelen

SSD NVMe

6. Hoeveel en welk type opslag heb ik nodig?

De opslag is essentieel voor het opslaan van je gegevens en games. Opslag bestaat in verschillende types en formaten. Het is dan ook belangrijk om te weten waarvoor en hoeveel opslag je nodig hebt.

Welke opslag gebruik je best voor je games?

De primaire opslag is een medium waarop digitaal je gegevens bewaard worden. Er zijn 2 vormen van opslag beschikbaar. De harde schijf en de Solid State Disk (SSD). Een harde schijf bevat een ronddraaiende magnetische schijf waarop gegevens worden opgeslagen en uitgelezen. Bij een SSD worden gegevens opgeslagen en afgelezen vanaf geheugenchips. Een SSD kan data tot 20x sneller opslaan en lezen dan een harde schijf dat doet vanaf zijn magnetische schijf. In hedendaagse game PC’s en gaming laptops, wordt als opslag meestal gebruik gemaakt van een SSD, oftewel Solid State Drive.

Dit is belangrijk zeker wanneer je games gaat spelen. Want, er is niets meer frustrerend dan lange laadtijden. En met de komst van NVMe SSD’s zoals de Samsung 980 Pro, kan je profiteren van snelheden die tot 70x hoger liggen dan traditionele harde schijven.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Op dit moment kan je traditionele harde schijven vinden die een totale capaciteit van 16TB hebben. Dit is goed, wanneer je opslag voor films, muziek of foto’s moet dienen.

Nu zien we ook meer SSD’s opduiken met een grotere capaciteit. Deze zijn momenteel nog duur en worden niet aangeraden voor hedendaags gebruik.

De meeste gaming PC’s hebben dan ook genoeg met 1TB aan opslag. Zo heb je voldoende ruimte voor je besturingssysteem en andere applicaties, en blijft er nog voldoende ruimte over om 1 of meerdere games te installeren. De hoeveelheid aan games die je kan installeren, hangt af van de grootte van de  game. Zo nemen games als Call Of Duty of Microsoft Flight Simulator meer ruimte in beslag.

Bekijk alle opslag

MSI Velox wallapaper

7. Wat doet een behuizing?

De behuizing is de basis van een game PC. Hij bepaald niet alleen het uiterlijk van je game PC, maar houdt ook alle componenten op hun plaats.

Vaak wordt het belang van een goede behuizing onderschat en wordt er enkel rekening gehouden met het beschikbaar budget of uiterlijk. Minder bekende merken en goedkopere behuizingen behuizing voldoen helaas niet aan de minimale kwaliteitseisen  en hebben meestal een slechte airflow. Dit heeft  als gevolg dat de interne componenten te warm worden, waardoor de gaming PC slechter zal presteren en minder lang zal meegaan. Ook worden er bij goedkopere behuizingen vaak minderwaardige materialen gebruikt of wordt er gebruik gemaakt van zeer dunne metalen platen. Tegenwoordig is er een uitgebreid aanbod aan behuizingen in verschillende formaten en uitvoeringen.

Heel wat behuizingen voldoen helaas niet aan de minimale kwaliteitseisen of hebben een te lage airflow. Dit komt vooral voor bij minder bekende merken en goedkopere behuizingen. Zo worden er minderwaardige materialen gebruikt of wordt er gebruik gemaakt van zeer dunne metalen platen.

Wat is de form factor van een behuizing?

Net zoals bij moederborden, heb je behuizingen met verschillende formaten. Het is dan ook zeer belangrijk dat je weet of je gekozen moederbord formaat in je behuizing past. Zo heb je behuizingen die ondersteuning bieden voor moederborden met een E-ATX, ATX, micro-ATX en mini-ITX formaat.

Heeft een goedkope behuizing een goede airflow?

