Waarom je best een Windows USB-herstelstation maakt

Gamen op een game PC is leuk en heel ontspannend. Maar wie al een tijdje met het Windows besturingssysteem heeft gewerkt, zal inmiddels al ontdekt hebben dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Zeker wanneer je game PC ineens niet meer wilt opstarten. Vaak ben je dan ook zonder een Windows USB-herstelstation, eraan voor de moeite.

Er zijn veel manieren om je installatie terug werkend te krijgen, maar vaak is de schade te groot. Hierdoor zal je in veel gevallen Windows opnieuw moeten installeren. Om dit te voorkomen, kan je best een Windows USB-herstelstation op voorhand aanmaken. Zo kan je makkelijk je huidige Windows installatie herstellen, wanneer dit nodig zou zijn. In dit artikel leggen we even uit hoe je te werk moet gaan om een Windows USB-herstelstation aan te maken.

Een USB-herstelstation maken in Windows 10 of 11

Via onderstaande stappen kan je een USB-herstelstation, in Windows 10 of 11, aanmaken:

  1. Sluit een lege USB-stick, met minimaal 16GB vrije geheugen, op de computer aan. Gebruik bij voorkeur een lege USB stick, want alle gegevens op de USB-stick zullen gewist worden.
  2. In Windows 11: klik in de taakbalk op het vergrootglas icoon en geef “herstelstation” in de zoekbalk in. Werk je met Windows 10? Klik in de taakbalk op het Windows logo en type “herstelstation” als het startmenu is geopend.
  3. Klik vervolgens op “Herstelstation” om de procedure op te starten
  4. Je krijgt een pop-up op het scherm die om toegang vraagt. Klik op “Ja” om verder te gaan.
  5. Laat de optie “Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation” aangevinkt en klik op “Volgende
  6. Het systeem gaat nu scannen naar een beschikbare USB-station. Selecteer de gewenste USB-station als deze zichtbaar wordt. Klik vervolgens nogmaals op “Volgende
  7. Nadat je alles gecontroleerd hebt, klik je op “Maken
  8. Windows zal nu je USB-herstelstation creëren. Deze procedure kan een tijdje duren.
  9. Wanneer de procedure is afgelopen, klik je op “Voltooien
Windows Repair screen

Nadat de Windows USB-herstelstation is aangemaakt, kan je op beide oren slapen. Wanneer er dan iets mis gaat met je Windows installatie, kun je deze makkelijk herstellen met je Windows USB-herstelstation. Als je Windows installatie niet correct kan opstarten, kom je automatisch in het Windows herstelmenu terecht. Vervolgens kan je de optie “Probleemoplossing” en “Systeemherstel” kiezen om je Windows installatie te herstellen.

Je kan best om de twee tot drie maanden een nieuwe USB-herstelstation aan maken. Zo heb je steeds de laatst werkende versie van jouw Windows installatie beschikbaar.

Bekijk ook