HDMI vs DisplayPort: wat is het verschil

HDMI en DisplayPort zijn twee type aansluitingen die je vaak tegenkomt bij media apparaten zoals, game PC’s, gaming monitors, televisieschermen en spelconsoles.

Op het eerste zicht lijken ze heel veel op elkaar, maar toch zijn er wel grote verschillen tussen beiden. Bij moderne game PC’s zijn zowel de HDMI als Displayport aansluitingen steeds aanwezig, hierdoor kun je kiezen welke aansluiting je graag wil gebruiken. Bij gaming laptops en spelconsoles, is dat vaak niet het geval.

Maar welke aansluiting gebruik je nu het best om te gamen op je game PC? In dit artikel legen we je de verschillen uit zodat je goed weet welke aansluiting het beste bij jouw setup past.

HDMI

De HDMI-aansluiting staat voor High Definition Multimedia Interface en werd in 2002 geïntroduceerd. Het is de meest voorkomende aansluiting waarvan er verschillende versies van bestaan. Zo werd in 2017 de zevende versie, genaamd versie 2.1, gelanceerd. Hoewel er bij elke nieuwe versie dezelfde type kabel wordt gebruikt, werd er toch steeds een verbetering doorgevoerd. Zo werd de bandbreedte of datamogelijkheid van deze kabel, telkens verbeterd.

Zo ondersteund de nieuwste HDMI-versie 2.1 functies zoals: 8K resoluties met HDR op 60Hz (of 4K resolutie met HDR op 120HZ), hoge framesnelheid, enhanced Audio Return Channel (eARC), Auto Low Latency Mode (ALLM).

Op lagere resoluties kan je met HDMI v2.1 zelfs verversingssnelheden halen tot 240Hz (met een resolutie van max. 1440p), wat zeer interessant is als je games op een lagere resolutie speelt. Je moet wel zeker zijn dat jouw game PC, gaming laptop of gaming monitor, deze HDMI-versie ondersteunt. Op de huidige Nvidia RTX 3000 en AMD RX6000 grafische kaarten kan je, afhankelijk van het type, één of meerdere HDMI-aansluitingen terugvinden. Game consoles zoals de PlayStation 5 of Xbox Series S/X, sluit je ook via HDMI op je tv of monitor aan.

HDMI-kabel aansluiting

Voordelen van HDMI

  • Is de meest gebruikte aansluiting op allerlei apparatuur
  • Veel betere ondersteuning voor audio via kabel, zoals Arc en eArc.

Nadelen van HDMI

  • Je kan slechts één monitor per HDMI-poort aansluiten. Als je meerdere monitors wil gebruiken, moet je deze via een tweede HDMI-poort aansluiten
  • Verversingssnelheden liggen fors lager dan die van een DisplayPort
  • G-Sync ondersteuning enkel beschikbaar bij HDMI versie 2.1

DisplayPort

De DisplayPort aansluiting werd ontwikkeld door VESA (Video Electronics Standards Association) als opvolging van de VGA en DVI-aansluiting. Het is de meest recente aansluiting van de twee en werd in 2006 geïntroduceerd. Net zoals bij HDMI, zijn er doorheen de jaren verschillende versies van de DisplayPort aansluitingen gelanceerd. Hedendaags wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van DisplayPort v1.4a. De laatste versie van DisplayPort (versie 2.0), die dit jaar zijn intrede zou moeten maken, bevat functies zoals: 16K resolutie met HDR op 60HZ (of 8K resolutie met HDR op 120HZ), Display Stream Compression (DSC) en hoge framesnelheden. Alhoewel DisplayPort ook audiodoorvoer via de kabel ondersteunt, wordt dit vaak niet geïmplementeerd door de fabrikanten.

Dankzij de hogere bandbreedte die een DisplayPort biedt, kan je op hogere resoluties aanzienlijk hogere verversingsnelheden halen. Hierdoor is hij de primaire keuze, wanneer je wil gamen op een zeer hoge verversingsnelheid. Zowel bij DisplayPort als HDMI, zijn nieuwere versies compatibel met oudere versies.

DisplayPort-kabel aansluiting

Voordelen van DisplayPort

  • Ondersteunt hogere verversingssnelheden op hogere resoluties
  • Het is mogelijk om meerdere monitors op één DisplayPort aansluiting aan te sluiten
  • Ondersteunt Nvidia G-Sync

Nadelen van DisplayPort

  • Slechtere implementatie en ondersteuning voor audio via kabel.
  • Niet beschikbaar op consoles of televisieschermen

Welke aansluiting voor te gamen op je game PC?

Het antwoord hangt een beetje van af van de hardware die je al bezit of wil gaan kopen. Beiden zullen je een geweldige game ervaring bieden, maar de komst van HDMI 2.1 overtreft momenteel de huidige DisplayPort 1.4. Toegegeven, de meeste monitors bieden op dit moment nog geen ondersteuning voor HDMI 2.1, maar hier zal wel snel verandering in komen. Bij moderne televisieschermen zal dit minder snel een probleem vormen.

Aan de andere kant heb je het voordeel dat je gebruik kan maken van meerdere monitors via een Displayport. Zowel op de huidige Nvidia RTX 3000 als de AMD RX6000 series grafische kaarten kan je twee of meerdere DisplayPort aansluitingen terugvinden. Ook zal de adaptieve synchronisatietechnologie, zoals Nvidia’s G-Sync, enkel beschikbaar zijn op de DisplayPort of HDMI 2.1 standaard.

Wanneer je gaat gamen op een game PC, blijft de DisplayPort op dit moment nog steeds de primaire keuze om je gaming monitor met je game PC te verbinden. De hogere bandbreedte, verversingssnelheid, ondersteuning op PC-hardware en flexibiliteit voor meerdere beeldschermen, geven de DisplayPort een lichte voordeel.

Ben je op zoek naar een HDMI of DisplayPort kabel? Bekijk dan ons aanbod van aansluitkabels.

Bekijk ook