Wat heb je nodig om te Livestreamen?

De Gaming wereld is al enkele jaren stevig zijn opmars aan het maken. Intussen zijn er wereldwijd al meer dan 2 miljard gamers en dit aantal neemt jaarlijks toe. Dit heeft een simpele redenen: het spelen van games is ontspannend en leuk. Hoewel het spelen van games fijn is, zijn er ook veel mensen die graag kijken hoe anderen mensen gamen. Hierdoor streamen veel gamers hun speelsessies op YouTube of Twitch, die live bekeken kunnen worden. Daarbovenop kan je, als je veel kijkers en volgers hebt, ook een aardige centje bijverdienen met het streamen van je games.

Maar, hoe moet je nu livestreamen en welke game PC heb je hiervoor nodig? In dit artikel gaan we je wegwijs maken, zodat je in no-time aan de slag kunt met het streamen van je games.

Welke hardware heb ik nodig om te Livestreamen?

Wanneer je gaat livestreamen, is het belangrijk dat je over de juiste hardware beschikt. Het bepalen van de juiste hardware kan best wel lastig zijn. Het is daarom belangrijk om op voorhand goed te weten welke games je wil streamen en op welke kwaliteit. Want je kijkers zullen afhaken wanneer het beeld happert of er slecht uitziet.

1) De processor

De processor is een belangrijk component wanneer je wil gaan livestreamen. Afhankelijk van het aantal rekenkernen, waarover de processor beschikt, zal je game PC meerdere taken tegelijk kunnen uitvoeren. Hij moet immers je game en streaming software op hetzelfde moment draaien. Daarom is het verstandig om een processor met minimaal 6 rekenkernen te nemen. Deze kan je zowel in het gamma van AMD als Intel vinden. Wanneer je zwaardere games wil streamen, een streamdeck wil gebruiken of nog bijkomende software wil draaien, zijn processors met 8 of meerdere rekenkernen aangewezen.

2) Het RAM-geheugen

Wanneer je een game of programma opstart, worden er gegevens naar je RAM-geheugen weggeschreven. Dit zorgt ervoor dat je game PC kan anticiperen op de volgende taak die hij dient uit te voeren. Wanneer je gaat livestreamen, zal er heel wat data (zoals de gegevens van je game en streaming software) in je RAM-geheugen worden opgeslagen.

Tijdens het streamen, zal de data in je RAM-geheugen toenemen. Wanneer je dan over te weinig RAM-geheugen beschikt, zal je game PC zijn taken beëindigen en afsluiten. Dit wil je natuurlijk niet tijdens een livestream. Daarom adviseren we je om een game PC te nemen met minimaal 16GB RAM-geheugen. Wanneer je veeleisende games gaat streamen, een streamdeck gebruikt of nog extra software gaat draaien, kan je best 32GB of 64GB RAM-geheugen nemen.

3) De grafische kaart

De grafische kaart zorgt ervoor dat je game PC de beelden aan een hoge resolutie of framerate weergeeft. Dit is aangenaam voor de kijkers van je stream en zal ervoor zorgen dat alles vlotjes verloopt. Zo kan je met een sterke grafische kaart je instellingen in game verhogen, waardoor de beeldkwaliteit van je stream haarscherp wordt.

Het merk en type grafische kaart dat je nodig hebt, zal afhangen van de games die je gaat spelen. Bekijk dan op vooraf goed naar de aanbevolen specificaties van de games die je gaat streamen en ook als deze specificaties overeenstemmen met je hardware.

4) Een goede internet verbinding

Wanneer je wil livestreamen is het vanzelfsprekend dat je een goede internetverbinding nodig hebt. Je kan dan best ook een verbinding maken met het internet via een Ethernetkabel. Dit geeft je de best mogelijke verbinding en zo zal je ook niet te maken krijgen met externe storingsinvloeden of vertragingen.

Als je enkel over een WiFi-verbinding beschikt, is het zeer belangrijk dat je game PC een goede WiFi signaal ontvangt. Dit zal eventuele vertragingen beperken en ervoor zorgen dat je stream vlot naar het streamingsplatform verstuurd wordt. Neem bij voorkeur een WiFi6 adapter en zorg voor een snelle modem/router.

Opgelet, wanneer je internet abonnement te licht is, zal het streamen van je games haast een onmogelijke taak worden. Want er moet data van je livestream verstuurd worden, terwijl er data van je game binnenhaalt wordt. Controleer daarom bij je internetprovider of je internet abonnement geschikt is voor te livestreamen.

