Waarom gamen op een gaming PC beter is

Wij houden van gaming PC’s en alles wat er mee te maken heeft … maar dit zal waarschijnlijk niet als een verassing aankomen 😉 .

Gaming PC’s zijn, door hun vele voordelen, al jaren een vaste waarde in de gaming wereld. Met de constante groei van de game-industrie (174,9 miljard dollar in 2020), zien we ook de verkoop van gaming PC’s, gaming laptops en gaming accessoires toenemen. Hoewel de game consoles ook een grote opmars hebben gemaakt, biedt het gebruik van een game PC toch nog extra voordelen en gemakken.

Lees verder en ontdek waarom we vinden dat gamen op een game PC beter en leuker is.

Een gaming PC dient niet enkel voor te gamen

Een gaming PC is in feite een normale PC, met als uitzondering dat een game PC voorzien is van sterkere componenten (zoals de grafische kaart of processor). Dit maakt dat een game PC ideaal is voor veel uiteenlopende toepassingen.

Zo zijn gaming PC’s met zware grafische kaarten, vaak ook geschikt voor grafische toepassingen. Ze geven je de nodige flexibiliteit om goed te kunnen gamen en ze zijn tegelijkertijd multifunctionele toestellen voor hedendaags of professioneel gebruik.

Vooral wanneer je veel grafische toepassingen uitvoert of verschillende Office-tools (rekenbladen, videocalls) goed gebruikt, zal je de mogelijkheden en kracht van een gaming PC zeker waarderen. Daarbovenop is een gaming PC ook een ideale binge-watch apparaat. Zo kan je makkelijk je streamingsdiensten vanop je gaming PC uitvoeren om je favoriete series te bekijken.

Game pc prijs

PC gaming is mainstream

Hoewel PC gaming al decenia’s bestaat, is hun populariteit pas de laatste jaren toegenomen. Dit is deels te wijten aan de toename van het aanbod en diversiteit van gaming componenten. Ook hebben de opkomst van gaming platforms zoals Steam, Origin, Epic game store en sociale applicaties zoals Discord en Twitch, de populariteit van PC gaming vergroot.

Op deze gaming platforms vindt je miljoenen gamers die samen hun passie delen. Daarbovenop vergemakkelijken deze platforms het aankopen en installeren van je games. Ook hebben deze platformen goede sociale tools, waaronder chattools en forums, en zijn er talloze grote community’s te vinden.

Je ziet zelfs dat game ontwikkelaars meer rekening beginnen te houden met deze groeiende branche. Zo is er recent in Windows 10, de crossplatform optie toegevoegd. Deze optie heeft ervoor gezorgd dat je nu ook online tegen je vrienden kan spelen, die op een console gamen. Ook worden er mega grote community’s en ‘esports’ competities opgericht rondom populaire en gratis games, zoals “League of Legends” of “Counter-Strike: Global Offensive”.

League of legends cover image

Een gaming PC is future-proof

Als er één game apparaat bestaat die zeer goed up te graden is, dan is het wel een game PC. Dit komt doordat een game PC opgebouwd is uit verschillende componenten. Hierdoor is het zeer makkelijk om onderdelen uit te wisselen door nieuwere of betere componenten. Zo heb je de mogelijk om een upgrade uit te voeren, waardoor je niet steeds een nieuw systeem moet aankopen.

Hierdoor is het gamen op een gaming PC niet alleen leuk, maar ook future-proof.

De gaming ervaring is verbluffend

Alhoewel de game consoles enorme vooruitgang hebben geboekt, zijn we toch van mening dat het gamen op een gaming PC ongeëvenaard is. Met hogere framerates en meer grafische details, lijken games gewoon veel meer realistischer en gedetailleerder. Dit zal de gamers, die houden van high-end graphics, zeker bekoren. Ook wanneer je een competitieve gamer bent, zal een game PC de betere keuze zijn. Door de hogere framerates (fps), zal je tegenstanders sneller en makkelijker kunnen spotten, waardoor je meer kans maakt op de eindwinst


Met de opkomst van grotere AAA-games, betaalbare QHD of UHD-monitors en sterkere grafische kaarten, zullen de games nog scherper en gedetailleerder worden. Hierdoor zal jouw game ervaring nog realistischer worden.

Klaar voor de toekomst van gaming

Virtual Reality oftwel VR, wordt beschouwd als de heilige graal van gaming. Alhoewel het al sinds 1956 bestaat, is het pas de laatste jaren aan zijn opmars bezig. Zo vinden VR-games en applicaties meer en meer de weg naar de mainstream gebruiker. Doordat de PC-hardware en technologieën enorme sprongen vooruit hebben gemaakt, is het gamen in Virtual Reality op een gaming PC of game console mogelijk. Ondanks dat het volle potentieel (vooral op een game console) van VR nog ver niet is bereikt, kan je met toestellen zoals de HTC Vive Pro Eye of de Oculus Rift, al een fenomenale VR-ervaring hebben.

VR-gaming vergt nu eenmaal veel rekenkracht, en hierin blinken gaming PC’s, met hun krachtige componenten, goed uit. Zo zal het gamen in Virtual Reality op de vermelde headsets, in combinatie met een krachtige high-end game PC, veel realistischer en meeslepender zijn.

Woman gaming in Virtual Reality

Beleef je games op een andere manier

Wanneer je games op een gaming PC speelt, beleef je deze nu eenmaal op een andere manier. Dit is vooral te danken aan de vele gaming accessoires die te verkrijgen zijn. In dit uitgebreide aanbod kan elke gamer wel zijn voorkeur vinden. Dit gaat dan van gaming muizen die je precisie en controle geven tot de voelbare feedback en verbeterde comfort van een mechanische gaming toetsenbord. Deze gaming accessoires zorgen mee voor een ongeëvenaarde gaming ervaring, ongeacht als je een FPS-shooter of een Realtime strategie game op je game PC speelt. 

Ook zijn er verschillende consoleproducenten die ondersteuning bieden voor het gamen op een PC. Zo heeft Microsoft het mogelijk gemaakt om de controller van hun Xbox console te gebruiken op je Windows PC. De controller werkt meteen bij het inpluggen of draadloos verbinden, zonder enig gedoe of installatie. Dit geeft console gamers de mogelijkheid om op hun eigen tempo wennen aan het gamen op een PC.

Xbox Controller

En dan hebben we nog niet gesproken over de gigantische modding community, waar vele enthousiastelingen mods schrijven die de originele content van games vervangen of verbeteren. Gaande van nieuwe kostuums en objecten tot verbeterde visuele effecten. Het installeren van mods (via bv. de Steam Workshop) op nieuwe en oudere games, doet je deze games anders ervaren waardoor je er langer interesse in zal houden.

Het fantastische Steam platform

We hebben het al over de voordelen gehad van de verschillende PC gaming platforms. Maar er steekt er toch één met kop en schouders boven de rest uit, en dat is Steam.  Steam werd ontwikkeld door het softwarebedrijf Valve, die ook verantwoordelijk is voor de iconische game “Half Life”. De dag van vandaag wordt steam wereldwijd gebruikt door 125 miljoen gebruikers. Om het even in perspectief te plaatsen, het Xbox Live platform telt slechts 48 miljoen gebruikers.

Het divers en uitgebreid game aanbod (waarop vaak grote kortingen worden aangeboden) is een van de sterktepunten van het platform. Ook het gemak om je games aan te kopen, te installeren en te beheren in je bibliotheek, maakt van Steam het perfecte PC gaming platform.

Steam logo

Bekijk ook