Een veelgestelde vraag over de voeding is: “hoeveel vermogen (uitgedrukt in Watt) heb ik nodig voor mijn game PC?”. Dit hangt altijd af van de gebruikte componenten in je systeem. Zoek daarom steeds naar de specificaties van je gekozen componenten (zoals het moederbord, grafische kaart, etc. …), om te achterhalen hoeveel energie ze verbruiken.
Op basis van deze info, kan je een goede en verstandige keuze maken voor je voeding. Hou ook zeker rekening met eventuele toekomstige upgrades of wanneer je van plan bent om later een zwaardere grafische kaart te nemen. Stem in dat geval je voeding reeds af op je upgrade. Zo is deze voorbereid voor wanneer je die zwaardere grafische kaart gaat installeren.
Hoeveel vermogen moet mijn voeding hebben?
Zoals eerder aangegeven hangt dit af van je gekozen componenten. Ook dien je rekening te houden met de duur van de belasting van je voeding. Er is dus een groot verschil met een game PC die 3 uurtjes per dag draait of een High-end workstation die 24/7 op volle belasting draait. Stem daarom zeker je voeding af op de manier dat je je computer zal gaan gebruiken.
De meest gebruikte voedingen bij game PC’s hebben doorgaans een vermogen van 650W of 750W. In de meeste gevallen is dit voldoende en zal je nooit te weinig vermogen hebben. Systemen die geen of een grafische kaart uit het lagere segment hebben, kunnen gebruik maken van lichtere voedingen van 450W of 550W. High-end grafische kaarten en processors vereisen wat meer vermogen, het is dan nuttig om een energiebron te nemen met wat meer kracht. Het energieverbruik van je grafische kaart of processor, vindt je terug op de website van fabrikant.
tip: koop nooit een voeding die te zwaar is en waarvan je het vermogen niet van gaat gebruiken. De voeding zal dan zeer inefficiënt zijn en zal meer energie verbruiken.
Wat houd de voeding certificering in?
De certificering van een voeding duidt aan hoe efficiënt de netspanning wordt omgezet naar de spanning voor de computer-componenten.
Zo bestaan er verschillende certificeringen die een bepaalde efficiëntie aangeven:
- 80 PLUS White: 80% efficiëntie op 100% belasting
- 80 PLUS Bronze: 82% efficiëntie op 100% belasting
- 80 PLUS Silver: 85% efficiëntie op 100% belasting
- 80 PLUS Gold: 87% efficiëntie op 100% belasting
- 80 PLUS Platinum: 89% efficiëntie op 100% belasting
- 80 PLUS Titanium: 90% efficiëntie op 100% belasting
De voedingen met hogere certificeringen maken gebruik van hoogwaardige componenten. Hierdoor zijn deze veel efficiënter. Daarbovenop hebben ze een stillere werking onder volle belasting en blijven ze beduidend koeler dan voedingen in het lagere segment. Er zijn verschillende fabrikanten, zoals Corsair of Cooler Master, die een brede gamma van voedingen hebben met verschillende certificeringen.
Welke formaat van voeding moet ik kiezen?
Er bestaan verschillende formaten van voedingen voor uiteenlopende toepassingen, maar het grootste aanbod kan je vinden in het ATX formaat. Deze voedingen hebben een standaard afmeting en passen moeiteloos in de meeste ATX- of micro-ATX behuizingen.
Verder kan je ook SFX-Standaard voedingen vinden die smaller, platter en minder diep zijn. Hierdoor zijn ze ideaal voor kleinere behuizingen. Een klein nadeel is dat ze iets warmen worden en luider zijn. Voor de iets meer vermogen eisende mini-systemen, zijn er nog de SFX-L-standaard voedingen. Deze zijn net iets dieper zijn dan de SFX-standaard, waardoor ze meer componenten kunnen bevatten en dus ook meer vermogen leveren.
Wat is een modulaire voeding?
Een modulaire voeding is een voeding die voorzien is van modulaire kabels. Dit betekent dat de kabels aan de zijde van de voeding ook een connector hebben, en je ze enkel hoeft aan te sluiten als je ze nodig hebt. Zo hoef je geen ongebruikte kabels weg te werken in je behuizing, wat de luchtstroom ten goede komt. Het nadeel van modulaire voedingen, is dat deze toch een stuk duurder zijn dan hun niet-modulaire varianten. Maar ze geven je visueel wel een grote voordeel, er zullen veel minder kabels zichtbaar zijn.
Wat zijn cable sleeves?
Een game PC heeft intern veel verbindingen nodig. Al die blote kabels kunnen het uiterlijk verpesten. Door gebruik te maken van cable sleeves, kun je jouw gaming PC mooier afwerken. De cable sleeves zullen de standaard kabels van je voeding vervangen door beter afgewerkte exemplaren. (24-pin ATX, PCI-e, CPU)
Welke koeling voor mijn voeding?
Er bestaan 3 koelingstypes voor een voeding:
- Passief
- Semi-passief
- Actief
Passief gekoelde voedingen, zijn voedingen die hun warmte zonder ventilator kwijtraken. Door het weglaten van de ventilator is er een geluidsbron minder in je behuizing. Het nadeel is dat je warmte dan door je behuizing zal moeten worden afgevoerd. Het is dan ook zeer belangrijk dat je voldoende luchtstroom en ventilatie in je behuizing hebt. Indien dit niet het geval is, loop je de kans dat je voeding sneller zal slijten.
Bij semi-passief gekoelde voedingen, zal de ventilator van je voeding pas beginnen te draaien als er veel vermogen gevraagd wordt van je voeding. Zolang de voeding weinig belast wordt, zal de ventilator niet draaien en is je voeding geluidloos.
Actief gekoelde voedingen hebben een constant draaiende ventilator waardoor ze hun warmte altijd kwijt kunnen. Het nadeel van deze voedingen is dat ze luider zijn dan semi-passief gekoelde voeding, wanneer je PC zich in ruststand bevindt.