Welke processor voor te gamen

De processor, ook bekend als de CPU, is het hart van je computer. Samen met je RAM geheugen en grafische kaart, is het één van de belangrijkste componenten in je computer. Ook speelt de processor een belangrijke rol wanneer je het maximale uit je game PC wilt halen. Een sterkere processor verbeterd in veel gevallen ook het aantal frames per seconde dat je grafische kaart naar het beeldscherm uitstuurt.

Wanneer je een nieuwe processor wilt kopen, komt dan ook meteen de volgende vraag naar boven: “Welke processor moet ik nu kiezen?”. Zo heb je processors met 4, 6, 8,10,12 en zelfs 16 rekenkernen. Allemaal wel leuk, maar heb je dit ook nodig?

Onderaan proberen wij je zoveel mogelijk informatie te geven, zodat je keuze voor een nieuwe processor makkelijker wordt.

De Prijs

Wanneer je een nieuwe game PC koopt, bouwt of een upgrade gaat doen van je huidige game PC, heb je vaak een bepaald budget in gedachten wat je wilt uitgeven. Je zal dan ook al gauw merken dat de processor en grafische kaart componenten zijn die het zwaarst doorwegen op de totale kostprijs van je project.

Wat direct opvalt als je gaat shoppen voor een processor, is dat processors in het hogere segment van Intel en AMD toch wel aardig wat geld kosten. Zo betaal je al gauw meer dan 600€ voor een Intel I9 processor. Het is dan ook belangrijk om goed te weten waarvoor je jouw PC wilt gaan gebruiken. Wanneer je hebt bepaald wat je met je computer wilt doen, zal je een gerichtere en betere keuze kunnen maken voor de juiste processor.

Welke Processor Voor te Gamen?

Als je gaat gamen kan het kiezen van een CPU best wel lastig zijn. Dankzij het grote aanbod bij zowel AMD als Intel, wordt het ook niet makkelijker.

Wat heel belangrijk is wanneer je gaat gamen, zijn het aantal frames die je game PC naar je beeldscherm doorstuurt. Dit wordt grotendeels bepaald door je grafische kaart, maar het is van grote belang om een processor te nemen die geen beperkende factor is voor je GPU. Zo hebben grafische kaarten in het hoger segment er baat bij dat je een processor neemt met meerdere rekenkernen. Ook wanneer je met een VR-bril of op een 4K resolutie gaat gamen, is een processor met meer kernen aangewezen.

Speel je oudere titels, minder eisende games of ben je meer een casual gamer? Dan zijn processoren met 4 tot 6 rekenkernen doorgaans meer dan voldoende.

Welke Processor voor Streamen of Renderen?

Streamen van games en vooral 3d renderen, vereisen veel rekenkracht van je processor. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende rekenkernen in de processor aanwezig zijn, hierdoor zal je game PC of workstation beter kunnen multitasken.

Bij het 3d renderen zullen meerdere rekenkernen ervoor zorgen dat je taak vlotter uitgevoerd zal worden. Een processor met 16 rekenkernen zal zijn taak tot 150% sneller afronden dan oudere of processors met minder rekenkernen. Handig wanneer je een deadline hebt bij een project.

Wanneer je gaat streamen, heeft de processor de taak om de berekeningen van je game uit te voeren, terwijl de streaming software in de achtergrond draait. Wanneer de processor dan over voldoende rekenkernen beschikt, worden deze taken mooi verdeeld over de verschillende kernen. Hierdoor zal je minder kans hebben op haperingen in je stream of verminderde prestaties van je game PC tijdens het streamen.

Welke Kies ik Nu?

Het zal erop aankomen wat je belangrijk vindt. Ga je alleen maar gamen, gebruik je je game PC voor te streamen of ga je renderen met je workstation?

Bij dagdagelijkse werktoepassingen zullen top-end AMD of Intel chips geen radicaal verschillende resultaten opleveren. Deze processors van beide merken hebben hun eigen karakteristieken. Het is dan ook belangrijk dat je goed je research doet of raad vraagt aan een professional bij twijfel. Dit is zeker waar wanneer je in de markt bent voor een workstation.

We zetten echter ons geld in op Intel, op het gebied van gaming merken we toch dat je net iets betere frames haalt dan op een AMD equivalent. Niet dat je met een AMD Ryzen processor niet goed kunt gamen, integendeel. We vermoeden dat de hogere single-core kloksnelheden van Intel een grote rol hierin spelen. Het verschil is echter zeer klein, maar bij high-end grafische kaarten is er een merkbaar verschil in de benchmarks.

Bekijk ook