Welk moederbord heb ik nodig

Het moederbord staat centraal in een PC en verbindt alle interne componenten waardoor deze met elkaar kunnen communiceren. Het moederbord is daarom een essentiële component. Het is dan ook belangrijk om te weten welke componenten je in je systeem gaat gebruiken of welke eventuele upgrades je in de toekomst wilt uitvoeren. Je kan je moederbord dan best op je eisen afstellen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Denk dan zeker aan de uitbreidingsmogelijkheden van je processor of de hoeveelheid ram geheugen die je achteraf nog kan bij plaatsen.

Op beide platformen, Intel of AMD, kan je verschillende chipsets terugvinden. Zo heb je moederborden met H310 tot Z690 chipsets voor Intel en A320 tot X570 voor AMD.

Wat is een chipset en waarom is dit belangrijk?

Toen in 1994 de PCI-bus geïntroduceerd werd, was dit een grote doorbraak. Waar je chipset voorheen bestond uit een hoop chips op je moederbord, werd er nu een ontwerp geïntroduceerd met twee chips, de nothbridge en southbridge. Dit zorgde er plots voor dat de communicatie tussen de verschillende componenten zonder problemen en sneller verliep. Sindsdien is deze technologie alleen maar beter geworden.

Maar, wat is de chipset nu eigenlijk? Simpel uitgelegd, het is de verkeersregelaar tussen de verschillende componenten op je moederbord, die samenwerkt met je processor. Het is dan ook belangrijk dat je componenten compatibel zijn met je chipset, zodat deze elkaar kunnen begrijpen.

Indien je specifieke toepassingen wilt uitvoeren op je computer, controleer je ook best of dit ondersteunt wordt door je chipset. Denk dan aan overklokken of het gebruik van meerdere grafische kaarten.

Ook de communicatie met je randapparatuur, zoals het toetsenbord en muis, verloopt via de chipset.

Wat is de form factor van een moederbord?

De vorm factor duidt het formaat van je moederbord aan. Zo heb je moederborden met een mini-ITX, micro-ATX, ATX en zelfs E-ATX formaat. De ATX moederbord is het populairste formaat en oudste formaat (sinds 1995), hier zal je dan ook het meeste aanbod in kunnen vinden. Ze beschikken over voldoende uitbreidingsmogelijkheden en zijn geschikt voor de meeste behuizingen.

Wanneer je liever een compacte computer wenst, dan zijn de micro-ATX en vooral de mini-ITX aangewezen. Hierdoor kun je een small-form factor game PC bouwen die bijvoorbeeld je console in de woonkamer kan vervangen.

Als laatste heb je de E-ATX, oftewel de Extended ATX, moederborden dat meer toevoegt aan het ATX-bord (zoals meer PCI-E x16-slots) en daardoor iets groter zijn.

Wat is een socket op het moederbord?

Het type socket, geeft aan over welk type processor houder het moederbord beschikt. Zo kan je heel makkelijk achterhalen of de gekozen processor enigszins in de socket past. De socket wordt ook steeds aangeduid door een getal, zo heb je bijvoorbeeld bij Intel de socket LGA-1700 en bij AMD de socket AM4.

Ga wel steeds na of het moederbord compatibel is met je gekozen processor. Vaak past de processor wel in de socket, maar is er geen ondersteuning voor deze CPU. De informatie over processor compatibiliteit kun je steeds op de website van de fabrikant terugvinden. Bij oudere moederbord types, kan het zijn dat je eerst een BIOS update dient uit te voeren alvorens je de processor werkend krijgt.

TIP: Gebruik bij het flashen van je BIOS steeds een UPS, zo vermijd je plotse stroomuitval tijdens het flashen.

Welke RAM Geheugen voor je moederbord?

Het RAM geheugen hebben we al in een ander artikel besproken, maar ook bij de keuze van het moederbord zal je rekening moeten houden met je RAM. In wezen bepaalt het moederbord de hoeveelheid en het type RAM dat je kan gebruiken. Het is daarom aangewezen om hier rekening te houden voordat je een moederbord gaat aankopen.

Hedendaags ondersteunen de meeste moederborden maximaal 64GB aan RAM geheugen met een snelheid tot 3000 MHz. Wanneer je meer geheugen nodig hebt of een hogere kloksnelheid wenst, hou hier dan zeker rekening mee wanneer je een moederbord selecteert.

Wat is PCI-slot?

Een PCI-slot is een aansluiting of poort die zich op het moederbord bevindt. Het is al jaren het standaard type uitbreidingsslot en maakt het mogelijk om uitbreidingskaarten, zoals een grafische kaart, aan te sluiten. Het is dan ook belangrijk dat je van te voren weet hoe je jouw PC gaat gebruiken. Indien nodig, kies je best een moederbord die over voldoende aansluitingen beschikt en die aan je vereisten voldoet.

Wanneer je een game PC koopt, kies je best een moederbord die minstens één full-speed PCI-Express x16-slot ter beschikking heeft. Moederborden bieden ook standaard PCI-slots en kleinere PCI Express-slots voor andere kaarten, zoals geluidskaarten, Wi-Fi-adapters en andere connectiviteitsuitbreidingen.

De functies van een moederbord

Veel moederborden beschikken reeds over ingebouwde functies. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het kopen van extra uitbreidingskaarten. Denk dan aan de HD-audio functie die je tegenwoordig wel op elk degelijke moederbord kan vinden. De betere moederborden hebben vaak ook handige functies zoals wifi en bluetooth, deze zijn doorgaans wel duurder dan moederborden zonder deze functies. Indien je deze functies nodig hebt, zal je op het einde van de rit minder geld uitgeven dan wanneer je elke functie als uitbreidingskaart moet aankopen.

Bekijk ook