Wanneer je een computer koopt of een upgrade plant, hoor je mensen vaak zeggen, installeer wat extra RAM geheugen in je computer. Maar wat is RAM geheugen nu eigenlijk en waarvoor dient het?
Random access memory, oftewel RAM geheugen is een snelle type computergeheugen die dient voor het tijdelijk bijhouden van informatie. Het RAM geheugen is, samen met de CPU, GPU en moederbord, één van de belangrijkere componenten in je computer. Ook laptops, tablets, smartphones, gameconsoles of zelfs je besturingssysteem (of dat nu Windows, macOS of Linux is) maken continu gebruik van RAM geheugen. Wanneer je systeem of toestel onvoldoende RAM heeft, kan dit vertragingen veroorzaken bij de toepassingen die je probeert uit te voeren. Ook bestaat er de mogelijkheid dat deze toepassingen helemaal niet uitgevoerd kunnen worden.
De verschillende types RAM
Meestal hebben mensen het over RAM of geheugen, maar waar ze het eigenlijk over hebben is DRAM (dynamic random access memory), of beter gezegd voor moderne systemen, SDRAM (synchronous dynamic random access memory).
De meest voorkomende type RAM geheugen die je in de huidige computers terug vindt is DDR4 en DDR5. Oudere systemen gebruiken DDR, DDR2 of DDR3. Deze typeaanduidingen staan simpelweg voor de generatie RAM die in dat specifieke systeem wordt gebruikt. Elke generatie RAM verschilt ook fysiek ten opzichte van elkaar. Je kunt ze dan ook niet met elkaar uitwisselen. De snelheid van het RAM geheugen wordt altijd uitgedrukt in megahertz (MHz).
Nog een ander type RAM, vooral wanneer het op videogames aankomt, is VRAM of video-RAM. VRAM is ooit een op zichzelf staand stukje technologie geweest. Tegenwoordig wordt het gebruikt om het beschikbaar videogeheugen van de grafische kaart aan te geven. Dit wordt dan DDR SDRAM of GDDR genoemd. Moderne grafische kaarten gebruiken de GDDR5 of GDDR5X-standaard. De nieuwere RTX Turing grafische kaarten van NVIDIA gebruiken GDDR6.
Hoe werkt het RAM geheugen
Telkens wanneer de processor van je computer gegevens verwerkt (vb. bij het openen van een applicatie of tijdens het browsen op het internet) wordt het RAM geheugen aangesproken. Zo wordt er tijdelijk informatie, die je pc nu en in de nabije toekomst nodig heeft, bewaard. Deze tijdelijk informatie of data kan achteraf weer snel uit het RAM geheugen opgevraagd en gelezen worden.
Eigenlijk kan je RAM bekijken als het korte termijn-geheugen van je systeem. Het houdt bijvoorbeeld data bij over je webbrowser, toepassing(en) of game(s) die je speelt. Wanneer je computer door de langzamere opslag zou gaan, zoals je harde schijf of SSD, zou dit eeuwig duren. Frustrerend, elke keer als je een nieuw tabblad wilt openen of een vijand in het vizier krijgt tijdens je game. Hoe snel de opslag mediums ook geworden zijn, ze zijn nog steeds veel langzamer dan de huidige RAM geheugens.
Gegevens die zich in het RAM geheugen bevinden, kunnen overal met bijna dezelfde snelheid gelezen worden. Dit komt omdat je RAM direct op het moederbord gemonteerd wordt. Zo is er geen echte latentie (vertraging in dataoverdracht) die zou kunnen optreden door bekabeling of verbindingen. Net zoals je korte termijn-geheugen is het RAM geheugen niet ontworpen om voor altijd gefocust te blijven. Hij staat klaar om direct door te gaan naar een volgende taak. Wanneer de computer zonder stroom valt, verdwijnt alle informatie ook meteen. Dit is ook de reden waarom we opslagsystemen, zoals harde schijven en SSD’s, nodig hebben. Deze zullen onze informatie onthouden ook als je de computer zonder stroom valt.
Hoeveel RAM heb je nu nodig?
Je hebt een minimale hoeveelheid RAM nodig om een desktop- of laptopbesturingssysteem te draaien. Game pc’s hebben meestal 8, 16 of 32 GB ram ter beschikking.
- 8 GB is het minimum RAM dat je nodig hebt als je wilt gamen. Met 8GB ram zal je game pc de meeste games zonder al teveel problemen draaien.
- 16 GB is aanbevolen voor een hedendaags game pc. Je RAM geheugen zal als het ware nooit op raken. Het maakt niet uit welke game je speelt, met als voorwaarde dat je pc geen zware programma’s op de achtergrond draait. Deze hoeveelheid is ook aan te raden als je op een 2k of 4k resolutie wilt gamen.
- 32 GB en meer is aangeraden voor streamers, workstations of power users die toepassingen en applicaties gebruiken die veel RAM verbruiken, zoals grafische of video-bewerkingsapplicaties, digitale tekenprogramma’s en Google Chrome 😉
Veel games en applicaties hebben dan ook systeemvereisten voor een minimale hoeveelheid. Die vereisten worden vermeld in gigabytes of GB en liggen, afhankelijk van hoe veeleisend de toepassing is, vaak tussen 2 GB en 32 GB. Het is verstandig om meer RAM te installeren dan het minimum vermelde hoeveelheid. Het is onwaarschijnlijk dat je maar één applicatie tegelijk zal uitvoeren, hierdoor zal je RAM vol geraken en je systeem langzamer worden.
Hoewel meer RAM beter is voor multitasking, gaat meer RAM je niet meteen meer snelheid geven tijdens het gamen of draaien van toepassingen. RAM met een hogere kloksnelheid zal je wel meer performance geven. De meeste DDR4-RAM geheugens werkt tussen 2.133 MHz en 3.200 MHz, maar er zijn er ook die wel een snelheid tot 4.000 MHz kunnen halen.