De airflow of luchtstroom is vaak een probleem bij veel behuizingen. Dit komt vooral voor bij goedkopere behuizingen van minder bekende merken. Te vaak kiezen deze fabrikanten voor een flashy uiterlijk, zonder dat er enige rekening gehouden wordt met de functionaliteit of luchtstroom. Ook worden er dikwijls RGB ventilators met leuke lichteffecten gebruikt, die weinig tot geen lucht verplaatsen. Dit gaat vaak gepaard met een hogere geluidsproductie en een lagere betrouwbaarheid van de ventilators.

Investeer daarom zeker in een goede en kwalitatieve behuizing, je zal een veel betere airflow krijgen waardoor je game PC beter presteert en minder warm zal worden.

Hoe herken je een goede behuizing?

Wanneer je een sterke game PC gaat aankopen of samenstellen, is de keuze van de juiste behuizing zeer belangrijk. Sterke game PC’s maken gebruik van krachtige componenten. Deze produceren veel warmte, en die dient zo snel mogelijk afgevoerd te worden. Het is dan ook belangrijk dat je steeds voor een behuizing kiest met voldoende ventilatieopeningen. In combinatie met de geschikte ventilators, zorgen deze voor een hoge luchtstroom en snelle warmteafvoer. Ook ga je bij betere behuizingen een hogere afwerkingsgraad hebben en betere materialen. Zo krijgen die High-end componenten de ondersteuning die ze verdienen.

Tot slot beschikken degelijke behuizingen steeds over voldoende stoffilters. Deze zullen ervoor zorgen dat stof zoveel mogelijk tegengehouden wordt, zodat de koellichamen van je koelers niet verstopt geraken.

Wil je RGB verlichting in je game PC?

RGB led verlichting is in hedendaagse game PC’s niet meer weg te denken. Wanneer je RGB verlichting in je gaming PC’s wilt hebben, is het nuttig om je vooraf voldoende te informeren naar de juiste behuizing. Heel wat behuizingen op de markt beschikken wel over RGB verlichting, maar de mogelijkheden om deze met de interne componenten te synchroniseren zijn meestal beperkt.

Wanneer je een game PC wilt met volledig aanpasbare RGB verlichting, neem je best een behuizing die de mogelijkheid heeft om zijn verlichting te synchroniseren. Dan kan je de verlichting van de behuizing synchroniseren met je moederbord, processor koeler of andere RGB stuurapparaten. Verschillende fabrikanten hebben hun eigen RGB sturingsprogramma om de lichteffecten te synchroniseren, zoals Asus Aura Sync, Msi Mystic Light Sync, enz.

Wanneer je een game PC wil met volledig aanpasbare RGB verlichting, neem je best een behuizing die de mogelijkheid heeft om zijn verlichting te synchroniseren met je moederbord of andere RGB stuurapparaten. Deze info is beschikbaar op de website van de fabrikant.

RGB Sync logos

TIP: Zoek steeds naar de logo’s van de RGB stuurprogramma’s. Ze duiden aan of de gekozen componenten compatibel zijn met het stuurprogramma van de fabrikant. Raadpleeg bij twijfel steeds de website van de fabrikant.

Bekijk alle behuizingen

Asus thor voeding afbeelding

8. Welke voeding kiezen voor mijn game PC?

Een veelgestelde vraag over voedingen is: “hoeveel vermogen (uitgedrukt in Watt) heb ik nodig voor mijn game PC?”. Dit hangt altijd af van de gebruikte componenten in je systeem. Zoek daarom steeds naar de specificaties van je gekozen componenten (zoals het moederbord, grafische kaart, etc. …), om te achterhalen hoeveel energie ze verbruiken.

Op basis van deze info, kan je een goede en verstandige keuze maken voor je voeding. Hou ook zeker rekening met eventuele toekomstige upgrades of wanneer je van plan bent om later een zwaardere grafische kaart te nemen. Stem in dat geval je voeding reeds af op je upgrade, zodat je voeding gereed is wanneer je die zwaardere grafische kaart gaat installeren.

Wat houd de voeding certificering in?