Een greep uit ons aanbod livestreaming game PC’s

Bekijk het volledig aanbod van onze livestreaming game PC’s

Let’s get ready for some livestreaming!

Je hebt een nieuwe game PC aangekocht en wilt beginnen te streamen…, maar hoe begin je hier nu aan? Don’t worry! We gaan je een duwtje in de rug geven, zodat je in no-time aan de slag kunt met het livestreamen van je games.

Livestreamen op YouTube

Youtube Wallpaper

YouTube is naast Twitch, wereldwijd één van de populairste streaming platformen. Omdat het zo makkelijk is, maken heel veel streamers gretig gebruik van het platform. We gaan je in enkele stappen uitleggen, hoe je kan starten en waar je rekening mee moet houden als je games op YouTube wil streamen.

Stap 1: maak een YouTube account aan

Wanneer je wil gaan livestreamen op YouTube, moet je eerst een YouTube account aanmaken. Neem de tijd om de geschikte naam voor je kanaal te vinden, mensen zullen jou tenslotte via jouw kanaal kunnen volgen. Met dit account kun je ook video’s op YouTube uploaden en publiceren Je hebt (gelukkig) geen aparte account nodig voor het videoplatform en streamingsplatform. Dus als je al een YouTube-kanaal of een YouTube-account hebt, kan je deze voor je stream gebruiken.

Stap 2: Je basis Instellingen beheren

Alle belangrijke instellingen en informatie voor je YouTube-stream, kan je meteen instellen via de “Creator Studio”. Klik op je YouTube-avatar en selecteer vervolgens “Creator Studio”.  Onder de header, bovenaan je pagina kan je het icoontje “Live gaan” zien. Wanneer je hierop klikt zal je livestream gestart worden.

Opgelet: wanneer je voor het eerst gaat streamen, zal je minimaal 24 uur moeten wachten voordat je streaming account geactiveerd is. Nadat je account actief is, kan je in de zijbalk van je YouTube stream-venster, drie links terugvinden om verschillende instellingen te beheren. Hieronder overlopen wij deze Instellingen.

Instellingen voor basisinformatie:

In eerste instantie kan je, in de eerste invulveld, een titel geven aan jouw stream. Net daaronder is er een groter invulveld waar je meer (en gedetailleerdere) informatie over je kanaal kan ingeven. Heb je een Twitter-account, website of een Facebook pagina? Dan is dit de juiste plaats om ze te vermelden. Als je geen van bovenvermelde bezit, kan je hier ook je respectievelijke categorieën, de naam van het spel dat je gaat spelen en eventuele privacy voorkeuren ingeven.

Instellingen voor stream opties:

In dit gedeelte kan je bepaalde instellingen wijzigen om je stream interessanter en kwalitatiever te maken. Met de DVR-functies kunnen kijkers je livestream tot 4 uur terug bekijken. Je kan ook kiezen uit drie basis latentie-instellingen waardoor je, met wat kwaliteitsverlies, zelfs realtime kan streamen. Het is eveneens ook mogelijk om een vertraging in te stellen. Hierdoor kan je jezelf onder andere beschermen tegen tegenstanders in PvP-games (Player vs. Player). Deze kunnen een voordeel behalen door je positie en tactieken te observeren op je live stream.

Instellingen voor Info Cards:

Hier kan je, net als bij gewone YouTube-video’s, informatieve boodschappen toevoegen aan je stream. Dit zijn kleine popupvensters die op vaste tijden in je stream kunnen verschijnen en extra informatie tonen.

Stap 3: Kies je software

Een van de meest gebruikte streaming software vandaag, is OBS-Studio. Deze software kan je volledig gratis downloaden en heeft veel uitgebreide functies. Hierdoor is OBS-Studio al snel uitgegroeid tot de nummer één onder de vele streamers. Voor OBS-Studio heb je enkel de streamsleutel van YouTube nodig. Je kan via de instellingen van OBS-Studio makkelijk de juiste server selecteren. Vele andere encoder programma’s vereisen een server link, deze kan je eveneens vinden onder de “Encoder Setup” tab in YouTube.

Wil je iets meer te weten komen over OBS-Studio? Raadpleeg dan hier de gratis OBS-Studio gids.

Bekijk ook