Waarom het schoonmaken van een game PC belangrijk is

Wie gebruik maakt van computers, zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat je na verloop van tijd te maken krijgt met stof. Net zoals bij een auto, heeft ook een computer onderhoud nodig en zal hij van tijd tot tijd schoongemaakt moeten worden. In dit artikel lees je hoe en waarom je dit dan ook tijdig doet.

Hoe komt het dat een game PC vuil wordt

Tijdens het gebruik van je game PC, worden de interne componenten van je game PC warm (zoals de processor, grafische kaart, voeding, …). Warmte is niet de vriend van elektronische apparaten en kan nadelig zijn voor de prestaties en levensduur van je game PC.

Om ervoor te zorgen dat je componenten niet overhitten, wordt er gebruik gemaakt van koellichamen (zoals een processorkoelers, ventilators, etc…) en roosters in de behuizing. Deze gaan ervoor zorgen dat je voldoende airflow, oftewel luchtstroming, in je game PC krijgt. Dit zorgt ervoor dat er koele lucht wordt aangezogen en warme lucht weer naar buiten wordt geduwd.

Inlaat ventilator die bedekt is met stof

Helaas zit de vers aangezogen lucht gevuld vol met stof en vuil die zich kan ophopen in je game PC en rond je koellichamen. Om dit te beperken, zijn de meeste game PC behuizingen uitgerust met stoffilters. Deze zullen het stof grotendeels filteren, maar er zal toch een klein gedeelte toch door de filters glippen waardoor het stof zich rond de componenten vastzet. Hierdoor zal je koeling niet optimaal werken waardoor je game PC te warm wordt en slechter zal gaan presteren. Ook bestaat de kans dat je ventilators luider worden, doordat stof en vuil zich aan de lagers ophopen.

Ook is een vuile game PC minder hygiënisch en kan het veel bacteriën bevatten. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen of astma, zouden hier nadelen van kunnen ondervinden

Hoe vaak een game PC schoonmaken

Het is aangeraden om je game PC elke zes tot twaalf maanden te reinigen. Afhankelijk van de omgeving waarin je game PC zich bevindt, zal deze vaker schoongemaakt moeten worden. Het is dus zeer belangrijk in welke omgeving en op welke plaats je jouw game PC opstelt.

  • Staat de game PC op de grond of op een bureau? Als deze op de grond staat, worden stof, haar, huidcellen en vuil makkelijker aangezogen. Zet daarom je game PC best op een bureau of een verhoging.
  • Heb je huisdieren? De haren van huisdieren kunnen ook in de binnenkant van je game PC komen, dit kan ervoor zorgen dat ventilators en andere onderdelen verstoppen.
  • Rook je in de buurt van je game PC? Teer, as en vuiligheden kunnen ook ophopingen veroorzaken in de ventilators, componenten en behuizing van je game PC.

Als één van bovenstaande voor jouw van toepassing is, kan je jouw game PC best elke drie tot zes maanden schoonmaken. Merk je dat de game PC plots warmer wordt dan normaal of minder goed presteert tijdens het gamen, dan kan je deze best op vervuiling controleren en eventueel schoonmaken.

Radiator van een AIO koeler die vol stof zit.

Hoe kan je beste een game PC schoonmaken

Maak een game PC altijd schoon in een goed geventileerde omgeving of zelfs buiten (indien het goed weer is). Hierdoor kan je het stof en vuil in de game PC goed naar buiten blazen. Je kan dan best ook een stofmasker dragen, zodat je het stof en vuil niet in ademt tijdens het reinigen van je game PC.

Wanneer je jouw game pc of componenten schoonmaakt, draag je best ook een antistatische polsbandje. Dit verlaagt de kans dat je de interne componenten van de game PC door statische elektriciteit beschadigd.

Volgende benodigdheden zal je zeker nodig hebben voor het reinigen van de game PC:

  • Perslucht (via een olievrije compressor) of een luchtdrukspray bus
  • Stofzuiger
  • Microvezeldoek
  • Zachte niet-statische borstel
  • Schoonmaakalcohol (isopropyl alcohol)
  • Antistatische polsbandje

Stap 1: schakel de game PC uit.

Schakel de game pc uit en haal de stekker uit het stopcontact. Werk nooit aan een game PC die onder spanning staat! Verwijder ook de aansluitkabels van je accessoires en monitors.

Stap 2: blaas het stof en vuil weg.

Verwijder eventuele stoffilters van de game PC behuizing en blaas deze uit. Na het zuiveren van je stoffilters, kan je de interne componenten in de behuizing uitblazen. Blijf een aantal centimeters van de oppervlakte af, tijdens het uitblazen van de componenten. Hou ook de ventilators met je handen vast, zodat deze niet kunnen draaien wanneer je ze uitblaast. Verwijder je RAM-geheugen modules om eventuele vuil uit en tussen de RAM-sloten te blazen. Vergeet ook niet de voeding, processor-koeler en het koellichaam te reinigen.

Gebruik daarna een stofzuiger om stof dat op de vloer terechtkomt te verwijderen. Vermijd ten alle tijde het gebruik van je stofzuiger aan de binnenzijde van je game PC, dit vergroot de kans op statische schade aan je componenten. Eventuele stof of vuil op de bodem van de behuizing, kan je reinigen met een licht vochtige microvezeldoek.

Stap 3: reinig overgebleven stof en vuil.

Indien er toch nog stof en vuil aanwezig is na het uitblazen van je game pc, zal je deze grondiger moeten schoonmaken. Je kan dit doen door de componenten te demonteren en individueel met perslucht uit te blazen. Hardnekkige en resterend vuil kan je verwijderen met een beetje schoonmaak alcohol en wattenstaafjes of een zachte niet statische borstel. Zorg ervoor dat de componenten droog zijn, wanneer je deze weer in de game PC monteert.

Optioneel: vervang de koelpasta van je processor.

Wanneer de game PC ouder is dan 3 jaar, kan je overwegen om de koelpasta van de processor te vervangen. Meer informatie over het nut van koelpasta, kan je in dit artikel vinden.

Stap 4: reinig de buitenkant van de game PC.

Eenmaal de binnenkant van de game PC zuiver is, kan je de buitenkant ook aanpakken. Je doet dit best door met een vochtige microvezeldoek de buitenkant van je behuizing te kuisen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakproducten of ontvetters, aangezien deze de behuizing van je game PC kunnen beschadigen.

Stap 5: sluit de game PC terug aan.

Nadat je de game PC zuiver hebt gemaakt en al je componenten terug gemonteerd zijn, kan je deze terug aansluiten. Sluit alle aansluitkabels van je accessoires, monitor en voeding terug aan en steek je game PC terug in het stopcontact.

Tot slot

Zo, je game PC is weer helemaal klaar om de komende maanden te presteren. Optioneel kun je ook je gaming accessoires en aansluitkabels reinigen, zodat alles er weer piekfijn uitziet!

Lukt het reinigen van je game PC niet of vind je de tijd niet om dit te doen? Contacteer ons dan gerust. Ons team van specialisten krijgt in no-time je game PC terug proper en blinkend.

Bekijk ook