Wat is FPS en waarom is dit belangrijk in games?

Je zal wellicht al eens hebben gehoord van “FPS”, een term die in de game industrie twee betekenissen heeft. Zo heb je een term die het type game, namelijk FPS (oftwel First-Person Shooter) zoals Call of DutyHalo en Counter-Strike: Global Offensive, beschrijft.

En ook de term “Frame Per Second”,  die de frequentie waarmee beelden of frames worden weergegeven aanduid. In dit artikel gaan we het over de term “Frame Per Second” hebben.

“Frames” zijn, net zoals in oude cartoons, plaatjes die achter elkaar getoond worden zodat je een animatie krijgt. Wanneer men dan spreekt over FPS, dan bedoelt men in feite het aantal gerenderde beelden die je in 1 seconde te zien krijgt op je monitor.

Waarom is FPS belangrijk in games?

Een hoge FPS in games is zeer belangrijk, zeker wanneer je competitieve games speelt. Want een lagere FPS kan jouw het nadeel geven ten op zichtte van je tegenstanders.

Als je een game (zoals Call of Duty) aan een lage frame-rate van 30FPS speelt, zal je merken dat deze niet zo vlot speelt. Dit zal het aantal beelden die je te zien krijgt beperken, maar ook je reactievermogen in-game.

Wanneer je op een hogere frame-rate speelt (zoals 144 fps), zal je merken dat je game vloeiender speelt en dat je reactievermogen hoger zal liggen. Dit is ook logisch. Aangezien jouw hersenen sneller en veel meer informatie te zien krijgt, waardoor je makkelijk jouw tegenstander zal zien en kunnen uitschakelen.

Is FPS ook belangrijk als ik geen games speel?

Wanneer je bijvoorbeeld een YouTube video bekijkt, kan een hogere framerate ook een meerwaarde hebben. Terwijl hogere resoluties een enorm verschil maken in een video, zal de frame-rate ook je kijkervaring sterk doen verbeteren. Je merkt dit vooral op als je tijdens het kijken van een video, overschakelt van een lage frame-rate  naar hogere frame-rate. Je video zal met een hogere frame-rate, veel vloeiender en levendiger afspelen.

Veel streamers offeren dan vaak resolutie op voor hogere frame rates. Zo verlagen ze de resolutie naar 720p en verhogen ze de frame-rate naar 60FPS. De kwaliteit van de stream zal dan wel minder zijn, maar de kijkervaring zal veel vlotter worden.

Hoe verbeter ik de FPS op mijn game PC?

Er zijn heel wat manieren om je FPS te verbeteren. De meest voor de hand liggende manier,  is natuurlijk om te gamen op een high-end game PC (met een sterke grafische kaart). Natuurlijk heeft niet iedereen het budget hiervoor. Gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden voor gebruikers, die een oudere of minder sterke game PC hebben.

Die laatste kunnen, door het upgraden van bepaalde componenten, ook betere frame rates halen. Zelfs het cleanen en tweaken van een game PC, kan resulteren in hogere frame rates.

Het upgraden van een game PC kost meestal wel wat. Je kan alvast onderstaande stappen zelf proberen om snel de frame rates in je games te verbeteren:

De grafische kaart drivers updaten

Eén veel gemaakte fout  die resulteert in lagere FPS, is door je grafische kaart drivers niet up te daten. Deze worden maandelijks, al dan niet wekelijks, uitgerold en bevatten steeds optimalisaties voor nieuwe of bestaande games.

Het updaten van je grafische kaart drivers is zeer makkelijk, of je nu een Nvidia of AMD grafische kaart hebt. Beide hebben software waar je steeds de laatste versie van kan downloaden. Nvidia gebruikt hiervoor de Geforce Now en AMD de Radeon Adrenalin software. Wanneer je de juiste software op je pc geïnstalleerd hebt, wordt je steeds op de hoogte gebracht  wanneer er een nieuwe update beschikbaar is.

Update je BIOS

Ook kan een verouderde versie van je BIOS, de oorzaak zijn van lagere frame rates. Je kan dan een BIOS update uitvoeren, door de laatste versie van je BIOS firmware, op de website van de fabrikant, te downloaden. Wanneer je deze dan op een USB flash drive plaatst, kan je de BIOS flashen en updaten.

Opgelet! Het updaten van een BIOS is niet zonder risico’s. Gebruik steeds een UPS en onderbreek het proces nooit tijdens het updaten.

Sluit achtergrond applicaties af

Voordat je gaat gamen, sluit je best even alle onnodige achtergrondtoepassingen af. Vooral wanneer je over een beperkt grootte van Ram-geheugen beschikt. Zo kunnen webbrowser zoals Google Chrome en Mozilla Firefox verrassend veel van je Ram-geheugen verbruiken.

Check ook even welke applicaties er worden geopend wanneer je jouw PC opstart. Dit doe je makkelijk door de ‘Ctrl+Shift+Esc’ toetsen op je keyboard in te drukken. Wanneer je dan naar het tabblad “Opstarten” navigeert, kan je de applicaties uitschakelen die onnodig zijn.

In het taakbeheer kan je ook controleren hoeveel ram geheugen er op dat moment wordt gebruikt. Indien je over te weinig ram beschikt, is het misschien verstandig om meer Ram-geheugen bij te plaatsen.

Meer informatie over Ram-geheugen kan je in dit artikel terugvinden

Optimaliseer je instellingen in-game

Wanneer bovenstaande oplossingen weinig effect hebben, kan je misschien eens een kijkje nemen in de grafische instellingen van je game. Er zijn enkele instellingen, zoals “Render Distance” en “Texture Quality”, die veel rekenkracht van je systeem vragen. Het verlagen van deze instellingen, zal je FPS doen toenemen. Het verlagen van de resolutie of “Resolution Scaling”, kan je ook een serieuze FPS boost geven. Hierdoor zal je game PC minder pixels hoeven te renderen, waardoor er meer rekenkracht beschikbaar is.

Heb je een Nvidia RTX grafische kaart in je game PC? Dan kan je gratis profiteren van de Nvidia DLSS 2.0 technologie. Door deze optie te activeren, krijg je meteen hogere frame rates. De DLSS 2.0 technologie is dynamisch en bevat Artificiële Intelligentie, die ervoor zorgt dat je games beter zullen performen zonder dat je er visueel op achteruit gaat. Steekt er een AMD grafische kaart in je game PC? Dan kan je gebruik maken van AMD’s soortgelijke technologie, namelijk de FidelityFX Super Resolution (FSR) en Radeon Super Resolution (RSR, enkel op nieuwe RX modellen).

Bekijk ook