Wat is het nut van koelpasta

Je hebt de benaming “Koelpasta” wellicht al eens horen vallen, tijdens het samenstellen of zoeken naar een gaming PC. Omdat je focus waarschijnlijk meer ligt op een mooie behuizing met RGB verlichting, een sterke processor of een high-end grafische kaart, zou je toch ook even moeten stilstaan over welke koelpasta er wordt gebruikt. In dit artikel leggen we je ook uit waarom.

Wat is koelpasta?

Het is een stroperige en vloeibare substantie met thermisch geleidende eigenschappen, die gebruikt wordt om de warmtegeleiding tussen je processor en het koellichaam van de processor koeler te verbeteren. Koelpasta zit vaak in een spuitflacon of potje waar een schepje bij geleverd wordt. Hiermee kan je de pasta makkelijker aanbrengen.

Er zijn veel fabrikanten, zoals Thermal Grizzly en Cooler Master, die verschillende type koelpasta’s aanbieden. Dit gaat van het standaard type (op basis van zinkoxide, silicone, …) tot een meer vloeibare metalen substantie. Elk hebben hun eigen toepassingsgebied en hun voor- en nadelen.

Waarom is koelpasta zo belangrijk?

Tijdens het gebruik van je game PC, zal je processor erg warm worden. Om te voorkomen dat je CPU te warm wordt, monteren we een processorkoeler bovenop de processor. Omdat de oppervlakte van je processor en koeler niet 100% vlak zijn, kan er lucht tussen beide componenten komen. Lucht is een slechte geleider en zal ervoor zorgen dat je processor zijn warmte niet optimaal kan afgeven. Hierdoor wordt je processor te warm en gaan je prestaties niet optimaal zijn.

Om dit tegen te gaan, gebruiken we koelpasta. Het is niet alleen een heel goede warmtegeleider, maar zorgt er ook voor dat alle kleine oneffenheden worden opgevuld. Hierdoor zal de processor perfect en luchtdicht verbonden zijn met de processorkoeler waardoor deze zijn warmte beter zal kunnen afgeven. Dit zal de levensduur en prestaties van je processor aanzienlijk verhogen.

Wanneer je merkt dat je game PC na enkele jaren minder goed presteert of de processor warmer wordt, is je koelpasta wellicht aan vervanging toe. Afhankelijk van het merk en de samenstelling, zal je koelpasta zo een drie tot vijf jaar meegaan.

Welk merk koelpasta is het beste voor mijn game PC?

Er zijn veel en verschillende meningen over welke koelpasta nu het beste is voor je computer.

Het is het zeer belangrijk dat je goed weet voor welke toepassing je koelpasta moet dienen. Zo is koelpasta voor een high-end custom watergekoelde pc minder geschikt voor gebruik bij een standaard luchtkoeler. Je doet dan maar ook best even research op het internet, zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw game PC. Meestal zijn de verschillen wel zeer minimaal en hangt de keuze ook vaak af van de merkreputatie en bekendheid.

Gelukkig worden er veel processorkoelers standaard geleverd met koelpasta van hoge kwaliteit. Dit zie je dan vooral bij koelers van de meer gerenommeerde merken, zoals NZXT, Corsair en Cooler Master. Hierdoor zal je game PC betere prestaties halen en zal de levensduur van je CPU toenemen. Dit maakt dat koelpasta een zeer belangrijk detail is, die je zeker niet uit het oog mag verliezen.

Wanneer je koelpasta dan toch aan vervanging toe is, adviseren we je om steeds voor een product van goede kwaliteit te kiezen.

Bekijk ook