Opslag, hoeveel en welk type heb ik nodig voor mijn game PC?

De opslag is essentieel voor het opslaan van je gegevens en games. Het bestaat dan ook in verschillende types en formaten. Het is dan ook belangrijk om te weten waarvoor en hoeveel opslag je nodig hebt.

Welke opslag gebruik je best voor je gaming PC?

De primaire opslag is een medium waarop digitaal je gegevens bewaard worden. Er zijn 2 vormen van opslag beschikbaar. De harde schijf en de Solid State Drive(SSD). Terwijl een klassieke harde schijf nog over een ronddraaiende magnetische schijf beschikt, wordt er bij een SSD gebruik gemaakt van geheugenchips om je gegevens op te slaan en af te lezen. Een SSD kan data tot 20x sneller opslaan en lezen dan een harde schijf dat doet vanaf zijn magnetische schijf.

In PC’s en notebooks, wordt meestal gebruik gemaakt van een SSD. En dit is zeker het geval bij gaming PC’s en laptops. Tijdens het gamen, is het belangrijk dat alles snel en vlot verloopt. Want, er is niets meer frustrerend dan lange laadtijden. En met de komst van NVMe SSD’s, zoals de Samsung 980 Pro, kan je profiteren van snelheden die tot 70x hoger liggen dan traditionele harde schijven.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Op dit moment kan je traditionele harde schijven vinden die een totale capaciteit tot 16TB hebben. Dit is leuk wanneer je veel opslag voor je films, muziek of foto’s nodig hebt. Stillaan zien we ook meer SSD’s opduiken met een grotere capaciteit. Maar, deze zijn momenteel nog vrij duur en worden niet aangeraden voor hedendaags gebruik.

De meeste gaming PC’s hebben dan ook genoeg met 1TB of 2TB aan opslag. Zo heb je voldoende ruimte voor je besturingssysteem en andere applicaties, en blijft er nog voldoende ruimte over om 1 of meerdere games te installeren. De hoeveelheid aan games die je kan installeren, hangt af van de grootte van je games. Zo nemen games zoals Call Of Duty of Microsoft Flight Simulator, meer ruimte in beslag.

Bekijk ook