De certificering van een voeding geeft een bepaalde mate van efficiëntie aan, die een voeding haalt.
Hiermee wordt bepaald hoe goed de spanning van een stopcontact om wordt gezet naar de spanning voor de computer-componenten.

Zo bestaan er verschillende certificeringen die een bepaalde efficiëntie aangeven:

  • 80 PLUS White: 80% efficiëntie op 100% belasting
  • 80 PLUS Bronze: 82% efficiëntie op 100% belasting
  • 80 PLUS Silver: 85% efficiëntie op 100% belasting
  • 80 PLUS Gold: 87% efficiëntie op 100% belasting
  • 80 PLUS Platinum: 89% efficiëntie op 100% belasting
  • 80 PLUS Titanium: 90% efficiëntie op 100% belasting

De voedingen met hogere certificeringen maken gebruik van zeer hoogwaardige componenten, waardoor ze veel efficiënter zijn. Daarbovenop zullen ze een stillere werking hebben en beduidend koeler blijven.

Welke formaat van voeding moet ik kiezen?

Er bestaan verschillende formaten van voedingen maar het grootste aanbod kan je in de ATX formaat vinden.  Dit zijn voedingen met normale afmetingen, en kunnen probleemloos in alle ATX- of miroATX behuizingen geïnstalleerd worden. Veel van deze ATX-voedingen ondersteunen EPS en zijn voorzien van een EPS12V-connector.

Er zijn ook SFX-Standaard voedingen die smaller, platter en minder diep zijn. Hierdoor zijn ze ideaal voor kleinere behuizingen, maar ze worden iets warmer en luidruchtiger.  Ook zijn er nog de SFX-L-standaard voedingen, die net iets dieper zijn dan de SFX-standaard en ook geschikt zijn voor kleinere systemen.  Voor Mini-pc’s zijn er ook verschillende standaarden, zoals Flex-ATX en TFX. Nadeel van al deze varianten zijn, dat ze vaak veel duurder zijn dan de standaard ATX-voedingen.

Wat is een modulaire voeding?

Een modulaire voeding is een voeding die voorzien is van modulaire kabels. Dit betekent dat de kabels ook aan de zijde van de voeding een connector hebben, en je ze enkel hoeft aan te sluiten als je ze nodig hebt. Zo hoef je geen ongebruikte kabels weg te werken in je behuizing, wat de air flow ten goede komt. Het nadeel van modulaire voedingen, is dat deze toch een stuk duurder zijn dan hun niet-modulaire varianten.

Wat zijn cable sleeves?

Een game PC heeft intern veel verbindingen nodig. Al die blote kabels kunnen het uiterlijk van je gaming pc verpesten. Door gebruik te maken van cable sleeves kun je je gaming pc mooier afwerken. De cable sleeves zullen de standaard kabels van je voeding vervangen door beter afgewerkte exemplaren. (24-pin ATX, PCI-e, CPU)

Welke koeling voor mijn voeding?

Er bestaan 3 koelingstypes voor een voeding:

  • Passief
  • Semi-passief
  • Actief

Passief gekoelde voedingen, zijn voedingen die hun warmte zonder ventilator kwijtraken. Door het weglaten van de ventilator is er een geluidsbron minder in je behuizing. Maar deze warmte zal door je behuizing moeten worden afgevoerd, waardoor andere ventilatoren in de behuizing harder moeten draaien. Ook is de kans groter dat je voeding sneller zal slijten, als deze warmte niet goed wordt afgeleid.

Bij semi-passief gekoelde voedingen, zal de ventilator van je voeding pas beginnen te draaien als er veel vermogen gevraagd wordt van je voeding.  Zolang de voeding weinig belast wordt, zal de ventilator niet draaien en is je voeding geluidloos.

Actief gekoelde voedingen hebben een constant draaiende ventilator waardoor ze hun warmte altijd kwijt kunnen, maar zijn iets luider dan andere varianten.

Bekijk alle voedingen