Welke koeling voor mijn game PC

Tijdens het gamen of werken op je PC, kunnen je interne componenten redelijk warm worden. Aangezien warmte en elektronische componenten niet hand in hand gaan met elkaar, is een goede koeling geen overbodige luxe. Dit zal ervoor zorgen dat de componenten een langere levensduur hebben en beter zullen presteren.

Je kan je systeem op verschillende manieren koelen, zo is er een uitgebreid gamma aan processor lucht- en waterkoelers, tot RGB-ventilators. Op deze manier blijft je PC lekker koel, zonder de nodige looks op te offeren.

Welke processor koeling heb ik nodig?

Je processor koelen kan op twee manieren, namelijk met luchtkoeling of waterkoeling. Maar welke is nu beter?

Dit hangt af van de gekozen componenten en waarvoor je jouw game PC gaat gebruiken. Zo worden zwaardere processors met meerdere rekenkernen warmer dan goedkopere processors die over minder rekenkernen beschikken. Kies in dit geval dan ook altijd voor een goede koeling, zodat je processor steeds op zijn volle kracht kan blijven werken zonder afgeknepen te worden (throttling).

Koelen met luchtkoeling

Luchtkoelers kun je vinden van verschillende merken en formaten, met of zonder RGB. Ze bieden een efficiënte koeling met een stille werking. Dit is zeker waar bij koelblokken die een groot koellichaam hebben met meerdere ventilators.

Waar je wel even rekening mee moet houden bij luchtkoelers, is dat ze groot zijn en vaak niet in je behuizing passen. Soms loop je zelfs het risico dat er niet voldoende ruimte onder de koeler aanwezig is, waardoor de luchtkoeler tegen je ram geheugen aankomt. Je moet dus vooraf goed rekening houden of je gekozen koeler in je systeem past.

Je hoeft je geen zorgen te maken, wanneer je een Pre-built game PC of zelf samengestelde game PC bij ons koopt. Onze samensteller houdt rekening met de gekozen componenten waardoor je selectie zeker compatibel is.

Is waterkoeling beter dan luchtkoeling?

Waterkoeling is de best mogelijke koeling die je voor je processor kan bieden. Zo heb je waterkoeling sets (AIO waterkoelers) en Custom waterkoeling. We gaan het hier vooral over de AIO waterkoeling sets hebben.

Waterkoelers bieden betere koelmogelijkheden dan luchtkoelers, maar zijn doorgaans duurder. Doordat de processor meer gekoeld wordt, is er de mogelijkheid om de prestaties van je computer te verbeteren, door je processor te overklokken.

Je hebt AIO waterkoelers met een radiator formaat van 120mm, 240mm, 280mm en 360mm. Hoe groter je radiator, hoe meer warmte deze kan afvoeren. De radiator wordt meestal vooraan of bovenaan in de PC behuizing geplaatst. Door de aanwezigheid van een pomp en ventilators op de radiator, hebben waterkoelers doorgaans een iets luidere werking dan luchtkoelers. Maar dit weegt niet op tegen de vele voordelen die ze bieden.

Bekijk ook