Verschil tussen een HDD en SSD

Om gegevens op je game PC te bewaren, zoals afbeeldingen, filmen of games, heb je opslag nodig. De meest populaire opslag mediums die nu worden gebruikt, zijn de harde schijf (HDD) en Solid State Drive (SSD).

Maar welke opslag medium is nu het meest geschikt? In dit artikel nemen we beiden types onder de loep en duiden we de verschillende eigenschappen aan. Zo kan je makkelijker de juiste keuze maken in je zoektocht naar opslag.

De HDD

De harde schijf is een digitale opslagapparaat met een harde ronddraaiende magnetische schijf. Deze draait, net zoals een CD, rond en wordt door middel van een beweegbare arm (actuator), beschreven of uitgelezen. Het ronddraaien en bewegen van de beweegbare arm, veroorzaakt het typische zoemende geluid die je vaak hoort bij oudere PC’s.

Ondanks dat de HDD nog veel gebruikt wordt, is de techniek achterhaald en langzaam. Doordat de beweegbare arm moet worden verplaatst en er soms gewacht moet worden tot het juiste gedeelte van de schijf gevonden wordt, krijg je een vertraging op het lezen/wegschrijven van je gegevens.

Ook is een HDD fysiek meer kwetsbaar, doordat hij bewegende onderdelen heeft. Deze kunnen slijten en op lange duur kan je te maken krijgen met data verlies. Daarbovenop krijg je door het snel ronddraaien van de harde schijf, warmte en trillingen.

Modernere HDD’s beschikken inmiddels wel over technieken die ervoor zorgen dat de slijtage en geluidsproductie tot het minimum wordt beperkt. Ook zijn ze doorheen de jaren kleiner en compacter geworden, waardoor ze tot wel 20TB aan opslag kunnen bevatten. Doordat deze techniek al zeer lang bestaat en de productiekosten lager liggen, is een HDD aanzienlijk goedkoper dan een SSD.

De SSD

De SSD is een digitale opslagapparaat die gebruik maakt van flash geheugenchips om je gegevens af te lezen en op te slaan. In tegenstelling tot de HDD, bevinden er zich in een SSD geen bewegende onderdelen. Hierdoor is hij sneller en heeft hij geen slijtgevoelige mechanische onderdelen. Daarbovenop is een SSD energiezuiniger en wordt hij minder warm.

De twee meest gebruikte type SSD’s, zijn de 2,5″ SATA en NVMe SSD. Een SATA SSD kan wel tot 10x sneller zijn dan een traditionele harde schijf. De NVMe SSD, wordt rechtstreeks op het moederbord gemonteerd. Hierdoor kan er gebruik gemaakt worden van de PCI-bus van je moederbord waardoor er NVMe SSD’s op de markt te vinden zijn die wel tot 70x sneller dan een HDD.

Ondanks dat een SSD minder warm wordt, zal ook deze na verloop van tijd slijtage ondervinden. De cellen van de flashgeheugen die in een SSD worden gebruikt, kan je niet oneindig blijven overschrijven. Een cel houdt het namelijk maar een bepaald aantal schrijfcycli vol. De levensduur van een SSD wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written) en kan je met behulp van een S.M.A.R.T. analysetool nakijken. Door gebruik te maken van nieuwe optimalisatietechnieken zoals TRIM en wear-leveling, hebben fabrikanten de levensduur van een SSD aanzienlijk verhoogd.

Ondanks dat de techniek verbetert, is de opslagcapaciteit van een SSD tegenover een HDD nog steeds beperkter (max 4TB). Ook ligt de aankoopprijs van een SSD nog steeds hoger dan een HDD.

Welke opslag kies je nu het best?

De HDD heeft al vele jaren dienst achter de rug en is steeds een betrouwbare opslagmedium gebleken. Hij is uitermate geschikt voor het opslaan van video’s, foto’s en andere bestanden zoals Word documenten. Ook wanneer je veel opslag nodig hebt, is de HDD nog steeds de beste keuze.

Maar met continue groter wordende besturingssystemen en games, zal je er al snel achter komen dat de laadtijden alsmaar oplopen met een HDD. Daarom is de SSD tegenwoordig wel echt een must, zeker wanneer je gaat gamen met je PC. De opstarttijden zijn merkbaar korter en je games zullen veel sneller geladen worden. De kostprijs van een SSD ligt dan misschien wel hoger. Maar de voordelen en het ontbreken van frustraties door lange laadtijden, zullen ervoor zorgen dat je game ervaring op het PC platform is zoals hij hoort te zijn.

Bekijk ook